Английският кокер е порода кучета, която е била внесена в

...
Английският кокер е порода кучета, която е била внесена в
Коментари Харесай

Отглеждане на Английски Кокер Шпаньол вкъщи

Английският кокер е порода кучета, която е била импортирана в Англия преди няколко века. Тези четириноги са наследници на испански дългоухи кучета. В предишното те са били употребявани най-вече за лов на птици и най-много бекаси.

В актуалния свят кокер шпаньолът се отглежда като домакински любим, който впечатлява с миловидната си осанка. Кучето има мека и дълга четина, която му придава необикновен сексапил.

Тя може да е едноцветна (обагрена в сиво, кафеникаво, карамелено или сиво), двуцветна (обагрена в бяло и кафяво или пък в черно и бяло) или многоцветна.

Тялото на кучето е със междинен размер. На височина то доближава до към 45 сантиметра, а тежестта възлиза приблизително на 15 кг.

Английският кокер шпаньол е доста пламенно и преносимо куче, има присъщ ловджийски инстинкт. Като цяло представителите на тази порода са другарски настроени, само че не е изключено в избрани обстановки да покажат и своята тъмна страна.

При образованието на четириногите би трябвало доста да се внимава, защото кучето значително е привързано към своя собственик и би се постарало по всякакъв начин да извърши неговите директиви. Ето за какво не трябва да се злоупотребява с предаността му.

Високият разсъдък на кучето, както и изключителната му сензитивност, изискват британският кокер шпаньол да бъде възпитаван осъзнато и съзнателно.

Отглеждане на британски кокер шпаньол в къща

Отглеждането на британски кокер шпаньол в къща несъмнено ще се отрази добре на кучето. Пребиваването на двора също ще е от изгода за кучето, защото то ще има огромна независимост на дейности. В същото време ще е от изгода и за вас, защото в негово лице ще имате един приключен охранител.

Вярно е, че той няма внушителните размери на ротвайлер, доберман или българско овчарско куче, само че пък за сметка на това също толкоз добре би надушил хора, които доближават дома ви, и незабавно би алармирал с лай за това.

Въпреки че не е неприятелски, британският кокер шпаньол също би трябвало да се разхожда зад здрава ограда. Ако излезе от вкъщи ви без компаньон, има заплаха да се отдаде на ловните си пориви и да нападне някоя съседка кокошка или пуйка.

В същото превръщането на британският кокер шпаньол в дворно куче, може да има и своите минуси. Имайте поради, че дългата четина на четириногото го трансформира в мечтано леговище за бълхи и кърлежи. А непрекъснатият му престой на открито несъмнено го прави по-уязвимо към такива вредители.

 Кокер шпаньол

Отглеждане на британски кокер шпаньол в апартамент

Неголемият размер на британския кокер шпаньол го трансформира в куче, което може да се отглежда в апартамент. Пребиваването на този ловджия в такава среда обаче би било в прорез с неговите съществени функционалности, а точно ловуването в гористи местности.

Независимо от това значително хора вземат решение да отглеждат представител на тази порода в подобен вид жилище. Един от главните проблеми, с които те се сблъскват, е козината на животното, която може да бъде открита безусловно на всички места.

Ако вие мислите, че няма да можете да се справите с постоянното разчистване на кучешките косми, по-добре се откажете това пале и осиновете някое по-късокосместо сладурче като пинчер или мопс да вземем за пример.

Имайте поради, че неговата космена завивка също по този начин може да повлияе и на здравословното ви положение. Кучето не е по никакъв начин уместно за хора, които имат алергии.

Другото, което би трябвало да знаете за този красавец, е че той също като дратхаар има потребност от продължителни разходки. Изобщо не се залъгвайте, че това куче, което не се отличава с кой знае каква величина, може да бъде изморено елементарно. Излязло един път на открито, то ще е готово да прекара в игри и гоненици целия ден.

Английски кокер шпаньол и други домашни любимци

Като цяло британският кокер шпаньол се счита за отзивчиво куче, което не атакува други животни. Разбира се, всичко е въпрос на социализацията, тъй че не е изключено при някои екземпляри да се следи нетърпимост към други типове. Но нормално, в случай че кучето е израснало дружно с друго животинче, то ще продължи да бъде негов другар и след време.

Английски кокер шпаньол и дете

Както към този момент споменахме, британският кокер шпаньол е доброжелателно куче с мил манталитет. Той елементарно може да се привърже към вашия хлапак и ще се радва да прекарва доста време с него.

Има обаче една специфичност в характера на това куче, поради която не трябва да оставяте малко дете в компанията на кучето.

Кучето е със мощен характер и не всеки път може да остане равнодушно към дразнещо го дете. Ако детето осъзнато се пробва да провокира палето или пък го ощипе или оскубе, е допустимо за миг кучето да се озлоби.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР