Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891 ~ 1964) размишлява върху

...
Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891 ~ 1964) размишлява върху
Коментари Харесай

РИБИ са истински учители, защото носят вътре в себе си истинска, свещеническа мъдрост и любов

Английският таен публицист Джон Джоселин (1891 ~ 1964) размишлява върху Божествеността на Зодиака и величието на Човека. Неговата книга „ Медитации върху знаците на зодиака ” е първа стъпка към започнатото въздигане на астрологията до същинска духовна просвета, каквато е била в древността, въз основа на антропософската духовна просвета.


(© SoulMadeArt)

Знакът Риби се назовава „ Всемирният разтворител " или „ Великата дълбочина или Бездната ". Този знак демонстрира възпрепятстваното, безмълвното, тайното и всичко, което е безгласно и безсилно да се изрази. Риби не наподобява на Рака, където се разсънват усеща и не е като Скорпиона, където желанията и усеща та се свеждат до едно средоточие и се вглъбяват, тъй като индивидът Риба обръща всичко в безгласна страст, дълбока и безмълвна, като океана. Този популярен океан от страсти е обхванат от благосклонност и любов, като все кротичък разтворител. Това е знакът на Парсифал, „ чистия простак ", безгрешният, безмълвният, боязливият и безпомощният, до момента в който посредством търсене и страдалчество, „ посредством просветена жалост " той доближи до познание, до себе познание, духовно прояснение и силата да разграничава сред положителното и злото. Тогава той става „ знаещия, носещ помощ ", спасителя, носещ избавление.

Много малко Риби са егоисти, в действителност на тях в доста случаи им липсва самоуважение. Качеството на покорност, което обитава в позитивните души, основава мистично въодушевление и красиво страхопочитание Божественост и набожност обитават тук; само че какво става, в случай че тези сили биват противоположни? Това извръщане прекомерно постоянно се случва и тогава То раздира душата и тя става изгубена и без същински цвят, без определение нито себеотъждествяване. Малко души могат да се оправят с величественото въодушевление на тази божествено духовна същина. За мнозина е елементарно да станат материалисти или още по-лошо, напразно изоставени по морето на живота. Ако душата Риба няма крепко вътрешно направление, може доста елементарно да се появи назадничавост под някаква форма; по този начин най-висшето може да стане най-низше.

Зодиакалните знаци е мъчно да бъдат обяснени единствено със земен език, тъй като езикът на звездите не може да бъде компактен или вдървен от интелекта, нито единствено посредством земни думи. Знаците най-добре се схващат, като се следят хора от другите знаци или под тяхното въздействие. Риби е бил от мнозина именуван „ боклукчийската кофа на човечеството " и с известна справедливост. Също е бил именуван „ глухата нотка " на Зодиака и това също по този начин с право. Тази по този начин наречена „ глуха нотка " обаче става доста изразителна с чудна музика, музика, която показва това, „ което описват Небесата ", такава като величествената музика на Хендел, чието Слънце бе в Риби. Много правилно Хендел е казвал за себе си, че е секретар на божествените същества и на човечеството, когато е съобщавал, че „ небесата се разкриха за мен ". Нептуновата нотка и силата на Риби - изговаряне на божественост - се чуват в тълкуванията на Хендел на Духа посредством хармонията на звуците. Шопен също по този начин прави чуваема небесната музика, както тя протича от Нептуновия извор на неговото Слънце в Риби, изразена в комплицирани, само че изтънчено красиви, етерни тонове.

Ухото, което е нагласено към божественото, незабавно схваща, когато силата и вдъхновението се дават от Риби, без значение дали това е в литература, лирика, художество или музика. Има транспарантна непорочност на стила и картинност и поток на изразите, които приказва за най-високото достижение на небето и има детайл толкоз свят и етерен, че известява божественото.

Парадоксът на Риби е светлината и тъмнината. Двойнствени сили са присъщи на всички елементарни или променливи знаци, само че в още по-значителна степен те са в Риби. В този знак виждаме мощния израз на логическия разум с огромно интелектуално развиване, а също по този начин и свещеническия, нравствен детайл. От една страна виждаме Айнщайн, изразител на математическия разум, интелекта, който пресмята пространството, до момента в който в действителност същински не познава пространството. От друга страна, виждаме съчетанието на разумното и духовното в огромния майстор-човек, свещеническа душа, ясновидец, преподавател, проектант, художник, академик на забележимото и невидимото, духовния виртуоз, доктор Рудолф Щайнер. Неговото мислене бе научно и тъкмо в доста същински смисъл; целият му живот и обучение бяха високо духовни, а неговото познание споделя от първа ръка за духовното Христово наличие на пространството и неговото значение за всички бъдещи еволюционни цикли на времето.

В този високоразвит субект Рудолф Щайнер, срещаме Христов отдаден, роден под Риби, който имаше три планети в Риби: Слънцето в градуса на „ Изпитването " в смисъл на изследване и доказване; и Меркурий и Нептун в съвпад в 28 градус, което му дава „ директна отворена линия " за висшите светове. Неговият порядъчен разсъдък бе отдаден от божественост, тъй че през писанията му и близо шест хилядите лекции, протича мъдростта на Духа, силата на позитивно, тъкмо ясновидство със способността за ловко, от първа ръка, духовно изследване. Доколкото е допустимо да се освети Мистерията на Христос посредством език, Рудолф Щайнер остава без противник. Той обясни Мистерията на човечеството, която е недели ма от Мистерията на Голгота, единственото по рода си Христово Събитие на Земята. Щайнер води човечеството към Христос, към световете на душата и Духа и към техните същества посредством самопридобитото му изложение на божественост в неговата земна персона.

Истинските Риби са същински учители, тъй като носят вътре в себе си същинска, свещеническа мъдрост и обич. Разбирането и мъдростта не са плод единствено на интелекта. Странен абсурд е, че вродени в този знак на божественост, ръководещи нашето време, в актуалната наша Епоха на Рибите, лежат скрити силите и обстоятелствата на космоса и въпреки всичко доминира безвластие и международно неразбирателство. Космосът и хаосът лежат скрити тук, в този знак на величествена тайнственост. Светлината не може да се осъзнае от физическата персона, обвързана с мозъка, изпълнена със боязън и измъчвана и подмятана по всички страни от секрети кипящи омрази и страсти.

Има интелектуални, всемирски Риби и има безредни членове на други светове в този лицемерен знак на Рибите. За идеален израз човек би трябвало да придобие съвършена вероятност, както в низшето Аз и Земята, по този начин и в света на Духа. Съществено е за хората Риби да станат по-силни като физически съзнателни Азове и да употребяват умствените си сили доста по-успешно, тъй че да стоят крепко стабилно, като самозапазващи се персони. Те постоянно изгубват себе си като отдават душите си на други, тъй като огромна компликация в тяхното себеотдаване и жертва е да задържат в същото време личната си персона. Те имат потребност да се научат по какъв начин да отдават себе си непринудено в себеотдаване и въпреки всичко да бъдат персони и да не изоставят сами себе си.

Родените в знака на Рибите имат доста мощно предпочитание да оказват помощ на другите и да дават всичко при потребност, изключително на тези, които страдат и с тях се отнасят зле, до размера даже да отрекат на себе си удобствата на живота, споделяйки своя „ вдовишки дял ", изчерпвайки се и правейки огромни жертви. Този знак е обвързван с блаженството „ Блажени са миротворците, тъй като те ще се нарекат деца Божий ". Тук се показва и ползва духа на опрощението и обич към всички и надвиване на злото посредством преобразяването му в положителното, единствения разтворител.

Риби е психо-сензитивен знак, който извиква нематериалност и клони от време на време към другите светове. Рибите са впечатлителни и непрестанно желаят да схващат своите усещания и предчувствия, подмятания, които пораждат напълно освободени от мозъка им и се осъзнават прекомерно постоянно като психологични чувства. Рибите се изгубват в тълпата от хрумвания и усещания, които непрестанно получават от всички светове. Те се смущават, когато има някаква комплицираност или напън. Най-добрите им качества са налице, когато атмосферата е спокойна; тогава тяхното въодушевление за мир е мощно и надълбоко и вдъхновението им е най-деятелно.

Никой знак с изключение на Риби няма такава потребност да стане позитивен на физическото поле, да допусне духовната светлина, да даде същинска деловитост на личностното и на физическото поле. Практичното мислене на научната логичност е належащо, с цел да се получи вярна, здравословна, цялостна персона. Без тази промяна, меката, снизходителна Риба, с подготвеност ще се съгласява с желанията на близките даже със себеснизходителност. Рибите са постоянно подготвени да простят и да не обръщат внимание на каквито и да е неточности, а от време на време даже и на усилието, което човек би трябвало да направи, с цел да се приближи към истината. „ Да знаеш всичко е да прощаваш всичко " е вярно, само че в случай че индивидът е конструктивен в опрощението по образеца на Христос; само че в случай че такова опрощаване унижава и изтегля още негативни склонности в характера, водещи до още по-голям безпорядък, в случай че пренебрегне да вложи верни и истинни хрумвания и държание, произлизащото съчувствие на Риби не ще бъде умно съчувствие. То ще бъде една извънредно немъдра благосклонност, изопачаваща и унищожаваща душата, вместо да я въздигне и освежи.

Юпитер и Нептун ръководят Риби. Благотворният Юпитер е планетата на свързваща благосклонност, страхопочитание и креативна, космична мисъл. Нептун демонстрира идеалистична вяра и обвързаност. Общо за Риби може да се каже, че те са със благосклонност към хората, прочувствени, благосклонни, добродушни, търпеливи, великодушни, гостоприемни и обичат хубостта и изтънчеността във всички неща. Напредналите Азове имат чудесна дарба за тиха, тактична упоритост в връзките си към другите. Макар че са свенливи и боязливи, могат да проявят доста достолепие, в случай че човек прекали с тяхното благодушие и не обидчивост; те се отвращават от всякакво принуждение и циничност. Мнозина имат лечителна мощ, от време на време посредством ръцете си, само че най-вече посредством тяхното наличие, което излъчва успокоение и богобоязливост. По-малко еволюиралите Риби обаче, самите те имат потребност да им се лекува душата, тъй като са комплицирани, безредни, тревожат се, медиумистични са; страдат от илюзии, имат слаба воля и прекомерно елементарно попадат под непознато въздействие. Обикновено имат надълбоко религиозно възприятие. В този знак, който дава орис на жертвено служене, се изплаща кармата. Дава се опция отричането да стане непринудено или се постанова от ориста.

Истинската наслада на този знак на изолираност, ученичество, богобоязливост и божественост, е обвързаност към божественото. Обаче единствено посредством самоопределената и самоизвиканата орис може човек да се приближи до тази божественост. В този безмълвен знак нормално се медитира дълго, осъжда се лично себе като Христово Аз, до момента в който най-сетне низшето Аз се влее в по-висшето, космично Аз и „ двете станат едно " и влязат в светлината. Тогава лицето получава силата по-бързо да разтопи своята неприятна орис и да прояви светлината, която разпръсква тъмнината в света.

Двойственото влияние на Рибите става явно от обстоятелството, че от една страна този знак държи ориста, която води Азът към земно раждане, а въпреки това дава средствата да се надделеят неприятните съдбовни условия, като се освобождава индивида от персоналната нужда, от прераждане. Обаче до тогава, до момента в който планетата не е избавена, всяка Христова душа ще желае да се въплъщава, поради цялото човечество и с цел да помогне на Христос в работата му за избавление.

Риби, знакът на отказване с подготвеност и всеотдайност, дава такива спасители, както и Спасителя, Исус от Назарет, който при кръщението в Йордан пожертва своето тяло, тъй че Христос да може да се въплъти в него и да извърши Мистерията на Голгота, най-великото събитие на цялата Земна еволюция - Върховната Жертва, която носи избавление на нашата Земя и на човечеството. В Риби ориста за повтарящи се земни раждания, съгласно същинското Християнско обучение става не зла орис, само че радостна алея към Христовата алхимия, водеща до просветлението и освобождението на човечеството.

От „ Медитации върху знаците на зодиака ”, Джон Джоселин, изд. Аливго 
Изображения: заглавно - Paul Kiritsis, SoulMadeArt - etsy.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР