Английският дог е една от най-едрите породи кучета. Казват, че

...
Английският дог е една от най-едрите породи кучета. Казват, че
Коментари Харесай

Важни грижи за английски дог

Английският дог е една от най-едрите породи кучета. Казват, че това е животно за хора с философско отношение към живота. То е колос, който се движи постепенно, умерено и с достолепие. Спокоен и балансиран по темперамент британският дог е забележителна украса за интериора. Мъжките доближават до 100 кг, а рекордьорът в тази ранглиста тежи 148 кг. Това е грамадно, солидно и вдъхващо почит с визията си животно. То не е претенциозно, само че основава грижи поради големите си размери.

Как се отглежда британски дог е въпрос, който си задава всеки предстоящ притежател, или просто любопитен фен на четириноги домашни любимци.

Природата се е погрижила британският дог да се нуждае от дребна поддръжка. Козината му не е дълга и не изисква нищо повече от обтриване с влажна забрадка. Животното обаче изисква постоянно ежедневно поддържане, тъй като другояче се появява неприятна миризма, както и раздразнение по кожата.

Къпането на толкоз огромно куче не е проблем. Ако процедурата се ползва още от детството му, гигантският британски дог привиква да стои на едно място и не основава проблеми. Тази хигиенична процедура обаче е добре да се организира рядко, с цел да не се наруши защитният пласт на кожата. Специалните шампоани за кучета са наложителни, човешките са безусловно непригодни. Водят до алергии и предизвикват дискомфорт на домашния любим.

Към постоянната поддръжка спада грижата за очите на кучето, ушите и зъбите на британския дог, които са склонни към инфекции от замърсяване. Ноктите също е добре да се подрязват в точния момент.

 Как се гледа британски дог

Освен за външния тип, стопанинът би трябвало да се погрижи и за душевния комфорт на своя питомец. Нуждата от разходки е належаща, изключително в случай че кучето живее в градска среда, без съществуване на дворно пространство. Разходките наложително се вършат с мотив, тъй като британският дог постоянно се управлява от ловните си инстинкти и е податлив на тръгне след по-малко животно, а самият му тип плаши доста хора, изключително децата.

Не е уместно обаче кучето да съпровожда стопанина си на утринния му джогинг. Може да навреди на здравето на британския дог. Това едро и тромаво куче има спокоен ход и тичането го уморява бързо. Добре е да му се обезпечи умерено място вкъщи, където да се излежава на мира - покрай камината през зимата, или на просторна сенчеста тераса през лятото, тъй като мъчно понася горещините.

Вижте също и по какъв начин да храните британския дог!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР