Ангела Меркел и Мартин Шулц застават един срещу друг на

...
Ангела Меркел и Мартин Шулц застават един срещу друг на
Коментари Харесай

Меркел с шанс за четвърти мандат на изборите в Германия днес


Ангела Меркел и Мартин Шулц застават един против различен на изборите за Бундестаг през днешния ден.

В 9.00 ч. българско време започнаха основните избори в Германия за нов Бундестаг. Ангела Меркел се бори за четвърди мандат, до момента в който крайнодясната партия Алтернатива за Германия ще се опита да завоюва първите си места в Народното събрание.

42 партии влизат в борбата за Бундестага. Последните допитвания слагат преди всичко консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел, следван от социалдемократите на Мартин Шулц. Сондажите отреждат трето място за крайнодясната Алтернатива за Германия.

Според данните консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел ще получи 36%, Социалдемократическата партия (СДП) на Мартин Шулц – 21.5%, а Алтернатива за Германия, определяна като популистка и антиимигрантска, ще вземе 11%. Либералите от Свободната демократическа партия ще получат 10%, левите – 8.5%, а зелените – 8 на 100.

61 милиона и половина немски жители имат право на глас. Изборният ден завършва в 19 ч. българско време, когато ще бъдат оповестени и първите планирани резултати.

Формулата на ръководство към този момент е неразбираема

Двамата съществени съперници – Ангела Меркел и Мартин Шулц, завършиха предизборната си акция с манифестации в изборните си региони. Меркел бе в източногерманската провинция Мекленбург Предна Померания, а Шулц – в западногерманския град Аахен. И двамата сложиха акцента в последния ден преди вота на обществените тематики, които вълнуват най-вече гласоподавателите.

" Когато приказваме за обществена политика, то ние ще сме най-успешни, когато осигурим работа на хората, тъй че да могат да си заплащат обществените и здравноосигурителните вноски. Постигнахме доста, само че напълно не сме удовлетворени ", съобщи Меркел.

Социалдемократът Шулц остана правилен на мотото на акцията си за обществена правдивост. " Мога от в този момент да ви кажа: Правителство под мое управление ще подсигурява идентични заплати за мъже и дами ", сподели той.

Социолозите чакат победа на канцлера Меркел, само че се въздържат от прогнози за формулата на ръководство. Най-големи шансове има продължаването на необятната коалиция от християндемократи и социалдемократи. От резултата на либералите пък зависи, дали Меркел би могла да сформира държавно управление единствено с тях или ще би трябвало да притегли и Зелените в така наречен " коалиция Ямайка ". От началото на лятото тази тройна коалиция ръководи северната провинция Силезия Холщайн.

Избирателната система е комплицирана

Изборите се организират по комплицирана система, съчетаваща директния избор в един тур с вота на симетричен симптом.

Минималният брой на местата в Бундестага е 598 души. Половината от местата (299) отиват при претенденти, определени от партийни листи. Тук има най-малък предел от 5 %. Другата половина от местата (299) са за претенденти, определени от 299-те изборни окръга, като там е в действие правилото по един определен претендент от окръг. Победителят е претендентът, който е постигнал най-хубав резултат, без значение дали е получил 50 % или не, напомня бТВ.

Сложната изборна система дава опция на всеки гласоподавател да гласоподава два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласоподава за две разнообразни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която обичайно поддържа, само че за претендент на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от претендента на обичайно подкрепяната от него партия.

Повечето от германците гласоподават друго, а не и в двата случая за една и съща политическа мощ, тъй като те са привикнали да бъдат ръководени от обединения, отбелязва Франс прес.

В досегашния парламент депутатите бяха 613, а съгласно прогнозите в новия могат да доближат 700. Опити да се наложи таван на този брой до момента се провалиха.
Десетилетия наред немската изборна система не е произвела безусловно болшинство за една партия. Страната няма традициите да сформира държавни управления на малцинството, тъй че идващото държавно управление още веднъж ще е съдружно, отбелязва Асошиейтед прес, представена от бТВ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР