Ангажимент, че е търси мнозинство за реформа в конституцията -

...
Ангажимент, че е търси мнозинство за реформа в конституцията -
Коментари Харесай

Габровски обеща на ДБ конституционна реформа, ДБ - ще подкрепи, но като опозиция

Ангажимент, че е търси болшинство за промяна в конституцията - за въвеждане на механизъм за надзор над основния прокурор, пое през днешния ден пред " Демократична България " претендентът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски.


Демократична България първата групировка, с която Габровски стартира срещите си в търсене на поддръжка за първия мандат за сформиране на държавно управление. Очаквано от дясната коалиция заявиха неподкрепа за кабинета на ГЕРБ. Но пожелаха триумф на претендента й за министър председател и дадоха обещание, в случай че той успее да консолиндира обединения за държавно управление - да оказват помощ за реализацията на цели, които съответстват с нейните.

" Тази стъпка на благосклонност е много основна - малко да се промени тонът, с който споделяме. Може би е време за малко по-друг метод ", стартира първоначално Габровски.

" Благодарим за поканата. Пожелава му триумф. Навлизате в един извънредно сложен терен, само че в случай че съумеете освен да съставите държавно управление, само че и да реализирате задачите си, това ще е триумф за страната ни ", уточни Иванов. И изиска да разбере от Габровски какви са задачите му.

" Ако задачата ви приключи с триумф, ние ще бъдем отворени въпреки и като съпротива да работим по съответни тематики ", затвърди поръчката за неподкрепа на кабинет на ГЕРБ Иванов.
 Снимка Българска телеграфна агенция

И уточни какви са аргументите за неподкрепа: 

" Не си свършихме работата. Това няма общо с вас, само че влизайки като външен за политическата класа човек, сте претрупан с упованията да свършите работа на политическата система ", стартира съпредседателят на Демократична България.

След което изброи: господство на закона, сигурност, бизнес климат. По думите му по отношение на сигурността " с ГЕРБ работим доста добре ". " За страдание не се срещнахме по върховенството на правото ".

" Да, през вчерашния ден приехме промяната в КПКОНПИ (на първо четене, б.р.), само че диалогът за промяната в прокуратурата още не сме го почнали. Тази тематика ще изникне и в случай че кажете Шенген, и в случай че кажете еврозона ", уточни Иванов.

По отношение на бизнес климата той препрати към промените на " Хартиената коалиция " в изборния кодекс, с които се върна хартията в огромните секции, а машините за гласоподаване станаха " принтери ".  " Досега смятах, че имаме покриване, само че има няколко обезпокоителни сигнала ", стартира Иванов и уточни, че намаляването на административното задължение е малко настрана за настоящето Народно заседание, а ГЕРБ не желае да се вкарат електрони обществени услуги. " Не се отрази дебатът за ИК добре в тази посока ", обобщи съпредседателят на Демократична България.

И в умозаключение уточни, че правителство на малцинството е допустима формула, само че пораждат подозрения за подмолни ангажименти и не е ясно кой носи отговорността.

" Спомняме си кабинетът " Беров ", направи Иванов отпратка.
 Снимка Българска телеграфна агенция

На собствен ред Габровски даде да се разбере, че изцяло поддържа изброените от Демократична България цели и ги припознава като свои. Посочи, че трябва да се преследват няколко общи полезности. " България няма потребност от нови избори ", съобщи. И изброи:

" Планът за възобновяване и устойчивосте съществена причина - казано по доста елементарен метод, България ще изгуби средства и то обилни "

Шенген - не е просто някаква концепция, а ценностна принадлежност. 

Еврозоната - не е за подценяване опцията да станем второкласен европейци ".

По думите му във връзка с еврозoната към този момент имало гласове, целящи разколебаване на хората чрез дезинформация.

Стигна се и до върховенството на правото. Като там Габровски даде поръчка:

" В мое лице ще срещнете единствено и само поддръжка. Не можем да имаме развиване в антикорупционното законодателство, в случай че нямаме парламент. Конституцията - аз персонално ще поема уговорката за търсене на болшинство за механизма за основния прокурор ". 

Енергийна самостоятелност е различен приоритет за претендента на ГЕРБ, стана ясно още.

И заключи, че съгласно него максимален късмет за сформиране на държавно управление има с първия мандат.

Иванов попита дали си показва изброените от него цели, скрепени в документ.

" Категорично да. Като че ли допирните ни точки са повече в сравнение с разликите ", отвърна Габровски, правейки нов опит да " приласкае " Демократична България.

" Аз по тази причина споделих, че в случай че съумеете, безрезервно ще оказваме помощ ", получи отговор от Иванов.

На финала Габровски уточни, че образува екип от кандидат-министри, специалисти в регионите си - допустимо най-отдалечени от партиите.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР