Анелия Клисарова е родена на 13 декември 1961 г. във

...
Анелия Клисарова е родена на 13 декември 1961 г. във
Коментари Харесай

Здравеопазването не е каско

Анелия Клисарова е родена на 13 декември 1961 година във Варна. Възпитаник е на Медицинския университет в града, който приключва с премия "Златен Хипократ " за отличен триумф. Работи като ординатор в радиоизотопния център на Катедрата по рентгенология и радиология на МУ-Варна. През 1989 година е помощник, придобива и компетентност по здравна радиология. Специализира в София, Мюнхен, Ерланген, Базел, Берн и Аарау. По време на двата мандата на проф. Клисарова като ректор на МУ във Варна се разкриват 2 нови факултета - по дентална медицина и по фармация, а през 2009 година за първи път в Югоизточна Европа се вкарва проучването на морска медицина.
Депутат е от Българска социалистическа партия в 42-то и 44-то Народно заседание. Министър на образованието и науката през 2013-2014 година

"Вотът на съмнение е за настоящето положение на опазването на здравето и за псевдореформата на ръководещите "

- Проф. Клисарова, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев предложи два разновидността за смяна на модела на финансиране на здравната система. Кой от тях, съгласно вас, е подобаващия?
- За мен и двата разновидността са безусловно несъответствуващи. Те демонстрират единствено по какъв начин ще бъдат събирани повече пари от хората, без да е ясно защо ще се разходват те, по какъв начин ще подсигуряват по-качествено обслужване или по-добър достъп на хората до здравни услуги. Това не е промяна. Няма смяна в клиничните пътеки, не се трансформира и методът на надзор. Какво се получава - веднъж ще вземем 700 лева за пътеката, след това пациентът ще заплати 15%. Това не е друго, с изключение на метод да бъдат понижени хоспитализациите. Помислиха ли ръководещите дали хората ще могат да платят 105 лева, в този случай за лекуване в болница. По този метод няма да се понижат хоспитализациите. Ще се понижат, в случай че се дадат повече средства за доболничната помощ, без ограничавания на направленията, с цел да могат хората да получат всички нужни процедури и проучвания за диагностициране на болестта, без да е належащо, както е в този момент, да влизат в болница. И още нещо: какъв брой пъти хронично заболели, на които се постанова повече от един път да постъпят в болница, ще могат да си го разрешат против 105 лева?
Идеята за втория дирек, така наречен наложително в допълнение обезпечаване, е хората да би трябвало да заплащат 12 лева С тези пари в системата ще се съберат близо 1 милиарда лева в допълнение. Къде ще отидат тези пари - за клинични пътеки, за доболнична помощ, за повишение качеството на обслужване? Нали като плащаме повече, би следвало и да получим повече. Но за това не се приказва. Ще има и трети дирек - непринудено в допълнение обезпечаване. Не е ясно прави ли се разлика сред обезпечаване и обезпечаване? Здравеопазването не е каско. Никой не изяснява по какъв начин ще бъдат съвместявани обезпечаването (за риск-б.р.) и застраховането (за щета). Нещо повече: никой не споделя за какъв пакет медицински действия ще отиват 8% осигуровка, за какъв - 12 лева застраховка. Никой от нас няма по какъв начин да знае след 5, 10 или 15 години от леща ли ще има потребност, от става ли, от сърдечна интервенция ли за 30 хиляди лева или от трансплантация. Щяло да има гаранционен фонд при положение, че някой осигурител банкрутира.
Никъде не става въпрос за качество на медицинските услуги, нито за задоволеност на пациента или медиците. Критерият за добра болница ще продължи ли да бъде болничното заведение без отговорности?
- Смятате ли, че тристълбов модел би нормализирал системата?
- Последното, което би направил този модел, е да вдъхва сигурност в здравната система. За мен препоръчаното дотук цели касата да няма недостиг, а страната дефинитивно да абдикира от системата на опазването на здравето. Категорично мисля, че в системата ще има още по-голям звук и още по-голямо неодобрение и от пациентите, и от медиците.
- Защо?
- Защото човек, когато има потребност от здравна услуга, непременно би трябвало да я получи сега, би трябвало да има достъп до високоспециализираните действия. Например така наречен златен час за хората с инсулт или инфаркт - времето, в което може да се подхващат незабавни дейности, с цел да няма затруднения. От предлагания модела изобщо не излиза наяве какво тъкмо ще покрие болничното заведение. Не знаем кое какъв брой коства и защо ще бъдем обезпечени и защо застраховани.
- Тоест прогнозата ви е, че това освен, че няма да стабилизира системата, а в противен случай - още повече ще я дестабилизира.
- Категорично ще я дестабилизира. За да можем да стабилизираме системата, би трябвало преди всичко да създадем електронното досие на пациента. Всеки ще знае какви проучвания са му направени, какво лекуване му е извършено в доболничната и болничната помощ. В препоръчаните от министър Ананиев разновидности въобще не става въпрос за доболничната помощ. А огромните финансови средства би трябвало да отиват там. Непрекъснато се приказва за свръххоспитализации, а не се прави нищо да се извадят от болничната помощ проучвания, за които човек би трябвало да лежи по клинична пътека няколко дни в болница или да се постанова да отива там, тъй като направленията за проучвания са свършили. Освен това е нужен действителен разбор и остойностяване на медицинските действия.
- Да разбираме ли, че и в този момент парите в опазването на здравето са задоволителни, само че не са вярно разпределени?
- Не мога да кажа парите малко ли са, доста ли са. И не знам дали някой може да каже, откакто действително медицинските услуги не са остойностени. Те множеството са недофинансирани. Разбира се, има и някои, които са хиперфинансирани, само че те са доста малко. Анализи няма. И по тази причина никой сега не може да каже има ли дефицит на пари или не.
- Преди време министър Ананиев даде обещание в парламентарната комисия по опазване на здравето да направи изчерпателен разбор на фрагментите в системата обратно в годините, както и прогноза къде от какви фрагменти има потребност. Представен ли е?
- Не. Такъв разбор не е показан на депутатите. Няма и ограничения за превъзмогване на казуса с фрагментите. Те, както и лечебните заведения, са неравномерно разпределени в страната. Няма смяна и в Наредбата за специализациите, нито оферти във връзка със Закона за висше обучение, нито омекотен режим за медицинските сестри. Защото казусът с медицинските сестри е още по-сериозен. Сестринският труд и трудът на експертите по здравни грижи въобще не е остойностен. Това би било действителна промяна.
Кадрите са ключът към качеството. И дефицитът не е единствено поради заплатите. С години младите сътрудници чакат за специализация, даже за платена специализация. Накрая отиват в чужбина. В Германия да вземем за пример специализантът получава общежитие за себе си и за фамилията, квартира, дава му се право да специализира това, от което има потребност болничното заведение, несъмнено, с негово предпочитание, получава пари и безвъзмезден курс по немски език. После остава да работи в тази болница. Смятам, че това е добра философия. У нас би трябвало да бъде облекчена Наредбата за специализация, да има надлежно контракти, по които специализиралите ще останат да работят в тази болница - примерно толкоз години, колкото са специализирали. Колегите, които работят в дребни обитаеми места, да могат да вървят на курсове за специализация, само че да тече и трудовият им стаж. И когато през тези години има условия детето му да върви на градина или учебно заведение, нещата може доста да се трансформират.
- Председателят на парламентарната комисия по опазване на здравето Даниела Дариткова укори левицата, че вотът на съмнение е за планове.
- Намерения?! Колко хора считат, че сегашната здравна система е добра, подсигурява качество, подсигурява достъп, задоволително грижи... Намерения?! Колко общински лечебни заведения бяха закрити в интервала 2010-2012 година, какъв брой в този момент са пред банкрут? Министър Ананиев бе заречен и тактика за общинското опазване на здравето, само че и нея я няма. Има и регионални лечебни заведения пред банкрут. Това са стратегически обекти освен за здраве, а за националната сигурност. В дребните обитаеми места няма аптеки. Какво е положението на незабавните центрове? А на колите за спешна помощ? Всичко това планове ли са или актуалното състояние?
- Тоест вотът ви не е за планове, а за настоящето положение?
- Вотът е за настоящето положение на опазването на здравето и за псевдореформата, която ръководещите оферират. Откога слушаме за незабавната помощ? Има европейски пари повече от 3 години, а няма коли за спешна помощ - публичната поръчка все се проваля, няма ремонтиран нито един незабавен център. И това, и казаното нагоре, демонстрира само безсилието на властта да се оправи със съществуващите здравни проблеми в страната. С това, което оферират като "здравна промяна ", имат планове да продължат в този момент съществуващото състояние. Дори бих споделила - да задълбочат хаоса в системата на опазването на здравето за сметка на всички българи.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР