Анексът ще има роля на условие за пускане на Северна

...
Анексът ще има роля на условие за пускане на Северна
Коментари Харесай

Коста Филипов: С. Македония е готова да подпише всичко, за да стартират преговорите с ЕК

Анексът ще има роля на изискване за стартиране на Северна Македония по пътя към Европейски Съюз. Зоран Заев в този момент е подготвен да подпише всичко единствено и единствено през декември да се организира първата среща сред Европейската комисия и държавното управление на Заев, която ще значи старт на преговорния развой за интеграция на Северна Македония в Европейски Съюз.
Това сподели пред БНР журналистът Коста Филипов, който дълги години беше сътрудник на Българска национална телевизия в македонската столица.

" Необходимостта от анекс се появи, откакто беше подписан договорът сред Северна Македония и Гърция в Преспа и се видя какъв брой в детайли са разказани в него всички искания, които Атина има към Скопие ".

Той посочи, че тогава в България се е появила вълна от отвращение по какъв начин сме пропуснали да създадем същия контракт, в който е трябвало да се запишат условията, които към този момент са известни на " политическия хайлайф край Вардар ". По думите му 10-и ноември е крайният период, в който би трябвало да бъде взето това решение.

" Каквото има да става, би трябвало да стане в тези две седмици до 10-и. Ще има доста дейна политическа работа ".

Според него най-важно какво ще се запише в този анекс към Договора за добросъседство и акцентира, че е ненужно Скопие да заявява, че няма териториални искания към България.

" Нашият контракт от 1-ви август 2017-а година третира тези въпроси ".

По думите на журналиста Българските искания не са нещо ново, само че " в този момент са официално облечени в позиция на държавното управление (рамковата позиция) от предходната година, с декларация на Народното събрание, а в този момент и с разяснителния меморандум пред Европейски Съюз. Това към този момент им придава някаква особена тежест ".

Той допусна, че може да бъде записано нещо от вида, че Република Северна Македония (РСМ) поема отговорности, които дават отговор на условията на Договора за добросъседство с България, които ще се постарае да извърши в преговорния развой, колкото и дълго да продължи той.

Според журналиста има напън от Германия и върху България, и върху РСМ, с цел да намерим модус за угаждане на претенциите и на двете страни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР