Андрю Стантън, Нюзуик“Победата на Ердоган във втория тур на президентските

...
Андрю Стантън, Нюзуик“Победата на Ердоган във втория тур на президентските
Коментари Харесай

Печели ли Путин от победата на Ердоган?

Андрю Стантън, „ Нюзуик “

Победата на Ердоган във втория тур на президентските избори в Турция се преглежда като отлична вест за Путин, чиито връзки с доста международни водачи се обтегнаха, откакто той стартира нашествието в Украйна през февруари предходната година. Много държавни управления оповестиха така наречен от съветския водач " специфична военна интервенция " за неоправдана война и за нарушаване на интернационалните правила, което докара до бърза реакция и стопански наказания против Москва.

Турция обаче играе значима роля в спора, като постоянно служи като медиатор сред Киев и Москва. Самият Ердоган се движи по тънкия лед сред поддръжката за Украйна и поддържането на близки дипломатически връзки с Русия. И двете страни са ситуирани на брега на Черно море, тъй че поддържането на мощни стопански връзки остава приоритет и за двете държавни управления.

Победата на Ердоган в президентската конкуренция в Турция ще подсигурява опазване на статуквото.

Все отново Ердоган осъди съветското навлизане в Украйна като " недопустимо ", като в същото време насочи рецензии против реакцията на Запада на войната. Той се възпротиви да стигне до такава степен, докъдето стигнаха другите европейски страни във връзка с икономическите наказания против Русия, само че въпреки това турското държавно управление даде на украинската войска безпилотни самолети.

Забележително е, че дейностите на Турция в границите на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) съответстват с ползите на Русия. По-рано Турция блокира предложенията на Швеция и Финландия за присъединение към НАТО, което би доближило алианса до прага на Путин. Руският водач също по този начин се опълчва на разширението на НАТО - въпрос, който провокира напрежение със Запада.

Остава неразбираемо по какъв начин щеше да се промени дипломатическият метод на Турция, в случай че Кълъчдароглу беше спечелил. Експертите допускат, че Кълъчдароглу може би щеше да резервира статута на Турция като медиатор във връзка с войната. Въпреки това противникът на Ердоган за президентския пост съобщи, че възнамерява да укрепи връзките си със Запада и изрази поддръжка за кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

Путин поздрави Ердоган за успеха му, като написа в изказването си, че прави оценка " персоналния принос на турския президент за укрепването на другарските руско-турски връзки и взаимноизгодното съдействие в разнообразни области ".

" Победата на изборите е натурален резултат от Вашата самоотвержена работа като началник на Република Турция, доказателство за поддръжката на турския народ за Вашите старания за подсилване на държавния суверенитет и провеждането на самостоятелна, независима външна политика ", написа съветският водач.

Ердоган и преди е изтъквал значимостта на връзките си с Путин по време на кандидатурата си за преизбиране.

" Не сме в миг, в който бихме наложили наказания на Русия, както направиха западните страни. Ние не сме обвързани със глобите на Запада ", съобщи турският президент пред CNN по-рано този месец. " Ние сме мощна страна и имаме позитивни връзки с Русия ".

Кълъчдароглу изостри тона си против Русия в седмиците преди изборите, обвинявайки Москва в хипотетична интервенция в изборите, целяща да поддържа акцията на Ердоган.

" Скъпи съветски другари. Вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбоките имитации и записите, които бяха разкрити в тази страна през вчерашния ден ", написа Кълъчдароглу в Туитър по-рано този месец. " Ако желаете нашето другарство след 15 май, махнете ръцете си от турската страна. Ние към момента сме за съдействие и другарство с Вас "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР