Андрю Нелсън изучава биоархеология отчасти защото това му позволява да

...
Андрю Нелсън изучава биоархеология отчасти защото това му позволява да
Коментари Харесай

Биоархеолог реконструира лицето на Тутанкамон

Андрю Нелсън учи биоархеология частично тъй като това му разрешава да разбере по какъв начин тъкмо са живели хората преди хиляди години. Той е пътешествал из целия свят и е проучвал най-различни антични мумии. Сегашната му работа обаче, обвързвана с Тутанкамон, е може би най-впечатляваща.

„ Най-добрият метод да разберем повече за хората от предишното е като изучим мумиите, скелетите и погребалните артефакти. Работата върху една мумия ни демонстрира по какъв начин този субект е изглеждал приживе “, споделя Нелсън, който е професор по антропология.

„ Работил съм с голям брой мумии – в Перу, Египет и други кътчета на света – и всяка една от тях е специфична. Всяка в миналото е била човек, който е заслужавал нашето почитание. И това е значимо, значимо е да разкажем техните истории. Съществува обаче единствено един крал Тутанкамон “, добавя той.

Ето за какво Нелсън, по рекомендация на професора по радиология Сахар Салем от факултета по медицина към Университета на Кайро, взема решение да вземе присъединяване в едно ново начинание, което има за цел да реконструира лицето на античния фараон. Процесът включва потреблението на образна диагностика посредством компютърна томография, както и софтуера за 3D биоизображения Dragonfly. Именно по този начин Нелсън съумява да сътвори виртуален модел на черепа на Тутанкамон.

„ Разполагам с голям брой сканирани изображения на други египетски мумии, само че е доста мъчно да се сдобиеш с сходно нещо на фараон. Ето за какво работата с крал Тутанкамон беше в действителност впечатляваща “, споделя Нелсън.

„ Единствено с помощта на Сахар египетските управляващи ми разрешиха да проуча данните. “

Известно е, че през 1323 година прочие н.е. тялото на фараона е било деликатно мумифицирано - мозъкът е бил изваден и вместо него е налята смола, а под бузите са подпъхнати линии насмолен лен. По този метод балсаматорите са се стремили да основат по-естествена форма на лицето на мумията. Но това доста затруднява работата на Нелсън.

„ Те са поставили „ подплата “ под бузите и в устата, с цел да е опитат да запазят формата на лицето. Но това не е същинското му лице. Няма мускулна тъкан и надлежно то прилича една по-свита, съсухрена версия на действителното лице “, споделя Нелсън. „ Нашата задача бе да се опитаме и да запазим лицето и в края на краищата – да му вдъхнем нов живот. “

Дигитална реорганизация на черепа на Тутанкамон. Източник: Андрю Нелсън

Веднъж щом реконструкцията на черепа е приключена, Нелсън продължава работата с Objex Unlimited, с цел да сътвори 3D принтирана версия на черепа. Впоследствие на помощ идва създателят от Саквил Кристиян Корбе, който основава бюст на Тутанкамон, само че без уши и без каквото и да било изражение. Накрая е направен един по-артистичен вид, въодушевен от египтологията и египетското изкуство. Той е демонстриран и в документален филм на PBS по тематиката.

" Мисля, че това е доста по-реалистично от всичко, което сме виждали в предишното ", отбелязва Нелсън.

Източник: Phys.org

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР