(Андрей Гуляшки, 1914 ~ 1995) Писма от Тихия град Стойностите

...
(Андрей Гуляшки, 1914 ~ 1995) Писма от Тихия град Стойностите
Коментари Харесай

Скромност и красота - това е с две думи „простият живот“ ♥ Андрей ГУЛЯШКИ

(Андрей Гуляшки, 1914 ~ 1995)

Писма от Тихия град

Стойностите на „ елементарния живот “ са от МОРАЛЕН темперамент, те са вътре в индивида, в неговата психика, а облеклото, както и всички други детайли на бита, са единствено тяхна външна проекция.

„ Простият живот “ – това са простите стремежи на хората, скромният бит; за „ елементарния живот “ трудът не е източник на приходи, а е духовна и креативна нужда.

„ Простият живот “ е безусловно противопоказен на потребителството и потребителските тежнения.

„ Простият живот “ – това е цялостното послушание на човешките материални потребности на една НРАВСТВЕНОСТ, в основата на която лежи синтезът невзискателност – хубост.

Скромност – хубост – това е с две думи „ елементарният живот “. Той няма, несъмнено, нищо общо с примитивността или с каквито и да било порядки от „ казармено “ естество. Той няма за блян басмената рокля, памучните чорапи и гуменките, само че още по-малко може да има за блян бисерната огърлица, златото и диамантите по ръцете, първокласната рокля…

„ Простият живот “ няма за блян войнишкото легло, бяло боядисаната маса, бяло боядисания дрешник. Но той избира една богата с книги библиотека пред истинския персийки килим…

Избрано от: „ Писма от Тихия град “, Андрей Гуляшки, ДИ „ Христо Г. Данов “, Пловдив, 1983 година
Снимка: Андрей Гуляшки (1914-1995); владетел: Институт за литература, dictionarylit-bg.eu

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР