Андрей Гиздов е сред младите надежди на българската ИТ индустрия.

...
Андрей Гиздов е сред младите надежди на българската ИТ индустрия.
Коментари Харесай

Младеж тича благотворително в подкрепа на хора с псориазис

Андрей Гиздов е измежду младите очаквания на българската ИТ промишленост. 21-годишният юноша се занимава с компютри като основава системи и логаритми, употребяващи изкуствен интелект. В свободното си време той написа публикации за персоналния си блог и прави онлайн изявленията с хора от сектора.

Последният му план обаче е с благотворителна цел – провежда 5-километров маратон в поддръжка на хората с хронични кожни болести. Самият той страда от псориазис, който в детските му години е бил причина за липса на самочувствие и убеденост.





" Първоначално се появи, когато бях на 6 или 7 години. Тогава живеех в Украйна, а там зимите са много студени. Това може би повлия на обстоятелството, че кожата ми стартира да става доста суха, тези сухи места в следствие се отвориха и станаха рани. Това продължи и след зимата. Докато ходех на учебно заведение, в началото доста се притеснявах от метода, по който ръцете ми наподобяват, не толкоз от физическото чувство. Въпреки че и то беше фактор, тъй като в часовете по физическо, на някои спортове просто ми се отваряха раните и ръцете ми започваха да кървят. Но по-големият проблем беше, че се притеснявах от метода, по който наподобяват и от метода, по който съучениците ми ще ме одобряват ", признава момчето и добавя:

" С времето привикнах с концепцията, сега въобще не ми прави усещане това, което имам на ръцете си, с изключение на в някои по-интензивни интервали, тъй като това заболяване е на интервали, от време на време е по-добре, различен път по-зле. В момента не ми прави изключително усещане и мисля, че това се дължи на обстоятелството, че разбрах, че хората не те съдят единствено по външния тип и съответно в моя случай по метода, по който наподобяват ръцете ми. Т.е. даже да имам това заболяване, виждам че още веднъж мога да оставя положителното усещане, което желая в хората. "





Това, което оказва помощ на Андрей да преодолее напрежението и терзанията си са физическите тренировки.

" Аз упражнявам много постоянно в последните 3-4 години, почти всеки ден и това ми оказва помощ извънредно доста за укрепване на душeвността. Спортът е нещо мъчно – излизаш, топло е, потиш се, дребна зала, вдигаш тежести, по-късно те болят мускулите. Т.е. първичната ти мисъл е за дискомфорт, само че тъкмо тъй като непринудено подлагаш организма си на дискомфорт, той се учи да се оправя по-лесно с него. И това е използвано освен за физически стрес, какъвто е спортът, само че и за психическия. А психическият стрес може да идва от заболяване – било то кожно или друго, или просто от проблеми в живота, които всеки от нас има. "

Според статистиката над 400 милиона са хората по света, страдащи от хронични кожни болести. 98% от тях имат влошено психологично здраве, а доста огромна част се срамят да отидат на плаж и даже да носят къси облекла.





" Голяма част от този душевен дискомфорт и стрес, които те изпитват може да бъде превъзмогнат в случай че калят тялото и душeвността си. А това идва със спорта. Със сигурност не е заслужено това, че им се случва нещо такова, само че фактът, че не е заслужено, няма да го промени. И е тяхна отговорност да създадат каквото могат, с цел да си облекчат живота. А най-малкото, което могат да създадат е да се грижат за тялото и душeвността си.

Това е посланието, което желая да разпространя, а точно, че когато човек има крепко тяло и хубавичко душeвност следва. А хората, които имат проблеми с кожата, постоянно изпитват душевен стрес. Разбира се и физически, самата болест е кожна, явно има и физическа материализация. Но най-малко психическият аспект е под наш надзор и това е нещото, което желая хората да схванат ", безапелационен е ИТ експертът.

За да популяризира посланието си Андрей провежда благотворително тичане под надпис „ Тичай през днешния ден за здрава душeвност на следващия ден “.





" Това събитие ще бъде на 29 октомври – Световния ден на псориазиса. Но с цел да има тениски с мотото на акцията, здравни застраховки и освежители за участниците, трябват средства. А моята концепция е средствата, които ще влагат участниците, да са минимални. Вариантите са да диря компании, които да спонсорират събитието против реклама или на доброволчески начала. Друг вид е аз да направя нещо мъчно, с което да стимулирам хората да дарят за събитието. Аз действително ще съчетавам и двата метода ", убеден е 21-годишният Андрей.

За да даде позитивен образец и с цел да събере средства за акцията младежът подлага тялото си на тестване като взе участие в първото си планинско съревнование.

" На 25 юли се случи, денят преди рождения ми ден. Тичах от Самоков до Мусала – 21 км. съревнование с над 2 000 метра нанагорнище. Снимах се, до момента в който го върша с екшън камера, с цел да подтиквам хората да дарят средства към крайната ни цел. Как ми се отрази ли, беше в топ 3 на най-трудните физически неща, които съм правил, конкурира се може би с изкачването на връх Ботев до момента в който гладувах. Това го направих преди няколко месеца – от Калофер до Ботев.

Физически беше доста изискващо, след надпреварата имах интервал на регенерация – спях повече, не си усещах краката, само че това е обикновено. Психически изпитах доста задоволство, че съумях да го направя ", обобщава той.





В организацията се включва и 19-годишната Кристина Стоянова, която оказва помощ с популяризирането и разпространяването на събитието в обществените мрежи.

" Аз също имам познати, които са се сблъскали с тази болест и като цяло постоянно съм обичала да оказвам помощ на хората по един или различен метод, по тази причина просто одобрих драговолно да оказвам помощ за идеята. Ние сме още в начален етап на образуване на надпреварата, тъй като към момента събираме средства, които действително ще бъдат употребявани за образуване на надпреварата, тъй че към момента нямаме точна локация, само че планираме да бъде в някой от парковете в София, тъй като ще е по-удобно за всички. Мислим да се свържем с по-големи компании в София, които да поканят чиновниците си и в случай че имат предпочитание да дойдат и да вземат участие, също по този начин ще кажем и на наши другари и родственици ", споделя Кристина.

Всеки искащ да взе участие или да помогне финансово за благотворителния маратон може да следи настоящата информация във

Автор: Габриела Андреева





Още от ЛИЦА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР