Андреа Буратини е новият треньор на националните отбори по волейбол

...
Андреа Буратини е новият треньор на националните отбори по волейбол
Коментари Харесай

Андреа Буратини: До 2-3 години България ще има много силен национален отбор

Андреа Буратини е новият треньор на националните тимове по волейбол U17 и U21. На 21-годишните момчета следва международно състезание следващата година. А юношите до 17 години ще играят през януари подготовка за европейския шампионат. Треньорът даде изявление пред формалния уебсайт на БФ по волейбол.

- Какви са задачите Ви с националния тим до 21 години, господин Буратини?

- Получих извънреден късмет да бъда треньора на този толкоз мощен тим. Мартин Стоев свърши страхотна работа с него в последните две години. Той трябваше да го води и на международното състезание. Но не изиска и аз съм подготвен да оказа помощ. Познавам чудесно състезателите. Много от тях са минали през Левски и са работили с мен. Най-важното, което би трябвало да създадем, е вярното обмисляне. Момчетата имат и добра техника, и са тактически грамотни. Пред тима следва значима година и по тази причина в този момент мисля, че проектът би трябвало да е преди всичко.

- Поемате отбор, който стана трети в Европа и завоюва Балканиадата. Какво мислите за качествата на играчите?

- Това е базата за първия отбор на България. В тима до 21 години не е единствено Алекс Николов. Много мощни са и Георги Татаров, и Симеон Николов. Напоследък Владимир Гърков се показва извънредно мощно. Качествата на играчите са страхотни. Благодарение на тях чакам, че до 2-3 години България ще има още веднъж народен тим на доста високо равнище.

- Догодина следва присъединяване на международно състезание. Как виждате възможностите ни?

- Моят нрав споделя единствено едно - постоянно потеглям за първото място. Разбира се, не е елементарно. Има момчета, които ще вземат участие на 2-3 надпревари през годината и по тази причина ще повторя, че би трябвало да планираме тъкмо. С качествата, които виждам, имаме късмет да сме измежду първите четири тима и да спечелим орден.

- Кои са най-силните тимове в тази възраст?

- Италия е най-силният отбор. В страната има доста състезатели и доста клубове, в които се работи вярно. След това идва Полша. На трето място слагам бразилците, които имат извънредно мощни физически състезатели в тази възраст. Следва Иран - един добър тим. Интересни са също Япония и Китай. Франция да вземем за пример е отбор, който ту играе мощно, ту е неуверен. Не би трябвало да се подценяват също Германия и Белгия.

- С националния тим до 17 години ви следва европейска подготовка в София. Какво очаквате да реализираме там?

- В момента имаме 25-26 доста забавни състезатели. Направихме два минилагера с тях. Харесва ми, че са доста високи. Сега би трябвало да работим за по-добра техника и тактичност. Тимът има капацитет. Шансовете за класиране на европейското са два. Първият е още през януари на квалификацията в София. Ние желаеме да се класираме още на нея, а не да чакаме втората през април. Не знам какво е равнището на другите тимове, само че знам, че нашето е високо. Основният ни лагер ще стартира на 27 декември и ще имаме две контроли против Франция, който е един от най-сините отбори в тази възраст. Точно преди шампионата ще играем и против Гърция. В тези срещи ще забележим до къде сме стигнали. Най-силните ни противници ще са Турция, Гърция и Сърбия. През лятото победихме сърбите четири пъти, само че за 2-3 месеца нещата се трансформират.

- Ако се класираме, ще водите отбора и на европейското?

- По този въпрос ще беседвам с управлението на федерацията. Не е елементарно да работиш с два национални тима. Моят приоритет е отборът до 21 години. Там ни следва международно състезание. Засега знаем датите единствено за европейското при по-малките. Готов съм да оказвам помощ на тима като съветник. Но всичко зависи от диалога с федерацията.

- Освен това сте и шеф в школата на Левски. Притеснявате ли се, че дилемите Ви са доста?

- Работата в Левски ми носи огромна наслада. Смятам, че я вършим по верния метод. В последните години дадохме доста състезатели на националните тимове. Целта е да се работи добре освен в Левски, само че и в цяла България. Обичам да беседвам с треньорите от други клубове. Трябва всички да гледаме в една посока. Целта не е единствено Левски и ЦСКА да са мощни, а волейболът в цяла България. Дълги години съм работил в Италия и мисля, че тук има по-качествени играчи. Разликата сред двете страни е в количеството. Работим ли добре всички, ще има по-голяма конкуренция. А от това ще печели българският волейбол.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР