Анджей Дуда, досегашният полски президент, който бе преизбран вчера на

...
Анджей Дуда, досегашният полски президент, който бе преизбран вчера на
Коментари Харесай

Консерваторът Анджей Дуда бе преизбран за президент на Полша

Анджей Дуда, досегашният полски президент, който бе избран отново през вчерашния ден на втория тур на президентските избори в Полша, е основна фигура за ръководещата консервативна партия " Право и правдивост ", съобщи Франс прес.

Победата на Дуда, макар релативно лимитираните пълномощия на полския президент, подсигурява непоклатимост на политическия план на партията " Право и правдивост " през идващите пет години.

Дуда победи с нежна преднина своя противник на президентските избори, кмета на Варшава, еврофила и либерал Рафал Тшасковски, както стана ясно от формалните резултати от вота. По тази причина преизбирането на Дуда не може да бъде считано за огромен триумф: при 99,97 % преброени бюлетини, досегашният държавен глава печели 51,21 % от гласовете, а Тшасковски - 48,79 %. 

Според специалистите Дуда е спечелил изборите с гласовете на обичайна и католическата Полша, Полша на провинциите и дребните села, а Тшасковски е получил гласовете на проевропейски настроените и демократичните поляци от огромните и приблизително огромните градове.

Дуда, юристът реакционер на 48 години, който бе определен за първи път за президент през 2015 година, рядко се опълчва на самодейностите на партията на Ярослав Качински, отбелязва Франс прес.

Дуда приключва право през 1996 година Той се сближава с партията " Право и правдивост " към 2005 година, когато групировката на Ярослав Качински образува своето първо държавно управление. 

През 2011 година Дуда е определен за народен представител в полския парламент, а през 2014 година - за евродепутат. Той обаче добива същинска известност след определянето му от Ярослав Качински за кандидат-президент на " Право и правдивост ".

Дуда съществено разкритикува Европейската спогодба за домашното принуждение, опложданията " ин витро " и " ЛГБТ идеологията ", която съгласно него е " по-разрушителна от комунизма " - изказване, което предизвика демонстрации в Полша и в чужбина, напомня Франс прес.

Президентът намерено показва привързаността си към католическата религия и към обичайното семейство, изрича се в поддръжка на още по-строго полско законодателство против абортите, което и в този момент е едно от най-строгите в Европа.

Дуда поддържа политиките на " Право и правдивост " в обществената сфера, измежду които е и отпущането на месечни детски надбавки от по 500 злоти (110 евро) за всяко дете.

Във външната политика Дуда е последовател на усилването на връзките с НАТО и Съединени американски щати. Той изрази задоволството си от решението на алианса и Вашингтон да разположат свои войски в Полша в отговор на политическата експанзия на Русия в Украйна, отбелязва Франс прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР