Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха в сряда язидско село

...
Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха в сряда язидско село
Коментари Харесай

Анджелина Джоли посети язидско село в северозападен Ирак

Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха в сряда язидско село в северозападен Ирак, съобщи ТАСС, цитирайки багдадския портал „ Шафак нюз “.

Американската актриса, съпроводена от носителката на Нобелова премия за мир за 2018 година и видна активистка за правата на индивида бяха на аудиенция в село Кочо в региона на Синджар, провинция Нинава. 

През 2014 година бойци на терористичната формация „ Ислямска страна “ (ИД) направиха геноцид против локалното язидско население.
Джоли и Мурад са се срещнали със селяните и са посетили локалното гробище, където са заровени язидите, убити от ислямските терористи.
 

— Zenat (@zenat_Eshaqzai)
Язидите са говорещо кюрдски език етнорелигиозно малцинство в Ирак . То практикува язидизма, чиито корени са в зороастризма. През 2014 година банди на „ Ислямска страна “ нахлуха в планинския регион Синджар, където плътно живеят язидите и направиха брутални репресии против тях.
 

— ✨RAQ✨ (@THENAGODOFWAR)
През юни 2016 година комисията на Организация на обединените нации за следствие на нарушаванията на правата на индивида в Сирия заключи, че ИД е отговорна за осъществяване на актове на геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството против язидската общественост.

Кочо е родното село на Надя Мурад. През август 2014 година терористи от ИД убиват майката на Надя и петима нейни братя, а самата тя и сестрите й са отведени в град Мосул и превърнати в полови робини. Надя съумява да избяга и стига до един от бежанските лагери в Киркук. По-късно тя, дружно с други бежанци, се озовава в Германия, където живее в този момент.
 

— Nadia Murad (@NadiaMuradBasee)

През септември 2016 година Мурад става дипломат на благосклонност за Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (UNODC). На 5 октомври 2018 година тя беше удостоена с Нобелова премия за мир „ за напъните й да постави завършек на потреблението на половото принуждение като оръжие за война и въоръжени спорове “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР