Анатолий Чубайс е напуснал поста специален представител на президента на

...
Анатолий Чубайс е напуснал поста специален представител на президента на
Коментари Харесай

Чубайс вече не е специален представител на Путин, напуснал е и Русия

Анатолий Чубайс е напуснал поста специфичен представител на президента на Русия по въпросите на устойчивото развиване и е напуснал страната, оповестява организация Bloomberg като се базира на два анонимни източника.

Чубайс е напуснал Русия и няма желание да се връща, добавил източникът.

Либералът е най-високопоставената фигура, напуснала поста си, откакто Русия стартира войната против Украйна.

66-годишният Чубайс беше първи вицепремиер, министър на финансите и началник на президентската администрация на Борис Елцин.

Той е една от основните фигури и идеолог на приватизацията на съветските предприятия при започване на 90-те години на ХХ века.

Чубайс бе назначен за специфичен представител на Путин през 2020 година, откакто подаде оставка като началник на държавната компания „ Роснано “, която управляваше от 2008 година

Много руснаци упрекват Чубайс, че Русия е разрешила на дребна група олигарси да забогатеят по време на приватизацията през 90-те години на XX век, когато милиони руснаци живееха в беднотия и посред стопански колапс и рецесия.

През последните години той продължаваше да зове за стопански промени и бе измежду най-високопоставените либерали в държавното управление на Русия.

Чубайс предизвести през 2010 година, че възходът на фашизма е най-голямата опасност за Русия, която може да докара страната за разпад.

Той е казвал пред медиите, че против него е имало минимум три опита за ликвидиране, само че обществено е прочут единствено един- от 2005 година, за окйто беше упрекнат някогашен полковник от ГРУ.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР