Анамнеза - началото на първия мензис (менархе), нередовен мензис, дали

...
Анамнеза - началото на първия мензис (менархе), нередовен мензис, дали
Коментари Харесай

Синдром на поликистозните яйчници - как се диагностицира?

Анамнеза - началото на първия мензис (менархе), неточен мензис, дали има, или няма акне, себорея, хирзутизъм и така нататък Статус - общ и местен (гинекологичен) - установяване степента и типа на хирзутизма, акне, стрии, напълняване, развиване на вторични полови белези и гинекологичен статус - оглед на половите органи, типа на окосмяването, размера на клитора (вследствие нарасналите андогенни хормони, може да има клиторомегалия). Ултразвуково проучване - трансвагинално при положение, че пациентката не е девстена или трансабдоминално (през корема при цялостен пикочен мехур) при положение, че е. Класическият ехографски облик на поликистозни яйчници се състои в откриването на голям брой периферни кистички „ огърлица от перли “ над 10 на брой във всеки яйчник, които са не по-големи от 10 мм. Освен това има задебелена капсула на яйчника, както и хиперехогенна

строма (междинната тъкан в центъра и към кистичките). Прави усещане на опитния гинеколог и увеличеният размер на яйчниците, както и долнограничен, или понижен размер на матката.

Свързани публикации.. Синдром на поликистозните яйчници - една от аргументите за стерилитет 0 Синдром на поликистозните яйчници – честа причина за нараснало окосмяване при дамите част 1 0 5 eстествени метода на контрацепция 0

Кръвни проучвания
Съотношението на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH) е променено. Изследването става на 3-5ия ден от менструалния цикъл, като се

взима венозна кръв на пациентката.

Обикновено има повишаване равнището на LH и нараснало съответствие LH/FSH. Нормално то е към 1. При синдома на поликистозните яйчници това съответствие е над 1,5. Естрадиол - той е в долната граница на нормата. При естествени условия хормонът има предовулаторен пик – 24-36 часа преди хипотетична овулация.

Пролактин - при към 30% от пациентките се следи лекостепенното му повишение. Високите му равнища също потискат овулацията. Прогестерон - измерването му в 21-23-ти ден на менструалния цикъл демонстрира, по-ниските му равнища в тази лутеинова фаза, което в допълнение потвържадава липстата на овулация.

Тестостерон - той е нараснал. По-показателен е свободният тестостерон, който е биологично дейна част на общия тестостерон Белтък, свързващ тестостерона (SHBG). Заради нарасналата секреция на тестостерон, равнището на белтъка, който го свързва се намалява. Това води до увеличение на свободния (активен) тестостерон в кръвта.

Андростендион - това е хормон, който свидетелства за повишента андрогенна продукция на яйчниците. Неговото количество е нараснало. Инсулин - взима се кръвна проба след минимум 8 часа, само че не повече от 16 часа недояждане. Нивото му е съвсем постоянно нараснало.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР