Анализи на имотния пазар в България се правят постоянно, но

...
Анализи на имотния пазар в България се правят постоянно, но
Коментари Харесай

Имотите в България може и да поевтинеят, но наемите ще растат през 2023 г.

Анализи на имотния пазар в България се вършат непрекъснато, само че дълготрайни прогнози мъчно могат да бъдат направени, заради естеството на пазара и неговата динамичност. За една прогноза обаче всички анализатори на пазара са безапелационни – цените на парцелите доближиха своя връх в края на 2022 година и от тук насетне следва усмиряване и задържане на тези равнища, и възможен спад, само че по кое време и с какъв брой никой не се наема да предвижда.
Наемен пазар
До есента на 2022 година наемният пазар в София беше в застой. До огромна степен това беше по този начин поради резултата на пандемията. Но предвид на несигурната икономическа конюнктура, от ден на ден хора взеха решение, че е по-изгодно да наемат, а не да изплащат жилище.

Промяна се усети освен в търсенето на жилища чартърен, само че и в цените. С началото на есента обаче наемите на жилищата в столицата започнаха осезаемо да порастват нагоре. Така към днешна дата наемът за един двустаен апартамент е към 760 лева, до момента в който през януари 2022 година е бил 620 лева или другояче казано – растеж с 23%. Същото се следи и при тристайните жилища, където сега цената върви приблизително към 1100 лева, като по същото време предходната година е била 900 лева “, написа Александър Гергов, съучастник в Antre, в собствен разбор по тематиката.

Според данни, с които разполага компанията, за най-желаните, южни квартали мъчно може да се откри качествено двустайно жилище под 750 лева, а в случай че наемателя държи да е в положително положение, то бюджет от към 850 лева е добра насочна точка. Едновременно с това би трябвало да се има поради, че предлагането е лимитирано, което значи, че положителните предложения бързо изчезват от пазара.

Например през януари два едностайни парцела на цена 600-700 лева се отдадоха още през първия ден, като искащите за оглед бяха над 10 индивида “, споделя Гергов.

При опазване на актуалната икономическа конюнктура, прогнозите за 2023 година е наемите да задържат актуалните си равнища или да продължат да нарастват с към 10% на годишна база.
Причини за растеж
Сред главните аргументи за планувания растеж на наемния пазар в София са лимитираното предложение, инфлацията и ниската безработица.

Заради сериозния растеж наемателите по-трудно ще се вземат решение да сменят жилището си. Дори и да се появят нови капиталови жилища на наемния пазар, те са чисто нови и наемодателите изискват по-висок наем. Инфлацията е факторът, който изцяло се отразява на бюджета на всички, в това число и на наемодателите, които всеки ден звънят на брокерите си и питат, дали е подходящо да предоговорят наема с актуалните си наематели. Има дефицит на работна ръка, което значи, че хората по-лесно намират работа и надлежно могат да продължат да покриват разноските, аналогично наема си “, пишат още от Antre в своя разбор.
Нови трендове
Както Economic.bg към този момент писа на наемния пазар в България навлиза и напълно нова наклонност – Build To Rent (сгради, издигнати особено за отдаване под наем). За момента тя се развива с доста мудни темпове заради редица фактори, само че съгласно специалисти в региона София има капацитет за развиване на този сегмент от пазара, главно поради огромния задграничен поток в града.

А до каква степен тази наклонност ще повлияе на цените и в каква посока, занапред следва да разберем.
Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР