Анализаторите на IDC вече обобщиха предварителните резултати за четвъртото тримесечие

...
Анализаторите на IDC вече обобщиха предварителните резултати за четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

IDC: Четвъртото тримесечие на 2023 г. беше най-лошият сезон за PC пазара от 2006 г.

Анализаторите на IDC към този момент обобщиха предварителните резултати за четвъртото тримесечие и цялата 2023 година за PC-пазара, отбелязвайки съществуването на няколко спорни трендове. От една страна, в годишно съпоставяне доставките на лични компютри са спаднали с 2,7% през последното тримесечие до 67,1 милиона единици, отчитайки най-лошия сезонен резултат от четвъртото тримесечие на 2006 година От друга страна, тези резултати в действителност се оказаха по-добри от предстоящото. Тази година IDC чака растеж на пазара на персоналните компютри.

Изминалото тримесечие беше осмият следващ интервал на годишен спад в доставките на компютри. Освен това беше регистрирано и най-лошото показване за четвъртото тримесечие от 2006 година Ако приказваме за предварителните резултати за цялата година, доставките на лични компютри във физическо изражение се чака да намалеят с 13,9% до 259,9 милиона единици. Предходната година спадът в доставките на лични компютри беше по-изразен и доближи 16,5%. Тази динамичност се изяснява със забележителните ресурси от компютри, основани по време на пандемията, чиято нужда от възобновяване ще пристигна по-късно.

Според представители на IDC, измежду високотехнологичните артикули компютрите са се трансформирали в категорията, която е претърпяла най-резки възходи и падения през последните четири години. През 2024 година търсенето на лични компютри ще нарасне в комерсиалния сегмент, заради края на виталния цикъл на Windows 10; новите процесори с поддръжка на функционалности за ускорение на системите с изкуствен интелект също ще обезпечат известно възобновяване, макар че геймърският сегмент в това отношение не би трябвало да бъде отписан, както са уверени специалистите на IDC.

Ако разгледаме динамичността на PC-пазара по участници през четвъртото тримесечие на предходната година, Lenovo съумя да резервира статута си на водач и да усили каузи си на годишна база от 22,5 на 24%, и да увеличи размерите на доставките с 3,9%. На второ място е HP Inc., чийто дял се е нараснал от 19,2 на 20,8%, а доставките — с 5,4%. Трима други членове на петте най-големи производители на компютри не съумяха да усилят доставките на продуктите си през последното тримесечие. Dell е на трето място и ги понижи с 8,2%, Apple незабавно потъна с 18,4%, а Asustek, на пето място, понижи размерите на доставките си с 11,9%. Всички останали производители на лични компютри, които съставляват не повече от 25,7%, понижават доставките на своите артикули с 2,4%. Като цяло международният компютърен пазар през четвъртото тримесечие се е свил с 2,7% на годишна база до 67,1 милиона единици.

Динамиката на доставките на компютри от всички участници на пазара за годината беше изцяло негативна и в случай че производителите, контролиращи не повече от 26,6% от пазара, се ограничиха до спад от 13,6%, тогава някои от водачите паднаха под това равнище. Lenovo преди всичко се показа малко по-добре с 13,2% спад и пазарен дял от 22,7%, до момента в който HP Inc. на второ място устоя най-добре на спада. с дял от 20,4% и понижение на размерите на предложение с 4,3%. Dell Technologies заема трето място с дял от 15,4% и загуба на доставки от 19,6%, само че Apple е най-губещият с понижение от 22,4%, макар че към момента заема 8,4% от пазара и четвърто място. Asustek е на пето място и загуби 18,1% от доставките, запазвайки своите 6,5% от пазара. Общо доставките на компютри през предходната година като цяло са намалели с 13,9% до 259,5 милиона единици, съгласно статистиката на IDC.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР