Анализатори от реномирания Център за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ)

...
Анализатори от реномирания Център за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ)
Коментари Харесай

“Не сме готови за това”. Събитията в Украйна ужасиха Пентагона

Анализатори от реномирания Център за стратегически и интернационалните проучвания (ЦСМИ) разгласиха отчет за следствията от военните дейности в Украйна за американската войска. Изводите са отчайващи: американците не са подготвени за огромен спор с огромна мощ - на първо място с Китай. Защо се е развила тази обстановка?

Складовете са празни

Събитията в Украйна, съгласно създателите на проучването, ясно демонстрират, че въоръжен спор сред две огромни, софтуерно близки сили неизбежно ще прерасне в продължителна война. И освен на бойното поле, само че и в промишлеността, която би трябвало да обезпечи на фронта всичко належащо без спиране - от оборудването на бойците до високопрецизните ракети и стратегическите бомбардировачи. Мирновременната защита не е способна на това и преходът към военна основа не е бърз.

" Страната не е подготвена за пълномащабна война. Пентагонът съобщи на Киев доста оръжия и военна техника, като изчерпа личните си ресурси в редица позиции. Арсеналите се попълнят доста постепенно, а Министерството на защитата е поръчало единствено дребна част от нужното. Европейските съдружници имат сходни проблеми, чийто военно-промишлен комплекс изпитва финансов апетит ", се споделя в отчета.

По-специално, 155-мм гаубиците M777 са дефицитни. Пентагонът изпрати повече от 160 оръдия и над един милион снаряда в Украйна. Освен това има дефицит на противоракетни ракети “Джавелин ” (предимно командни и пускови единици), ПЗРК “Стингър ” и противобатарейни радари. Киевският режим получи надлежно повече от 8500, 1600 и 50 единици от тези оръжия.

Експертите правят оценка запасите на американската войска за тези позиции като „ ниски “. И е нереалистично бързо да се усили производството - през последните десетилетия военно-промишленият комплекс се отърва от доста " непотребни " фабрики.

Въпреки това съгласно анализаторите на ЦСМИ Вашингтон подхваща верните стъпки. По-специално, оповестиха трикратно нарастване на производството на 155-мм снаряди в границите на три години. Вече са подписани контракти с отбранителните концерни. Авторите на отчета приканват да се запасяват и с други сериозни оръжия.

Ще изчезне след седмица

ЦСМИ предвижда провалянето на Съединени американски щати от Китай при положение на спор за Тайван. Театърът на военните дейности в това направление е най-вече въздушно-морски. Малко евентуално е да се провежда доставката на оръжия за Тайпе, защото военноморските сили на НОАК неотложно ще блокират острова.

Пентагонът неведнъж е бил хазаин на военни игри и компютърни симулации на конфликта с Пекин. При всички вероятни сюжети главното изискване за победа е унищожаването или сериозното намаляване на китайския флот. Симулациите съвсем в никакъв случай не водят до категоричен триумф. КНР разполага с мощна система за противовъздушна защита, многочислени флот и авиация.

В такива условия, съгласно анализаторите, на напред във времето излизат стелт противокорабните ракети JASSM-ER, способни да поразяват цели на разстояние до 925 километра. Те са на въоръжение нас самолети както на стратегическата, по този начин и на тактическата авиация. Това оръжие ще се нуждае от стотици единици дневно, което изцяло ще изчерпи запасите за една седмица. Възстановяването ще отнеме две години. А производството на по-модерни противокорабни ракети LRASM стопира без никаква война - от 2018 година американският флот е закупил по-малко от 100.

Ахилесова пета

Пентагонът бързо ще изпита дефицит на зенитни СМ-6с, както и основани на кораби крилати ракети “Томахоук ”. А по-мащабните покупки в полза на Военноморски сили не постоянно се утвърждават от Конгреса. По-рано този месец министърът на флота Майкъл Гилдей се оплака пред кореспонденти, че контракт за 33 милиона $ за 11 ракети LRASM е бил отритнат от горната страна.

„ Аз освен се пробвам да изпълня нашите арсенали с оръжия. Искам да накарам американската отбранителна промишленост да работи на най-много тъкмо в този момент, тъй че да имаме по-малко компликации в бъдеще. Това, което виждаме в Украйна, е ясно демонстрира: потреблението на високотехнологични оръжия в спорове от такова равнище и активност е доста по-високо, в сравнение с чакахме ", изясни министърът.

Възможен е дефицит освен на противокорабни ракети, само че и на техните носители. Още през есента на 2021 година експерти от Центъра за отбранителни концепции и технологии на Института “Хъдсън ” разгласиха отчет, в който се заключава, че американците рискуват да изгубят лъвския дял от авиацията в борбата за Тайван.

Цялата работа, меко казано, е в несъвършеното положение на самолетите-цистерни, които доставят на Военновъздушни сили керосин надалеч от родните летища. Изтребителите и бомбардировачите няма да могат да нанасят удари на огромни дистанции. Това е изключително сериозно в спор с страни, които имат голяма територия.

От края на Студената война американският флот от летящи цистерни е намалял съвсем на половина до 470 транспортни апарата. Това очевидно не е задоволително за пълномащабна война.

ЦСМИ припомня, че междинната възраст на KЦ-10 “Екстендър ” и КЦ-135 “Стратотанкер ” е 52 години. Много по стандартите на авиацията. И в случай че първите, пуснати в употреба през 1981 година, към момента не са изчерпали своя запас, тогава множеството стратотанкери, създадени сред 1954 и 1965 година, би трябвало да бъдат изпратени за скрап.

Според анализаторите казусът с ахилесовата пета на Военновъздушни сили на Съединени американски щати няма да бъде решен в близко бъдеще. Самолетите-цистерни трябват най-малко двойно повече, а това са 15-20 години непрестанно произвеждане при положително финансиране. И въобще не е несъмнено, че ще провиснал такова.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР