Анализаторът от Рего изрази надежда управляващите да не се поддадат

...
Анализаторът от Рего изрази надежда управляващите да не се поддадат
Коментари Харесай

Войн Божинов, РЕГО: Интересът на България е Република Северна Македония да съществува като самостоятелна и независима държава

Анализаторът от „ Рего ” изрази вяра ръководещите да не се поддадат на външния напън по отношение на въпросът за нашата история. Той даде образец с гръцката дипломация, която е издържала извънреден 12-годишен напън в разногласието си с Македония.
“Дори когато тогавашният американски президент Барак Обама от Акропола в Атина назова ветото им нелегално и ги накара да го прекратят, те удържаха и в този момент се радват на контракт, изцяло удовлетворяващ техните национални ползи.”

“В Република Северна Македония има значително хора, живеещи там, които симпатизират на нашия народ и българските ръководещи би трябвало да мислят и за тези хора”, акцентира историкът пред водещия Петър Волгин.

В Скопие имаше огромни очаквания, че могат да създадат пробив след изборите в България. Срещата на специфичния делегат на Северна Македония Владо Бучковски с ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова беше доста забавна, тъй като очевидно скопската страна е желала да сондира проектите на най-голямата опозиционна партия. Но на тази среща Бучковски е получил гласовит политически пестник от Корнелия Нинова. Той си потегли без никакви изказвания и с подвита опашка. Това сподели пред БНР историкът Войн Божинов.

Войн Божинов изясни, че нашата дипломация би трябвало да има извънредно пречистен метод - от една страна да защитим националните си ползи, а от друга - да покажем, че Северна Македония има място в нашето европейско семейство, с цел да не стартират в нея деструктивни процеси, които могат да доведат до нейното раздробяване.

“Нашият общоприет интерес е РСМ да съществува като независима и самостоятелна страна.”, акцентира историкът. Войн Божинов предизвести, че вероятно закъснение на интеграционните процеси в РСМ ще повлече съществени въпроси, като един от тях е за албанското обединяване в Европейски Съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР