Анализаторът на Гардиън Джонатан Фрийдланд възкликна: Байдън учи левите партии

...
Анализаторът на Гардиън Джонатан Фрийдланд възкликна: Байдън учи левите партии
Коментари Харесай

Повеждат ли Съединените щати световна социалистическа революция?

Анализаторът на " Гардиън " Джонатан Фрийдланд възкликна: " Байдън учи левите партии по света по какъв начин се употребява властта ".

И това наподобява няма да бъде еднократен акт. С цел да обезпечи конкурентоспособността на американската стопанска система в този момент Джо Байдън предлага още по-голям и дългогодишен инфраструктурен проект, чиято стойност може да доближи 4 трилиона $. Заедно с това в първите си значими обществени изяви, финансовият министър Джанет Йелън разгласи по едно и също време проекти за повишение на корпоративния налог, както и че Вашингтон ще упорства за въвеждане на световен най-малък корпоративен налог. Повежда ли Съединените щати социалистическа гражданска война, или просто би трябвало да се конкурират с Китай в изискванията на невиждана пандемия?

Някои анализатори стигат до там да нарекат близо двутрилионния избавителен проект на Байдън поради пандемията - " едно от най-важните законодателни решения на нашето време ". Сега имаме предложение за 2-трилионен инфраструктурен проект, който може да нарасне в допълнение. Самият Байдън се вижда в ролята на Рузвелт или Линдън Джонсън и споделя - " Искам да трансформира парадигмата ". Виждаме ли реализирането на такава смяна?

Темата разяснява пред БНР икономистът, експерт по интернационалните финансови връзки и учител в УНСС доцент Виктор Йоцов, някогашен представител на България в Международния валутен фонд: " Това, което виждаме сега, в действителност е невиждано. Натрупаха се две доста огромни рецесии - финансова и здравна. Ако първият проект на Байдън, към този момент признатият, беше ориентиран към последствията от пандемията, в този момент виждаме нещо напълно друго. Става дума за инфраструктурен проект, който е дълготраен. Финансирането му няма да бъде просто с увеличение на недостига, а ще има и смяна в приходите ".

Тук стигаме до предложенията на новия финансов министър Джанет Йелън по едно и също време за повишение на корпоративното облагане в Съединените щати и световен най-малък корпоративен налог.

" Големите корпорации имат опция да употребяват офшорни зони и по този начин да се крият големи облаги, които остават необлагани. Искат да се усили корпоративното облагане в Съединени американски щати от 21% на 28% и изцяло си дават сметка, че въвеждането на една такава политика без световни промени - значи, че тези налози просто ще изтекат. Предвождат се и други промени - облагане на благосъстоянието, подоходен налог с евентуално по-стръмна канара. Интересното е, че се упорства тези съществени правила да бъдат признати и от техните сътрудници, разбирайте на първо място Европа. ", изясни доцент Йоцов.

Той разяснява и уроците на пандемията - може ли да се разчита на " свободния пазар " да се оправи с икономическите и обществени провокации на сходна изключителна обстановка? " В естествени условия пазарът работи добре, в спешни - не. Вижте какво става с имунизациите. Чрез пазарни механизми не може да се обезпечи ваксина на цялото население. Трябва да има някаква концентрация ", уточни специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР