Анализът е препубликуван от Три държави в Европейския съюз, сред

...
Анализът е препубликуван от Три държави в Европейския съюз, сред
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС са се окопали. Какво се иска от новото правителство

Анализът е препубликуван от

Три страни в Европейския съюз, измежду които и България, образуват група на нарушителите на върховенството на правото. А това не е влиятелна компания. Една от първите задания на новото държавно управление е да излезе от тази група, което ще е от основна значимост за подобряването на имиджа на страната ни. И тук не става дума за някакви алегорични изгоди: в актуалния свят репутацията и финансовото положение са тясно обвързани (поне що се отнася до страни отвън кръга на световните и районни суперсили).

Унгария и Полша

Голямото внимание е съсредоточено, несъмнено, върху Унгария и най-много Полша. Полският Конституционен съд неотдавна съобщи, че няма да се преценява с избрани решения на Съда на Европейски Съюз в Люксембург (и даже сложи под въпрос разпореждания от главните контракти на Съюза). Откритата война се развихри, когато този европейски съд наложи на Полша едномилионна санкция дневно за това, че държавното управление на партията на Качински жестоко се намесва в правосъдната власт и подменя съдии с партийни лоялисти. Конфликтът ескалира до степен да се заприказва за Полекзит (излизане на Полша от ЕС), въпреки че тези приказки за момента са по-скоро реторическо пресилване.

Унгария също е в радара на Европейски Съюз за нарушавания против правовата страна. В унгарския случай те са многочислени - от изгонването на Централно-европейския университет от Будапеща във Виена по политически аргументи, през налагането на Путински ограничавания на неправителствения бранш, до затварянето на неуместни научни институти, като стратегиите по джендър проучвания, да вземем за пример. Но в действителност главният проблем на Виктор Орбан с правовата страна е, че след 2010 година той съумя да подмени - посредством приемане на нова конституция и законодателни измами - коренно магистратите и самостоятелните регулатори със свои партийни лоялисти. Вместо разделяне на управляващите, той построи модел на тотална партийна доминация със мощни автократични детайли. Дори и обединената съпротива да завоюва парламентарните избори следващата година, Орбан ще продължи да бъде окопан в съд, прокуратура и многочислени самостоятелни (по идея) държавни организации.

Ситуацията в България

Българската обстановка през днешния ден е това, което може да се случи следващата година в Унгария. Опозицията у нас към този момент завоюва три парламентарни избора и най-после съумя да се координира задоволително, с цел да сътвори държавно управление. ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче не престават да са окопани в прокуратурата и организации като КЕВР. Именно тази окопаност ни слага в групата на нарушителите на правилото на правовата страна, тъй като вместо самостоятелни органи, в действителност имаме принадлежности за осъществяване на партийни поръчки.

Още в първите дни от ръководството на новото държавно управление, окопалите се в прокуратурата и регулаторите някогашни ръководещи откриха огън по новото държавно управление. Особено забележителна беше акцията на Иван Гешев при отхвърли му да договаря със очевидец, подготвен да разкрие лица нагоре по веригата на някогашните ръководещи в скица за открадване на над 50 млн. от хазната. Това, което се знае е, че парите ги няма, този, който ги е изтеглил (кеш!), е заловен, само че няма прокурор, който да договаря с него, тъй че да се стигне до същинските причинители, а освен до мулето, наето за интервенцията против два джипа.

Всяка прокуратура по света би се отзовала незабавно и би се пробвала да доближи оптимално високо в пирамидата на властта. Нашата прокуратура, обаче, що се отнася до някогашните ръководещи се прицелва постоянно оптимално ниско - при този случай, в мулето. Това не е казус. В грандиозната спекулация с ощетяването на хазната с половин милиард лв. от хазартния бизнес на Васил Божков прокуратурата също се прицели отново допустимо най-ниско - в Комисията по хазарта, която даже не е самостоятелна, а е директно подчинена да министъра на финансите. Версията, по която прокуратурата работи, е че Божков е заговорничил тъкмо с тази комисия зад тила и без знанието на Горанов и Борисов. Всичко това, несъмнено, още веднъж е по-скоро пукотевица по муле, с цел да се прикрие висшестоящ. И показва, че ГЕРБ нямат потребност от юристи, тъй като напряко си имат прокурор (и то главен).

Какви са съответните стъпки?

Как може да се излезе от тази обстановка без да се нарушава официално самия принцип на правовата страна? Това е огромният въпрос у нас през днешния ден, това ще е евентуално огромният въпрос в Унгария следващата година. Европейски Съюз се пробва да оказва помощ, доколкото може. Срещу Унгария и Полша текат процедури по член 7 на Договора за Европейски Съюз (ДЕС), които теоретично могат да приключат с ограничение на членските права на двете страни. Но на практика това е невероятно, тъй като за крайното решение се изисква единогласие сред най-малко 26 страни, а Полша и Унгария ще си оказват помощ една на друга. Затова по-реалистичните механизми, с които Европейски Съюз разполага, са следните:

- обвързаността на бюджета на Европейски Съюз със спазването на правилата на правовата страна, което може да докара до прекъсване на фондове;

- утвърждението на проекта за Възстановяване и резистентност е подвластно от решаването на проблемите с правовата страна.

Това са инструментите, които сe отнасят и до България. Много е значимо страната ни да изпрати мощен сигнал, че има ново ръководство, което ще подхожда по напълно друг метод и няма да става потребност от използването на тези механизми. От символно значение е Кирил Петков да взе участие на първия за мандата си Европейския съвет, най-малкото тъй като сме парламентарна република и Министерски съвет води външната и вътрешната политика на страната. Но даже по-значимо е да се показва, че има разкъсване с практиките на предишното държавно управление, които са и повода да сме в непрестижната група и да имаме неприятна обща известност.

Във вътрешен проект новото ръководство би трябвало бързо да употребява законодателните благоприятни условия за промени: премахването на профилираните съд и прокуратура, структурните и лични промени в КПКОНПИ, разписването на смисъла на " надзор за правда " и " методическите инструкции ", с които де факто основният прокурор държи в послушание сътрудниците си. А казусът с " Автомагистрали " показва, че би трябвало да се разширят и опциите за правосъдно обжалване на дейности и изключително на бездействия от страна на прокуратурата.

Не по-малко значимо е по какъв начин новите ръководещи ще кадруват в органи като Висш съдебен съвет, Инспектората, Конституционен съд и така нататък Техните номинации би трябвало да са хора с експертиза и потвърдена социална позиция, а не партийни делегати. Ако се чудят по какъв начин да ги търсят, да си спомнят за Кристиян Таков и да се ориентират по неговия образец.

Подкрепа извън

България не е сама в битката си за некорумпирано ръководство. Не единствено Европейски Съюз, само че и Съединени американски щати пратиха извънредно мощно обръщение със глобите по закона " Магнитски ". В допълнение, проверяващият публицист Николай Стайков неотдавна получи самопризнание от Държавния департамент на Съединени американски щати посредством Антъни Блинкън, който го разгласи за един от най-изявените борци против корупцията. Тази вест не беше отразена доста обширно у нас, само че въпреки всичко от кумова срама прокуратурата стартира дейности против трима прокурори от " Осемте джуджета " - аферата, разкрита от Николай Стайков (Антикорупционния фонд).

Промяната във връзка с правовата страна може да се случи и това е значимо условие на гласоподавателя. Новото ръководство обаче би трябвало добре да изясни на хората какво е нужното наличие на тази промяна. А в случай че окопалите се не го схващат, време е съществено да помислят за оставка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР