Анализът е препубликуван от TICAD е малко позната абревиатура дори

...
Анализът е препубликуван от TICAD е малко позната абревиатура дори
Коментари Харесай

Завръщането на Япония. Как Токио отново става ключов играч

Анализът е препубликуван от

TICAD е малко позната абревиатура даже измежду експертите по интернационалните връзки. Tokyo International Conference on African Development датира от към този момент отдалечената 1993 година и е един от първите формати, отдадени на развиването на Африка.

Той започва под водачеството на Япония, само че през цялото време интегрира и съществени структури на Организация на обединените нации, които се занимават с тези въпроси (различни елементи от самото Организация на обединените нации, Програмата за развиване на Организация на обединените нации, Световната банка и Комисията на африканския съюз). Всъщност, тази самодейност е единствено детайл от по-цялостна и амбициозна тактика за усилване на политическото и икономическо въздействие на страната в най-различни елементи на света, най-много Азия.

Много преди появяването на Китай на този геополитически терен, Токио се нарежда като един от най-влиятелните играчи в икономическата и инфраструктурната дипломация, само че последователно губи динамичност. С идването на власт на Си Дзинпин през 2012 година, Пекин подвига залозите в това съревнование и принуждава Япония да отговори на начинания като " Един пояс, веднъж ".

През август предходната година в Тунис беше извършена осмата среща на TICAD, на която министър председателят Фумио Кишида разгласи, че страната му дава над 30 милиарда $ на африканските страни единствено за идните три години. Там бе оповестено и основаването на самодейност за зелен напредък на стойност от над 4 милиарда $, както и японски фонд за стартъпи на стойност над 100 милиона $. Отделно от това, Токио дава пет милиарда $ на африканската банка за развиване, както и над милиард $ за световния фонд за заразни заболявания, от които Африка страда най-вече. Подобна интензивност не е инцидентна, Япония се пробва да възвърне позициите си и да откри нова формула за своето изцяло геополитическо позициониране.

От островите на Япония до брега на Африка

Препозиционирането на страната може да бъде най-добре разбрано и илюстрирано посредством основаната от нея идея за свободен и открит индо-тихоокеански район, който се простира от островите ѝ до източна Африка.

Наченки на тактиката могат да бъдат открити още през 2006-2007 година, само че цялостното ѝ оформяне се случва през 2016 годна по време на ръководството на убития министър председател, Шиндзо Абе.

Тя има три стълба - политически, стопански и сигурност, и бе употребена за активизиране и смяна на някои действия на японските военни сили. Постепенно Токио съумя да наложи тази идея и към този момент десетки страни имат тактики, които копират нейните понятия и рамка. От изключително значение е ускорената промяна на мисленето и държанието на страната в региона на сигурността и защитата.

През декември 2022 година бяха признати три основни документа: тактика за национална сигурност, тактика за национална защита и стратегия за вложения. Техният фокус е върху подсилване на защитните качества на страната, само че в границите на нова парадигма. Собственият ударен потенциал ще бъде интензивен и прилаган в по-широк географски обсег, с цел да може Токио да се опълчи по-добре на възходящата настъпателност на Русия и Китай в близките морета.

Преминаване в " дейна отбрана "

" Активната отбрана " е основана на тактика за блокиране на достъп по отношение на островите Сенкаку и Тайван, Съединени американски щати обмислят разполагане ракети със междинен обхват, а самите японци създават и възнамеряват да разположат над 3000 ракети с дълъг обхват. Новите документи плануват и " дейна кибер отбрана ", което съгласно някои слага и конституционни въпроси. Може би най-значимият ангажимент е за удвояване на разноските за сигурност и защита, от 1% от Брутният вътрешен продукт на 2% към 2027 година

Очевидната причина за тази смяна е трансформацията на световната среда за сигурност и нападателните тактики на ревизионистки страни като Китай и Русия, както и все по-малко предвидимата Северна Корея. Но изключително притеснителна за Токио е задълбочаващата се асиметрия във военни качества сред него и Китай, който излива милиарди от над десетилетие, до момента в който Япония продължава да е лимитирана от следвоенния си статут и позиция. Затова и не е инцидентно активизирането точно на този терен.

Страната към този момент започва план за основаване на последващо потомство изтребител дружно с Англия и Италия, чийто първи модел би трябвало да е във въздуха през 2035 година. Междувременно Токио и Рим подвигнаха равнището на връзките си до " стратегическо партньорство ".

В самото начало на 2023 година, Токио и Лондон подписаха обхватно съглашение за военно съдействие, което включва съвместен достъп до територията на другата страна и разнообразни общи планове. Подобен вид съглашение Япония неотдавна подписа и с Австралия, а обсегът на контракта за сигурност със Съединени американски щати бе неотдавна уголемен.

От пътища до чипове

 Духът на Япония. Изгубени птициС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Чисто външнополитическото наличие на страната през последните няколко години също изживява самобитен подем. Например, огромна част от политическата динамичност зад районните търговски съглашения и формати за съдействие като QUAD идва от японците.

Превръщането на Япония в основен фактор е очевидно и в една от най-актуалните платформи за геополитическо въздействие, инфраструктурната дипломация. По данни на Fitch Solutions, тя е водеща във връзка с финансирането на инфраструктура в АСЕАН (Асоциация на страните в югоизточна Азия)с над 330 милиарда $, съвсем три пъти повече от Китай, който е зает с към 100 милиарда.

В рамката на тактиката за свободния индо-тихоокеански район има и доста нови планове за развиване в десетки страни. В някои страни, да вземем за пример Индия, се построяват " индустриални пояси " с вложения в съответни браншове.

Нещо повече, в доста от тези страни Токио има съвсем половин вековна традиция на вложения, освен това в по-висока категория промишлености - електроника, автомобилостроене. Например, в Тайланд японски компании реализират вложения в годините, когато Световната банка отхвърля да го прави и на процедура стават основна опора в индустриализацията ѝ.

Развитието на националната стопанска система през последните години дава спомагателна убеденост на страната. Стартираните от някогашния министър председател Абе промени към този момент носят резултати и Япония ще бъде страната с най-голям напредък през 2023 съгласно МВФ.

Укрепва се базовият промишлен потенциал, като сега се разисква държавен пакет от съвсем 80 милиарда $, с който да бъдат подкрепени дизайна и производството на микрочипове в страната.

Наскоро компанията Rapidus Corp. се захвана тъкмо с тази задача с поддръжката на Toyota, Sony и IBM. Отделно започва осъществяването на три капиталови плана от американски и тайвански корпорации в този бранш.

Cool Japan

 Символите на Япония (твърди корици)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Успоредно с стопанската система, японските управляващи засилват и своята " мека дипломация ". В момента се преработва към този момент десетилетната тактика за Cool Japan, която е центрирана към културна промоция, манга, anime и разнообразни световни субкултури като геймърство.

Например, манга културата продължава да уголемява своята известност, а единствено преди седмици излязоха данни, че всяка седма продадена книга във Франция през миналата година е манга комикс. Очевидно всичко това дава резултат както сподели наскорошно проучване на ASEAN Studies Centre, съгласно което 54% от хората в юго-източна Азия показват доверие в Япония, до момента в който едвам 26% в Китай. Страната остава и най-популярната туристическа дестинация за тях.

Описаната огромна промяна е резултат от няколко значими събития. Създадената ос сред ревизионистични и нападателни страни като Китай и Русия е дълготраен и задълбочаващ се развой с световни и районни последици. Заплахите за Япония в множеството линии на контакт нарастват непрекъснато.

В същото време, страната е в асиметрична обстановка, заради множеството ограничавания, свързани с нейната конституция, конструиране на системата за сигурност и защита и публично мнение. Този дисбаланс е към този момент в степен, която на процедура заплашва директно нейни фундаментални ползи.

Геополитическото разбъркване и възходящ ангажимент на Съединени американски щати в Азия дават не просто отлична опция за сходно изпитание, само че и придават легитимност на най-малко частичното предоговаряне на доста от параметрите на действие на страната след Втората международна война.

Нещо повече, Токио от ден на ден се намира в основна позиция, която може да капитализира. Япония е решителен мултипликатор в целия район с доста по-висок политически и институционален потенциал от страни като Австралия и Южна Корея и е в положение да добавя и развива по-включващи формати на необятния Запад в Азия, да вземем за пример във връзка с търговията, вложенията и сигурността. В район с политическа просвета на непрекъснато балансиране на ползи, Токио е издирван от от ден на ден места, с цел да ограничи настъплението на Китай.

 Сан ранг, ЯпонияС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

" Страната на изгряващото слънце " обаче занапред има да се оправя със съществени провокации, в случай че в действителност желае да се препозиционира сполучливо и дълготрайно. Тя продължава да има трайни стопански и демографски проблеми, а нейните най-знакови корпорации мъчно възвръщат репутацията си от предишни десетилетия.

Културното отваряне на самата Япония е прекомерно постепенно и неравномерно, а нейната имперска история продължава да бъде действително ограничаване в двустранните ѝ връзки в Азия и честа спънка пред увеличение на въздействието. Тепърва разширението на полето за маневриране на Токио ще провокира реакции в района. Много сходни тактики зациклят след първите няколко години по разнообразни аргументи, това към този момент се случи с китайската. Японските управляващи ще би трябвало да намерят и добра точка на равновесие сред ролята на основен състезател в сдържането на Пекин и забележителната стопанска причинност с Китай (търговският продан сред двете страни за 2021 година е 371 милиарда долара). Независимо от всичко това, завръщането на Япония е очевидно и с действителни политически последици. Нейната структурираща роля в динамичното геополитическо пренареждане в цяла Азия ще се ускорява през идните години. Остава да забележим какъв брой сполучлива ще е тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР