Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,

...
Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,
Коментари Харесай

Проверено: Не са верни твърденията на Борисов за дълга, изтеглен от кабинета "Петков"

Анализът е препубликуван от - платформа за инспекция на обстоятелствата, основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти - България. Заглавието е на " Дневник ".

ТВЪРДЕНИЕ:

17 декември 2022 година,

Бойко Борисов:


" Колкото харчиш, толкоз би трябвало да изкараш. Може малко да буташ в недостиг, само че същински мислещите управници са такива като нас. Правителството би трябвало да има остатък в бюджета. Тогава се пробвах да им обясня на хората, с мазнинка да имаш за зимата. Да имаш нещо. Ние им оставихме 15 милиарда Сега те ни поставят по 15 милиарда дълг на месец, на година. "

" И цифрите го демонстрират. 20 и какъв брой държавни управления са взели дълг, са създали дълг, колкото едно за идващите години. Не си ли давате сметка на тия числа? "



Това споделя водачът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с младежката групировка на партията във Варна през декември 2022 година Борисов има поради съдружното държавно управление на " Продължаваме промяната ", управлявало страната от декември 2021 година до август 2022 година Factcheck.bg събра обстоятелствата, с цел да отговори на следните въпроси:
ПРОВЕРКА:

Коалиционното държавно управление на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " с министър председател Кирил Петков е 19-о, а не 20-о държавно управление на България от демократичните промени насам.

 Проверено: Не са правилни изказванията на Борисов за дълга, изтеглен от кабинета

Публично наличните статистики с информация за държавния дълг - вътрешен и външен, на страната се водят от Министерството на финансите (МФ) и Националният статистически институт (НСИ). Те не се изготвят на база интервал на ръководство на обещано държавно управление. Данните се регистрират на месечна и на годишна основа

Нов дълг постоянно се тегли, с цел да се покриват остарели отговорности. Поради това не може увеличението на дълга автоматизирано да се приписва на едно или друго държавно управление. Не може и да се съпоставят разнообразни интервали и контексти.

Да се прави сравение сред номиналната стойност на държавния дълг сред разнообразни години, изключително сред такива, които са съществено отдалечени във времето, е неопределено. За подобен вид съпоставяне е по-коректно да се употребява индикаторът " дълг по отношение на брутния вътрешен артикул " (дълг/БВП).

Четворната коалиция с министър-председател Кирил Петков поема ръководството на страната през декември 2021 година и подава оставка през юни 2022 година Фискалният запас, който новото държавно управление наследява от кабинета " Борисов 3 ", съгласно данни на МФ към 31 май 2021 година е 9,3 милиарда лв.. Към 31 август 2022 година, когато към този момент четворната коалиция не е на власт, фискалният запас на страната е 9,1 милиарда лв..

 Проверено: Не са правилни изказванията на Борисов за дълга, изтеглен от кабинета

Докато кабинетът " Петков " е на власт дългът се движи сред 31,2 милиарда лв. и 30,1 милиарда лв., а съотношението дълг/БВП - сред 23,9% и 20%.

 Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късноС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Според информация на уеб страницата на МФ по време на кабинета Петков са теглени три заема по 500 млн. лв. - през март и април, и един от 300 млн. лв. през май - общо 1,8 милиарда лв..

До идването на кабинета " Петков " на власт държавният дълг на страната възлиза на към 32,5 милиарда лв.. В тактиката за ръководство на държавния дълг, направена от Министерството на финансите в кабинета " Петков ", е планувано дългът да нарасне до 47,1 милиарда лв. през 2024 година Това е нарастване с 15,8 милиарда лв. по отношение на размера на дълга през 2021-а. Но без значение дали гледаме данните за действително поетия дълг или прогнозата, не може да се твърди, че държавното управление на Кирил Петков е взело дълг, колкото всички държавни управления, управлявали до момента.

ПРОВЕРЕНО:

Не е правилно, че съдружното държавно управление на Кирил Петков, е взело толкоз държавен дълг, колкото 20 други български държавни управления.

До декември 2021 дългът възлиза на 32,5 млрд лв.. Поетият дълг от кабинета " Петков " по време на ръководството му е в размер на 1,8 милиарда лв.. Дори и в случай че се има поради прогнозата за повишаване на номиналната стойност на дълга с 15.8 милиарда лв. към 2024 година по отношение на 2021 година, още веднъж не може да се твърди, че това държавно управление е " направило " дълг, колкото всички предходни.

Не се удостоверява и изказванието, че става дума за " 15 милиарда дълг " на месец или на година.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР