Анализът е препубликуван от На 15 декември 47-ото Народно събрание

...
Анализът е препубликуван от На 15 декември 47-ото Народно събрание
Коментари Харесай

Мораториум върху цените – най-лошият възможен ход

Анализът е препубликуван от

На 15 декември 47-ото Народно заседание (НС) гласоподава мораториум върху цените на електрическата енергия, топлоенергията и ВиК услугите, като замразява цените на равнището от 1 януари 2021 година " За " мораториума гласоподаваха 186 от общо 190 участвали депутати. Този величествен гаф, чиито резултати - в случай че не бъде навреме анулиран - биха имали разрушително деяние върху към този момент прекомерно източената българска енергетика, беше гласуван безусловно пъкъл хок, без да се проведат смислени разисквания. В допълнение се гласоподава и основаването на " краткотрайна комисия " на Народно събрание за справяне с енергийната рецесия. Комисията проработи незабавно, тъй като имаше спуснато разпореждане " от горната страна " да даде оферти за решение на проблемите с цените за 24 часа.

Няколко часа по-късно след изказвания от разнообразни източници, в това число от началника на кабинета на премиера, госпожа Лена Бориславова и депутати, стана ясно, че се предлага прегласуване на датата, по отношение на която се замразяват цените - 1 юли или 16 декември 2021 година, и даже анулация на самия мораториум. Оказа се, че решението за мораториума не съдържа последна дата и де факто покрива всички типове цени на електро- и топлоенергията и водата към 01.01.2021 година

Похвалното по принцип старание за бързи резултати докара до първото " прострелване в коляното " на ръководещото каре. Мораториум върху цените, закрепен при започване на изтичащата година щеше да докара до нужда от преизчисляване на всички сметки най-малко от 1 юли насам, което може и да е добре за битовите консуматори, само че не и за търговците и най-много за ЕРП-тата. Как тъкмо щяха да се оправят между тях търговците и производителите на електрическа енергия пък въобще не мога да си показва.

А какво щяхме да вършим с насъбраните в това време свръхпечалби от АЕЦ " Козлодуй " и другите производители на електрическа енергия, които не употребяват природен газ? Изглежда елементарно - страната си прибира дивидента от държавните енергийни сдружения, частните производители си прибират високите облаги, а потребителите пият по една студена вода.

Голям проблем представляваше и неналичието на краен период на деяние на мораториума. В такава неразбираема обстановка всеки производител би се замислил дали просто да не изключи мощностите, в случай че не може да " върже сметките ".

Има и различен риск. Ниските цени са идеална база за трупане на още по-големи свръхпечалби от износа на ток. Защото това, върху което не може да се наложи възбрана, е интернационалната търговия с електрическа енергия. При неналичието на инспекции по линия на Регламент No1227/2011 на Европейски Съюз за интегритет и бистрота на енергийните пазари на едро (РЕМИТ) и съществуването на обществени сигнали за към този момент случили се няколко пробива на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) със мощно съмнителни покупко-продажби, въобще няма да е учудващо, в случай че цялата електрическа енергия за свободния пазар, само че с " мораториумни " цени бъде изнесена в чужбина, а всички консуматори на нерегулирания пазар не престават да заплащат по високите цени - този път от импорт.

Да се чака огромно усъвършенстване на обстановката от признатата " корекция " на решението с нова дата на " замразените " цени, краен период 31.03.2022 година и обсег единствено за потребителите на контролирания пазар (битовите потребители) е високорискова самозаблуда.

Какво би трябвало да се направи?

Най-напред мораториумът би трябвало да бъде напълно анулиран.

Трябва да се предизвикват незабавни дейности в няколко направления.

Правителството би трябвало да поеме самодейността да предложи серия от ограничения за обезщетения на нуждаещите се групи от популацията и от бизнеса. Те би трябвало да бъдат готови от разбъркан екип, включващ минимум представители на министерствата на енергетиката, обществената политика, финансите и стопанската система. Част от тях са налице в съглашението за ръководство на четирите партии и обединения. За тях и за други благоприятни условия ще стане дума във втората част на този текст. Засега ще се ограничим единствено с предложенията за внезапно събаряне на Данък добавена стойност за електрическата енергия до алегорични стойности (примерно 3-4%) и унищожаване на акциза.

Основа за използването на ограниченията е документът на Европейска комисия " Справяне с възходящите цени на силата: набор от ограничения за деяние и поддръжка " от 13.10.2021 година

Компенсаторните ограничения би трябвало да се структурират по групи консуматори, с цел да се съблюдава правилото да се дават съгласно нуждата, а не " на калпак ", както и да се избягнат обвиняванията за противозаконна държавна помощ.

Допълнителна информация ще пристигна от прегледа на ограниченията, въведени от предходните държавни управления за поддръжка на жителите и бизнеса, доколкото такива са налице.

Правителството би трябвало незабавно да инициира промяна на членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), чийто мандат е изминал. Промените в комисията би трябвало да продължат с промени в Закона за енергетиката (ЗЕ), ориентирани към прецизиране на нейната конструкция и функционалности, които да подсигуряват същинската ѝ самостоятелност от партийни ползи, възел от каквито сега е КЕВР.

Народното събрание, посредством свое Решение или по различен подобаващ метод, да задължи КЕВР да стартира неотложно осъществяването на отговорностите си по член 21, т. 41а и 41б от ЗЕ, както следва:

1. БНЕБ би трябвало неотложно да бъде подложена на детайлни инспекции за нарушавания на Регламента РЕМИТ обратно във времето. Следва да бъдат тествани и другите сигнали, налични в общественото пространство, за манипулиране на пазара, които се свързват с избрани производители, търговци и консуматори на електрическа енергия, както и с имена на съответни представители на изпълнителната власт.

2. В същото време, поради изключителността на обстановката, е добре да се откри метод за провеждането на дълготрайно всекидневно наблюдаване активността на БНЕБ за нарушавания на РЕМИТ, тъй че да се подсигурява, че всевъзможни опити за операции на пазара, ще бъдат навреме хващани и пресичани.

Народното събрание следва да приготви и одобри промени в ЗЕ, свързани с възстановяване контрола по РЕМИТ. Някои от тези промени включват:

1. Допълване листата на лицата, които могат да сезират КЕВР за нарушавания на член 3 и 5 от Регламент 1227/2011, (чл. 74а, алинея 1) със сдружения на консуматори и цивилен организации, които имат действия, свързани с развиването на енергийния бранш.

2. Промяна в член 74а, алинея 8, тъй че решенията на КЕВР, свързани с предварителното изследване и установяването на нарушаванията по член 3 и 5 пот РЕМИТ да бъдат оповестени на уеб страницата на комисията, а протоколите от съвещанията да бъдат налични при съществуването на доминиращ публичен интерес.

3. Чл. 74ж, следва да се промени по този начин, че да се подсигурява, че няма да се " отвори " политически или правосъден " чадър " над проверяваните лица и събраните доказателства ще бъдат употребявани в производството. Тук се включват отпадане на опцията за обжалване на определенията на АССГ по алинея 3 и 4 пред Върховен административен съд за инспекции на място, както и увеличение броя на лицата от КЕВР (освен председателя), които могат да подават искане до АССГ за осъществяване на инспекция на място.

4. В член 74з следва да се укаже какъв е " подобаващият метод " за запечатване на конфискуваните електронни документи, цифрови и електронни доказателства и така нататък, тъй че те да не бъдат изгубени или развалени, поради погрешно определен " подобаващ метод " от лицето, което ги изземва.

5. В същия член, алинея 5, да се посочи какви са събитията, при които проверяваното лице има право да изисква връщането на истински конфискувани документи преди да е влезнало в действие решението на комисията по член 74н.

6. Необходимо е да се сътвори обвързване на КЕВР да разгласява решенията си по член 74н, 224г, 224д, 224е и 224ж.

7. Необходимо е да се планува глоба за изключително тежки случаи на манипулиране или опити за манипулиране на пазарите на електрическа енергия и природен газ, да се лишават правата на отговорните физически лица за присъединяване в търговията с сила за цялостен живот, а забърканите юридически лица да бъдат премахнати, като имуществото и финансите им се лишават в интерес на бюджета.

Необходимо е също да се промени и Методиката за установяване на глобите и санкциите, налагани по член 224Г от ЗЕ, както и член чл. тъй че да се завишат имуществените наказания и налаганите санкции по съответния член.

Също по този начин е нужна инспекция на действителната благосъстоятелност на всички търговци на сила на БНЕБ, в това число задграничните. Интересен факт е, че търговците на сила не са задължени лица и не са обект на Закона за ограниченията против изпирането на пари, макар относително лесните благоприятни условия за пране на пари, които дава борсовата търговия с електрическа енергия и природен газ.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР