Анализът е от седмичния бюлетин на Вече почти две години

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Вече почти две години
Коментари Харесай

Достъпът до лекари се влошава през 2020 г.

Анализът е от седмичния бюлетин на

Вече съвсем две години здравният бранш е във фокуса на публичния спор поради пандемията. Данните за броя и разпределението на общопрактикуващите лекари и експертите по области през 2020 година разкриват тревожна наклонност на утежняване на достъпа до медици в съвсем цялата страната.

За задачите на екипът на ИПИ създаде показател, който прави оценка достъпа до лекари-специалисти в другите области на страната. Индексът се основава на за териториалното систематизиране на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 година, съотнесени като брой лекари от съответната компетентност на човек от популацията. Оценката на достъпа за всяка група в обособените области съставлява отстоянието от региона с най-широк достъп до лекари от съответната компетентност, а общият показател на досегаемост (представен на графика 1) - на усреднената стойност на оценките за обособените стойности за региона.

Графика 1: Индекс на достъпа до лекари-специалисти в областите и динамичност, 2019-2020 година (по-ниското е по-добро)

 Източник: Национален статистически институт, калкулации на ИПИ
Източник: Национален статистически институт, калкулации на ИПИ

Според приложения метод през 2020 година достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен. Това е значително обяснимо с огромния медицински университет в регионалния център, до момента в който региона не е измежду най-големите по население. Очаквано, на второ място се подрежда столицата с огромния си брой профилирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се подрежда в челната петица. Извън водещите области, множеството имат релативно близка стойност на индекса; с най-труден достъп изпъкват Добрич, Кърджали и Ямбол. Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа - най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите.

Между 2019 и 2020 година достъпът до лекари-специалисти се утежнява в множеството области (по-ниската стойност на показателя е по-добра). Изключение вършат столицата, Пловдив, Варна и Перник, където се следят обилни подобрения; Хасково е единствената област без смяна. Причина за тази динамичност може да се търси най-много в концентрацията на лекуването на Ковид-19 в огромните градове и надлежно нарасналото търсене на лекари в тях.

Графика 2: Индекс на достъпа до лекари-специалисти и динамичност, 2019-2020 година (по-ниското е по-добро)

 Източник: Национален статистически институт, калкулации на ИПИ
Източник: Национален статистически институт, калкулации на ИПИ

В обособените специалности най-малки районни разлики в достъпа има при инфекционистите. Причина за това обаче е най-много дребният им брой - общо 233 в цялата страна, като даже в столицата те са едвам 32, а във цялата Добрич област има единствено един. Обратно - най-неравномерното систематизиране е при най-разпространените експерти, като от 1850 кардиолози съвсем петстотин са в София, само че за сметка на това в цялата област Търговище има едвам деветима. Сходно е разпределението и при акушер-гинеколозите.

Възможно пояснение за разликите по специалности, несъмнено, е и другата натовареност на обособените експерти, макар че това остава в областта на спекулациите, поради неналичието на налични данни. При множеството специалности се следи утежняване в общия показател на достъп през 2020 година, освен това релативно отмерено.

Графика 3: Население на един общопрактикуващ доктор, 2019 и 2020 г

 Източник: Национален статистически институт, калкулации на ИПИ
Източник: Национален статистически институт, калкулации на ИПИ

Негативна динамичност се следи и в достъпа до общопрактикуващи лекари. Няма нито една област, в която той се усъвършенства през 2020 година по отношение на предходната, като това е наклонност, почнала при започване на предходното десетилетие. Налице са и обилни разлики сред районите, като Плевен още веднъж е водач, с 1243 души на един общопрактикуващ лекар; най-слабо се показва Кърджали, където на един ОПЛ се падат над 3 хиляди души. Прави усещане също, че водещите стопански центрове - Варна, Пловдив, столицата - се концентрират в средата на разпределението, най-вероятно в резултат на растежа на популацията им.

Трябва да имаме поради обаче, че данните за достъпа до лекари надалеч не показват цялата картина за качеството на районните здравни системи. Много други фактори - от наличната инсталация в лечебните заведения до натоварването и квалификацията на обособените лекари дефинират какъв брой добре ще се оправят те в лекуването на пациенти. Въпреки това утежняването в достъпа на лекари, както експерти, по този начин и общопрактикуващи неизбежно е знак за отрицателно развиване на здравната система.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР