Анализът е от седмичния бюлетин на В контекста на обсъждането

...
Анализът е от седмичния бюлетин на В контекста на обсъждането
Коментари Харесай

Частният сектор отстъпва на пазара на труда в 205 общини

Анализът е от седмичния бюлетин на

В подтекста на разискването на оферти държавен бюджет и потребността от редуциране на бюджетния недостиг влязоха и разноските за заплати в обществения бранш. Въпреки че този въпрос нормално не се преглежда в районна вероятност, значимо е да се има поради и че усъвършенстването на разноските за администрация биха могли да дойдат и по линия на усъвършенстване на заетостта в общинските администрации и шерване на част от функционалностите им. В " 265 истории за стопанска система " представяме индикатори за заетостта в обществения бранш по общини, както и динамичността през последните четири години.

 Частният бранш отстъпва на пазара на труда в 205 общини
© ИПИ

Най-висок е делът на наетите в обществения бранш в общините Трекляно (87%) и Бойница (91%), където на процедура частният бранш отсъства. Интересен образец за висок дял на наетите в публичния бранш е и Раднево (80%), където са и едни от най-високите заплати в страната, с помощта на значимата роля на енергийния бранш. В цели 43 общини този дял обаче надвишава половината наети, като те са съсредоточени в няколко региона - в Северозапада, по границата със Сърбия, както и в някои елементи на Стара Планина и Североизтока. Броят на тези общини е повишен с 9 през последната година.

На противоположния полюс са 3 общини - Марица, Родопи и Божурище - където делът на обществения бранш измежду наетите е под 10% , а в други 29 общини той е под 20%. Тенденцията обаче е броят на общините, където частният бранш има толкоз мощен превес да понижава. Прави усещане, че множеството общини с дребен дял на наетите в обществения бранш са най-много по-малки общини с доста мощно развита промишленост. Що се отнася до огромните стопански центрове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора - делът на обществения бранш в тях гравитира към 20% - покрай междинния за страната 24%.

 Частният бранш отстъпва на пазара на труда в 205 общини
© ИПИ


В 205 общини делът на наетите в публичния бранш остава неизменен или се усилва за интервала след 2018 година, като най-видим е растежът в Добрич-селска община (17 пр.п), Симеоновград (14 пр.п.) и Хитрино, Пордим и Аврен (по 11 пр.п.). Спад е регистриран в едвам 52 общини, само че в 30 от тях то е с под 2 пункта. Повишаването на каузи на наетите в обществения бранш е част от по-дългосрочна наклонност, като годината на пандемия доста форсира тези процеси.

Причините за отрицателната динамичност са явни - съвсем целият удар на рецесията върху пазара на труда беше съсредоточен в частния бранш, до момента в който работните места в публичния бяха релативно по-стабилни. Възстановяването през 2021 година пък е мощно неравномерно, като по-слабо развитите райони на страната записват по-бавен стопански напредък, и оттова по-бавно възобновяване на частната претовареност. Това от своя страна слага под подозрение способността на редица по-малки общини да поддържат локалните си стопански системи жизнеспособни в средносрочен проект, в случай че във от ден на ден от тях страната се явява главен шеф.

Нищо от това не значи, несъмнено, че една възможна промяна на териториалното устройство или метода на даване на услуги от общините допуска автоматизираното унищожаване на общините, където страната е главен източник на занаят за локалното население. Този вид автономия и икономическа жизненост обаче несъмнено би трябвало да залегнат в възможен разбор, който цели да усъвършенства работата на общините и да усъвършенства обществените разноски към услугите, които дават.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР