Анализът е от седмичния бюлетин на Близо 148 хиляди души

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Близо 148 хиляди души
Коментари Харесай

Свръхсмъртност на фона на хиляди аргументи

Анализът е от седмичния бюлетин на

Близо 148 хиляди души са умряли през 2021 година Това демонстрират седмичните данни на Национален статистически институт за умиранията в страната. Тези данни не са дефинитивни и най-вероятно ще претърпят лека промяна нагоре, само че дават доста добра визия за случилото се през миналата година. Две талази на свръхсмъртност - главно март-април и октомври-ноември, които следват вълните на пандемията, са повода за високата обща смъртност за годината. При " нормални " равнища от под 110 хиляди умирания на година в интервала 2009-2019 година, можем да заключим, че несъразмерната смъртност през 2021 година доближава близо 40 хиляди души.

Това е втората най-голяма смъртност като безспорен брой умирания в историята на страната. Рекордът е през 1918 година , когато са умряли над 151 хиляди души. През 2021 година бяхме на ръба да го прескочим, само че през декември вълната утихна и несъразмерната смъртност спадна. Това демонстрират данните за смъртността в интервала 1888 - 2020 година, които Национален статистически институт даде на ИПИ в края на предходната година. Публикуваме ги тук в оригинал, а по-долу данните са показани и на графиката.

 Свръхсмъртност на фона на хиляди причини

В сравнението с предходни интервали е значимо да отчетем и разликите в популацията. Преди 100 и повече години популацията на страната е по-малко и надлежно е обикновено в безспорен брой смъртността да е по-ниска. Въпреки това, несъразмерната смъртност през предходната година е отчетлива. През 2021 година имаме към 22 умряли на 1000 души от популацията, при междинни равнища в предишни години към 15-16 души на 1000 . Нива от 22 или повече умряли на 1000 не сме достигали в последните 100 година В интервала 1888-1920 година има години, в които смъртността (на хиляда души) е била по-висока - върхът още веднъж е 1918 година с 32 умряли на 1000 души.

Разбира се, в сходни исторически съпоставения могат да се вземат под внимание доста фактори. Не единствено популацията, само че и възрастовата конструкция на популацията е друга. В днешни дни демографската конструкция на популацията е влошена и съществуването на огромен дял възрастно население допуска по-високи равнища на смъртност, само че застаряването е дълготраен демографски развой. Точно по тази причина данните за последните две години са красноречиви - близо 125 хиляди умирания през 2020 година и 148 хиляди умирания през 2021 година са прекалено много и ясно се отличават от десетилетието преди този момент.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР