Анализ във в. Вашингтон пост“ използва като примери няколко диктатори,

...
Анализ във в. Вашингтон пост“ използва като примери няколко диктатори,
Коментари Харесай

„Вашингтон пост“ сравнява Тръмп с Чаушеску

Анализ във в. „ Вашингтон пост “ употребява като образци няколко диктатори, с цел да съпостави характерностите на „ персонифицираните “ властнически режими с изблиците на хвалби към американския президент Доналд Тръмп.

Един от употребяваните като образци е румънският комунистически водач Николае Чаушеску.

Статията стартира с информацията, че „ хора, близки до Тръмп, го ласкаят обществено, до момента в който зад тила му го подлагат на критика “.

Сред няколкото образеца за хвалби, употребявани в публикацията, са и тези, при които служителят на Белия дом Стивън Милър, който назовава Тръмп „ политически талант “, и вицепрезидентът Майк Пенс, който трогателно възхвали президента през декември на съвещание на кабинета. Междувременно персоналните отзиви се оказват прекомерно разнообразни, разкри книгата на Майкъл Улф „ Огън и яд: В Белия дом на Тръмп “, добавя създателят на материала.

Анализът акцентира „ сходна динамичност в някои властнически режими, където елитните подчинени прекалено хвалят водача ". Използва образците с румънския деспот Николае Чаушеску, с испанския деспот Франсиско Франко и с диктатора в Конго Мобуту Сесе Секо, с цел да се покаже по какъв начин работи ласкателството във връзка с управника.

В случая с Чаушеску някои от употребяваните формули за хвалебствие са " великана на Карпатите ", " източникът на нашата светлина ", " съкровището на мъдростта и обаянието ", " великият проектант ", " олицетворението на небесата " и " новата зорница ".

Докато се твърди, че Белият дом на Тръмп не е личностен режим, " безредната му среда демонстрира някои прилики със " съдилищата " на личностните владетели ", твърди анализът. Става дума за взимане на решения отвън формалните линии на власт, и акцентът на президента върху персоналната преданост.

Това не е първият път, когато Доналд Тръмп и Николае Чаушеску са свързани в обществения дискурс. Миналата година английският външен министър Борис Джонсън употребява образеца с Чаушеску при посещаване в Обединеното кралство през 1978 година, с цел да съобщи, че английското държавно управление не би трябвало да отдръпва поканата си към Доналд Тръмп. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР