Анализ на проф. Хироши Кимура за в. „СанкейНа 7 май

...
Анализ на проф. Хироши Кимура за в. „СанкейНа 7 май
Коментари Харесай

Възраждането на тандема и гибелта на Русия

Анализ на проф. Хироши Кимура за в. „ Санкей "

На 7 май президентът Путин за четвърти път встъпи в длъжността президент. Въпреки единствено двата месеца, които минаха след 18 март, ситуацията, в която се намира Путин в Русия и на интернационалната сцена, стана доста по-напрегната. Откровено казано наподобява, че Путин не знае какво да прави. Интересното е, дали такова усещане се е породило единствено у мен? Струва си да се разиска.

Русия става самотна

През това време станаха доста произшествия. На 25 март в Кемерово изгоря търговски център. Загинаха 64 души заради недоброкачествената системва за противопожарна сигурност. На 14 април Съединени американски щати, Англия и Франция изстреляха 105 „ Томахоук “ и други ракети по три обекта, в които се произвеждало химическо оръжие в Сирия. Това стана в отговор на съмнение към администрацията на Асад за потребление на зарин.

Този удар разклати престижа на путинова Русия, която се счита за общопризната опора на ръководството на Асад. На 4 март, в навечерието на президентските избори в Русия, обществеността беше възбудена от станалото със Скрипал. След случая връзките сред Русия и западните страни съществено се утежниха. Тогава някогашният съветски шпионин, избягал във Англия, беше токсичен благодарение на „ Новичок “. Доколкото „ Новичок “ е нервно-паралитично вещество, създадено точно в Русия, Англия изгони съветски дипломати. Освен това към 30 западни страни поддържаха тези ограничения, предприемайки аналогични стъпки. Тъй като Русия реши да работи в отговор, връзките ѝ със западните страни се утежниха толкоз, че се появиха диалози за началото на мини студена война.

Що се отнася до Азия, то Съединени американски щати, Северна Корея, Южна Корея и Китай (и даже Япония) демонстрират интензивност и се пробват да урегулират казуса с нуклеарното разоръжаване на Пхенян, единствено че Русияне наподобява престиж по този въпрос. В реалност заради тревожните промени в обстановката в близкия изток – като излизането на президента Тръмп от нуклеарната договорка с Иран и т. н., цените на петрола се покачиха. Въпреки това курсът на рублата не се възвръща в сходство с тези промени. Точно противоположното, заради опасенията от утежняване на американо-руските връзки в деня на встъпването на Путин в служба, курсът падна до 62,75 рубри за $.

Тандемът ще се възроди?

Обобщавайки казаното дотук, в течение на към два месеца от президентските избори, в сегашния миг на Русия и се наложи да се бори с насрещния вятър. Не наподобява, че на президента Путин ще му се удаде да предприеме ефикасни контрамерки. В това се състои казусът. Моята позиция може и да наподобява радикална, само че мисля, че в течение на идните шест години на Путин ще му се наложи да се сблъска с това. Преназначаването на премиера Медведев, оповестено от съветския водач, удостоверява моето песимистично съмнение.

Медведев е подозиран в нелегално обогатяване, строителство на свръхразкошна къща и т. н. В сегашния миг той е считан за неизвестен политик. Освен това този човек следва да бъде заменен с цел да се излезе от икономическата рецесия, в която в този момент се намира русия. Необходимо е да бъде назначен за министър председател реформаторът Алексей Кудрин и съветската стопанска система да се диверсифицира, излизайки от ресурсната взаимозависимост.

Независимо от това президентът Путин реши да остави Медведев. Защо? Работата е в това, че той за Путин е лоялен и комфортен човек. Когато Медведев стана президент, в действителност всичко беше в ръцете на Путин. Възможно е през 2024 година, когато изтече мандатът му, Путин да вкара в деяние „ Тандем.2 “ и по този метод да се опита да си обезпечи политическо оцеляване.

Не го назовават авторитетен

Ще се опитам да направя смела прогноза за четвъртия мандат на Путин. За това на мен ще ми оказват помощ следните думи, с които могат да бъдат разказани предходните три мандата на Путин.

Първи мандат (2000-2004):главната режисура беше „ стабилността “ на Русия. Работата е в това, че неочакваната демократизация и либерализация по времето на Горбачов и Елцин породиха безпорядък и недостиг в съветското общество.

Втори мандат (2004-2008): основният девиз беше „ богатство “. Благодарение на невиждания взрив в цените на петрола петролната страна Русия си обезпечи материални преимущества.

Трети мандат (2012-2018)7 Русия се снабди с „ почитание “. В резултат на понижаване въздействието на Съединени американски щати, а също и заради хаоса в Украйна и Сирия, президентът путин показва значимостта на Русия и укрепи нейните позиции на интернационалната сцена.

И по този начин, коя ще стане отличителната линия на четвъртия му мандат?

„ Приемственост “, и, на първо място, „ застой “. Това е известна дума, обозначаваща обстановка, в която се оказа Съюз на съветските социалистически републики в края на брежневския интервал, траял 18 година Путин ще се намира на власт даже по-дълго от Брежнев – 24 години. По думите на съветския политолог Андрей Колесников „ Путин 4.0 “ ще се отличава с непрекъснат застой. Тази пролет американското списание Time удиви читателите си, откакто не сложи Путин измежду стоте най-влиятелни хора в света. Възможно е това да е малко прибързано, само че съгласно мен, списанието улучи в десетката.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР