Анализ на КТ Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите

...
Анализ на КТ Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите
Коментари Харесай

Почти половината домакинства у нас имат в банковата си сметка около 170 лв.

Анализ на КТ „ Подкрепа “ на данните на Българска народна банка за депозитите у нас демонстрира, че благосъстоянието на хората в страната не се усъвършенства.

Като цитират данни на националната банка, синдикатите показват, че към декември 2023 година близо 49 % от семействата имат на депозит приблизително към 170 лв.. Общата сума на тези депозити съставлява едвам 0,9% от спестяванията в левове, допълват от КТ „ Подкрепа “.

Според Ананас Кацарчев, основен икономист на синдиката, от тези данни може да се направи обосновано съмнение, че тези хора мизерстват, огромна част са под линията на беднотия, нямат опция да икономисват и да поддържат естествен метод на живот. Особено застрашени в тези семейства са децата, добавя Кацарчев.

Други към 10% от семействата имат приблизително към 1666 лв. в в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв метод на живот, въпреки че междинната сума е под и покрай виталния най-малко за прехрана на един човек на месец, а не на домакинство.

От КТ „ Подкрепа “ обобщават, че двете групи съставляват към 60% от семействата и съответстват с данните, че 2/3 от тях са под прага на витален най-малко, т.е. приходите на семействата, надлежно стандартът на живот на преобладаващата част от популацията на България е нежелано.

Справка от данните на Българска народна банка демонстрира още, че 7 % от семействата имат депозити сред 2200 и 5000 лв., към 20 на 100 – сред 5000 и 100 000 лв. и едвам 0,8 % сред 100 000 и 1 000 000 лв.. Наистина богатите, тези, които имат на депозит над 1 000 000 лв., са едвам 0,01 на 100 от всички семейства у нас, сочат данните на централната банка, представени от КТ „ Подкрепа “.

Затова от синдиката упорстват да се подсигурява заслужен живот на най-засегнатите групи, като се преразгледат методологиите за установяване на минималната работна заплата, линията на беднотия, политиката по обществено подкрепяне и достъпността до опазване на здравето и обучение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР