Анализ на комитета на ЕМА е установил връзка между ваксината

...
Анализ на комитета на ЕМА е установил връзка между ваксината
Коментари Харесай

У нас не са докладвани специфичните състояния за тромбоза след ваксина Астра Зенека

Анализ на комитета на ЕМА е открил връзка сред имунизацията на " Астра зенека " и сигнали за доста редки случаи на необикновени тромбози, свързани с доста ниски тромбоцити. Има такива известия за две положения - при който се визира мозъчен венозен синус - при 62 пациенти, и тромбоза в коремната област - 22 случая, като информацията е от над 25 млн. имунизирани лица.

Това съобщи Богдан Кирилов, шеф на Агенцията по медикаментите. Анализът на ЕМА включва мнението на 25 специалисти от разнообразни специалности, като е решено, че отношението " изгода - риск е позитивно и имунизацията може да бъде прилагана, само че въпреки всичко се намира връзка сред имунизацията и реакциите ".

В тази връзка се предлага медицинските експерти да дават информация на имунизираните лица, да се следят положения и признаци - като такива са зной, отичане на долни крака, болежка в корема, размазано виждане и други.

" Ако някое лице има такива признаци, да се съветва с медицински експерт ", прикани Кирилов. В България не са докладвани тези характерни положения.

НОЩ обаче ще събира повече информация за имунизацията на " Астра зенека ", като се осланя и на реакции от ЕМА, по тази причина слагането на втората доза на към този момент ваксинираните ще се отсрочи до допустимо най-последния период. Какво следва - специалистите от ЕМА не предлагат на лицата, на които е сложена ваксина, характерна профилактика.

" Единственото, което лекарите предлагат, е да се следят имунизираните лица. В идващите седмици анализът ще продължи за всички ваксини ", изясни шефът на ИАЛ. Здравният министър Костадин Ангелов добави, че през вчерашния ден Ваксинационният щаб е взел решение - имунизацията на " Астра зенека " да се ползва с нараснало внимание на дами под 60 година и да не се ползват при дами с нараснал риск от тромбоза.

Министърът добави, че е настоял за единно европейско мнение във връзка с имунизацията за всички европейски жители.

Той заяви, че джипитата разполагат с всички РНК ваксини и имунизацията върви, чака се нова доставка на имунизацията на " Пфайзер " до края на април. Отваря се първа фаза още веднъж - за лекари, медицински сестри и санитари, които са пропуснали първия стадий, същото е ситуацията и при учителите, сподели Ангелов. Причината е, че се появяват още искащи да се имунизират.

Богдан Кирилов изясни и по какъв начин вървят изследванията с другите ваксини - не престават изследванията на още три ваксини - като клиничните данни се правят оценка, продължава и предварителният обзор на китайската ваксина " Синовак ". Провеждат се съвещания за новите разновидности на имунизациите, като ЕМА е създала инструкции в тази посока всички производители да правят изследвания и да имат периодически отчети за сигурност всеки месец. Начинът, по който работи системата, разрешава да се записват евентуални опасности, безапелационен е Богдан Кирилов.

Костадин Ангелов прикани процесът по имунизация да не стопира и жителите да бъдат спокойни, че сега, в който има каквото и да е било подозрение, че имунизацията на " Астра Зенека " не е безвредна, то незабавно слагането й ще бъде прекъснато. На този стадий здравните управляващи нямат никакви подозрения и опасения в тази посока.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР