Анализ на комитета на ЕМА е установил връзка между ваксината

Анализ на комитета на ЕМА е установил връзка между ваксината ...

У нас не са докладвани специфичните състояния за тромбоза след ваксина Астра Зенека


Анализ на комитета на ЕМА е установил връзка между ваксината на "Астра зенека" и сигнали за много редки случаи на необичайни тромбози, свързани с много ниски тромбоцити. Има такива съобщения за две състояния - при който се засяга мозъчен венозен синус - при 62 пациенти, и тромбоза в коремната област - 22 случая, като информацията е от над 25 млн. ваксинирани лица.

Това заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата. Анализът на ЕМА включва становището на 25 експерти от различни специалности, като е решено, че отношението "полза - риск е положително и ваксината може да бъде прилагана, но все пак се намира връзка между ваксината и реакциите".

В тази връзка се препоръчва медицинските специалисти да предоставят информация на ваксинираните лица, да се наблюдават състояния и симптоми - като такива са задух, подуване на долни крайници, болка в корема, размазано виждане и други.

"Ако някое лице има такива симптоми, да се консултира с медицински специалист", призова Кирилов. В България не са докладвани тези специфични състояния.

НОЩ обаче ще събира повече информация за ваксината на "Астра зенека", като се осланя и на реакции от ЕМА, затова поставянето на втората доза на вече имунизираните ще се отложи до възможно най-последния срок. Какво следва - експертите от ЕМА не препоръчват на лицата, на които е поставена ваксина, специфична профилактика.

"Единственото, което лекарите препоръчват, е да се наблюдават ваксинираните лица. В следващите седмици анализът ще продължи за всички ваксини", обясни шефът на ИАЛ. Здравният министър Костадин Ангелов добави, че вчера Ваксинационният щаб е взел решение - ваксината на "Астра зенека" да се прилага с повишено внимание на жени под 60 г. и да не се прилагат при жени с повишен риск от тромбоза.

Министърът добави, че е настоял за единно европейско становище по отношение на ваксината за всички европейски граждани.

Той съобщи, че джипитата разполагат с всички РНК ваксини и ваксинацията върви, очаква се нова доставка на ваксината на "Пфайзер" до края на април. Отваря се първа фаза отново - за лекари, медицински сестри и санитари, които са пропуснали първия етап, същото е положението и при учителите, каза Ангелов. Причината е, че се появяват още желаещи да се ваксинират.

Богдан Кирилов обясни и как вървят проучванията с другите ваксини - продължават проучванията на още три ваксини - като клиничните данни се оценяват, продължава и предварителният преглед на китайската ваксина "Синовак". Провеждат се консултации за новите варианти на ваксините, като ЕМА е разработила указания в тази посока всички производители да извършват проучвания и да имат периодични доклади за безопасност всеки месец. Начинът, по който работи системата, позволява да се регистрират потенциални рискове, категоричен е Богдан Кирилов.

Костадин Ангелов призова процесът по ваксинация да не спира и гражданите да бъдат спокойни, че в момента, в който има каквото и да е било съмнение, че ваксината на "Астра Зенека" не е безопасна, то веднага поставянето й ще бъде прекратено. На този етап здравните власти нямат никакви съмнения и опасения в тази посока.

Източник: news.bg