Анализ на Илиана Славова за „Фактор”Прекратяването на войната в Украйна

...
Анализ на Илиана Славова за „Фактор”Прекратяването на войната в Украйна
Коментари Харесай

„Страх лозе пази“: Радев публично осъди войната в Украйна, но умишлено не назова агресора

Анализ на Илиана Славова за „ Фактор”

Прекратяването на войната в Украйна е в полза на цяла Европа. Войната да спре и да бъде възобновен мирът. Свидетели сме на толкоз доста почтени цивилни жертви. Употребата на химическо оръжие съставлява военно закононарушение. Необходимо е без значение интернационално следствие. Всички виновни за варварските действия би трябвало да бъдат осъдени.

Правилни съждения, нали? А схваща ли се от тях

кой е агресорът и кой жертвата

Не. Това и се цели с горните думи, изречени от президента Румен Радев при визитата му в Португалия – оптимално обтекаемо обръщение, което да не споделя нищо. Всяка от страните да може да го пояснява в своя поддръжка.

Целта е демократичният електорат да си каже: ето, той към този момент не мълчи, осъди експанзията – тъй като за демократите е явно, че агресорът е Русия. В същото време кремълската пета колона и прокситата й удобно да продължат да тиражират тезите си. Те също са за по-бързо привършване на войната, единствено че в интерес на Русия. Путин също счита, че ставащото в Украйна е покруса, само че за това не са отговорни съветските военни, зверствата са „ инсценировка “, отговорни са си „ самите украинци “, „ националистите “, „ полкът „ Азов “…
Затова отводът да бъде назван агресорът е отвод от позиция и де факто съучастничество в злодеянията му.

„ Възможно по-скоро да се провежда без значение интернационално следствие “! В какъв формат, с Русия и Китай ли? Ако е по този начин, за следствие ли приказваме, или за бойкот и замитане на следите от закононарушенията на Кремъл, както стана с тези в Сирия? А в случай че задачата не е такава, за какво президентът се прави, че не знае, че към този момент стартира такова следствие? От Международния углавен съд в Хага. Още през март основният пpокуpоp Карим Хан посети Украйна и помоли редица страни да поддържат неговото следствие. Вече над 40 страни са се обърнали към интернационалния съд по отношение на съветските военни закононарушения в Украйна. Впрочем Радев даже си разреши да използва термина „ престъпни деяния”. Ако бяха просто престъпни, дали с тях щеше да се занимава Хага?

Защо за водачите на демократичния свят не е проблем да назоват агресора и жертвата – Байдън непосредствено упрекна Путин в геноцид против украинците, а Радев приказва с обтекаеми изречения? Едва ли ще излъже западните ни сътрудници, те прелестно знаят какво стои зад това

безгръбначно държание

Помнят по какъв начин путиновият емисар Решетников акушира бъдещата номинация на Радев за президент. Несръчната му словесна еквилибристика още веднъж е реверанс на Изток, към Кремъл. Да знае Путин, че на „ Дондуков “ 2 има правилен емисар, който постоянно ще замълчи, в случай че не може интензивно да го поддържа.

Иронията е, че поклонът на Изток пристигна от най-западната страна на европейския континент – Португалия. Най-отдалечената от военните дейности. И най-безопасната. Докато водачите на цивилизования свят отиват във воюващата Украйна, с цел да окажат поддръжка в борбата й против агресора, да бъдат очевидци за зверствата, осъществени от съветските военни, президентът на България избра да избяга по периферията – в политическия, моралния и географския смисъл. Всъщност не е просто подигравка, гротеска е.

PS: Помните ли фотографията, на която Румен и Десислава Радеви са застанали снишени до Путин, с цел да наподобява той по-висок? Беше от честването в Париж на 100-годишнината от примирието, поставило завършек на бойните дейности през Първата международна война. Самото президентство тогава популяризира фотографията. Днес не се вижда на уеб страницата, евентуално някой по-разсъдлив пиар е решил, че не е добре Радев да показва самоунижението си. Но ментално е все по този начин снишен до Путин.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР