Анализ и най-вероятна промяна на наредбите за ценообразуването на природния

...
Анализ и най-вероятна промяна на наредбите за ценообразуването на природния
Коментари Харесай

Ново начало в КЕВР: Съвременно ценообразуване в полза на клиента и пазарни реформи

Анализ и най-вероятна смяна на наредбите за ценообразуването на природния газ е електрическата енергия, както и за търговията ще подхващат номинираните за нов ръководител и нов член на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров и Благой Голубарев по време на чуването на концепциите им в парламентарната енергийна комисия в сряда. Двамата са препоръчани надлежно от " Продължаваме промяната " и " Имат подобен народ " на местата на Иван Иванов и Евгения Харитонова, чиито мандати изтекоха още през 2020 година, само че тогава ръководещите не съумяха да изберат хора на техните места.

Сега новата власт задейства процедурата. Тодоров и Голубарев оповестиха за собствен първи приоритет отбраната на ползите на потребителите, само че дадоха да се разбере, че ще се опитат да трансформират сегашната тактичност на енергийния регулатор да потиска растежа на цените на ток, парно и вода като орязва вложенията в инфраструктура. Обявиха се за пазарна промяна, която до докара до усмиряване на цените на електрическата енергия особено, само че и да се ускори контрола върху борсата за ток, където през годините има подозрения за операции.

Кандидатът на " ИТН " Благой Голубарев уточни, че КЕВР може да насърчи борсовата търговия с по-разнообразни артикули като промени философията на своите решения за цените, които сега са обвързани с цената на борсата за доставките на идващия ден, които са най-скъпите. Според него също по този начин комисията не би трябвало да приема на доверие всички документи за разноски, които се дават от контролираните от нея сдружения, а да ревизира действително по какъв начин са направени и дали се употребяват и ръководят дейно вложенията. Той се разгласи и за промени при доставчиците на последна инстанция, каквито сега са електроразпределителните сдружения и НЕК и обслужват компаниите, които не са си избрали търговец на ток на свободния пазар. Цените на тези снабдители са много по-високи от пазарните и съгласно Голубарев те генерират огромни облаги.о

Станислав Тодоров, който сега е зам.-министър на енергетиката означи, че мъчно се е решил да одобри номинацията за поста началник на КЕВР, тъй като имал доста забавен сектор във ведомството и щял да направи неповторими планове, само че решил, че в регулатора може да способства за по-сериозни промени и изгоди за обществото.

Няма да сме пазач на компаниите

" Виждам КЕВР не толкоз като пазач на лицензираните компании, а като мотор на промени в подтекста на Зелената договорка на Европейска комисия и декарбонизацията ", съобщи бъдещият регулаторен началник. Това леко контрастира на декларираното малко преди този момент от Благой Голубарев желание за усилване на инспекциите навръх лицензиантите, които съгласно него били занемарени през последните години.

" Ролята на регулатора е да разреши на участниците на пазара да оперират с най-хубавия си потенциал ", съобщи Тодоров.

По думите му на газов снабдител " Булгаргаз ", който в последните дни е в центъра на абсурда с уволнението на остарелия ръб, би трябвало " да се помогне да осъзнае ролята си на социална снабдител и на търговец на свободния пазар ". " Сега е хибридно ситуацията и това би трябвало да бъде прегледано сериозно ", сподели Тодоров, потвърждавайки намеците на енергийния министър Александър Николов, повторени и по-рано по време на съвещанието на парламентарната енергийна комисия, че ще се планува промени ценообразуването при газа и най-евтините доставки, съгласно пазарната обстановка, да отиват за бита, а най-скъпите – за бизнеса. Тодоров призна, че си дава сметка, че това ще провокира недоволството на бизнеса и може да докара до техни действителни митинги, по тази причина и ще се направи подробен разбор дали да се направи такава смяна. Той даде обещание още да има повече предвидимост в решенията на КЕВР и напомни за взетото през декември орязване на ценовите награди за възобновимите енергийни източници. " Това бе вярно решение, само че трябваше да бъде разисквано със засегнатите страни ", сподели Станислав Тодоров. По думите му вярна е била и мощно атакуваната от пазарните играчи възбрана за пазарни обединявания на балансиращите групи, които чистят между тях остатъците и дефицита на доставки на ток, преди да стигнат те до преносния оператор.

Ще се направи и нов разбор за смяната на цените на електрическата и топлинна сила, която бе спряна с наложения до края на март мораториум, за който министър председателят Кирил Петков сподели, че ще падне с влизането в действие на мандатите на новите в КЕВР. Според Тодоров има смяна на събитията от средата на декември 2021 година, когато КЕВР разгласи калкулации за повишаване на тока приблизително с 11 на 100 и на парното с близо 13 %, а за София с цели 30 на 100. Именно тези сметки възмутиха премиера Кирил Петков, замразени бяха цените и започнаха промените в регулатора.

Без мораториум щеше да се напомпа инфлацията

Бъдещият началник на КЕВР напомни, че с обезщетенията за " Електроенергийния систематичен оператор " и електроразпределителните сдружения от 410 млн. лева до края на март е отстранено част от плануваното от комисията покачване. Реално мрежовите услуги бе планувано да се усилят с към 45 на 100. Въпреки помощта за тези оператори обаче би трябвало да се търсят решение за интервала от април. " Трябва да се види дали има смяна на други ценообразуващи съставни елементи ", сподели Тодоров. По думите му мораториумът е бил " положително решение, поради изключителното състояние на пазара на електрическа енергия и в случай че бяхме позволили това да се отрази в цените на, щеше да се напомпа ненужно инфлацията и това да има дълго отражение върху стопанската система ".

Тодоров означи още, че до момента КЕВР се е опитвала да отбрани оптимално потребителите за сметка на вложенията в инфраструктурата и заявява, че новият състав ще утвърждава в цените всички вложения, които дълготрайно ще доведат до понижаване на цената за потребителите – такива за събаряне на загубите при преноса, за увеличение на свързаността на мрежите.

Вижданията на кандидата на " ИТН " (ИТН) са за по-активна работа на КЕВР за предварителна защита на злоупотребите на борсата с ток и търговията с вътрешна информация. Припомни, че до момента в КЕВР са били подадени към 40 сигнала за нарушавания при борсови покупко-продажби, само че към момента комисията не се е произнесла по тях, само че депутатът от ГЕРБ Жечо Станков означи, че тези инспекции стават постепенно.

Голубарев се спря нашироко на проблемите с борсовата търговия, която се прави главно ден за ден, неналичието на дълготрайни контракти и финансови фючърси и загатна, че КЕВР може административно да принуди производителите на електрическа енергия да оферират по-разнообразни борсови артикули. Това желание нееднократно е коментирано при предходни рецесии с цените на тока, само че по този начин и не се е случвало макар даваните обещания и даже поставяни периоди от някогашните ръководещи от ГЕРБ.

Относно вложенията в " умни мрежи " Голубарев уточни, че у нас те са доста закъснели, а в действителност са ключът към реализацията на Зелената договорка на Европейски Съюз, за децентрализацията на производството на електрическа енергия и обръщането само че потоците. Той означи, че би трябвало да се работи освен за основаването на " просюмъри " (лица, произвеждащи ток от ВЕИ за свои потребности, само че в случай че е допълнително го продават на мрежовия оператор, а в случай че е по-малко употребяват сила от ЕРП), само че и на " просюмтрейдъри ", които в същото време да могат да търгуват с непотребната си сила.

Двамата нови следва да бъдат утвърдени от Народното събрание с най-малко половината от присъстващите на гласуването депутати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР