Ана Онвайлер, бивша учителка и ръководителка на социална служба в

...
Ана Онвайлер, бивша учителка и ръководителка на социална служба в
Коментари Харесай

Германски баби обявиха война на десния екстремизъм

Ана Онвайлер, някогашна учителка и ръководителка на обществена работа в градчето Алтенщайг, провинция Баден-Вюртемберг, е от хората, които не могат да си мълчат. Написала е толкоз писма и петиции по разнообразни мотиви, че не знае броя им. Писала е на Хелмут Кол, когато е бил канцлер. Писала е и на канцлерката Меркел, когато е била министърка на фамилията.

70-годишната Ана, която от 2015-а година е пенсионерка, продължава да е дейна. Нейното мото е: " Който заспи по време на народна власт, ще се разсъни при тирания ". Тя знае защо приказва, тъй като е прекарала младостта си в неосталинистката Румъния. Критиката по време на комунизма е била немислима, спомня си Ана, в Германия през днешния ден е друго.

" Баби против дясното "

Възрастната дама основава групата " Баби против дясното " във " Facebook ". Инициативата се ражда в Австрия, само че към този момент е известна и в Германия, където групата към този момент има над 3000 членове. През 2019-а година основават и сдружение, в което членуват и " дядовци " - те са към една пета.

Гневът, който сплотява мнозина " баби " и " дядовци ", обгръща Онвайлер на 27 януари 2018 година, деня на годишнината от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц. Тогава тя прочита в " Туитър " поста на един последовател на дясноекстремистко придвижване от Залцбург, който се възмущава от пенсионерките, протестиращи против австрийската дяснопопулистка " Партия на свободата ". " Когато си прекомерно остарял, с цел да бъдеш потребен за обществото, а от еманципираност не си се научил да плетеш ", гласяла обявата.

 Снимка: Леа Хензен, DW

Възмущението се усеща в гласа на Ана Онвайлер и до през днешния ден. Тя напомня убийствата на възрастни и заболели хора, осъществявани от нацистите, и отбелязва, че нацисткият език се е завърнал в немската политика дружно с появяването на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ". Ана прекарва часове в мрежата съвсем всекидневно, с цел да събира образци за подобен тип изявления, които, съгласно нея, разделят обществото. След това ги споделя в групата " Баби против дясното ".

Първата огромна проява на " бабите " е в Дрезден през август 2019-а. Участниците идват от цяла Германия. " Имахме чувството, че променяме нещо ", споделя Онвайлер. Членове на групата през днешния ден има в 70 немски града. Те се борят за паметта, провеждат предизборно осведомителни щандове, подкрепят слагането на възпоменателни знаци за избитите от нацистите евреи. И се солидаризират с придвижването " Петъци за бъдеще ", защото се вълнуват и от бъдещето на своите внуци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР