АмонРа Енерджи ще се опита да набере 15.6 млн. лв

...
АмонРа Енерджи ще се опита да набере 15.6 млн. лв
Коментари Харесай

Соларната "АмонРа Енерджи" ще търси 15.6 млн. лв. от инвеститорите на 30 ноември

" АмонРа Енерджи " ще се опита да набере 15.6 млн. лева от пазара за дребни и междинни предприятия Компанията възнамерява да построи логистични центрове в Раднево, Клуж и Букурещ Дружеството ще изплаща най-малко 50% от облагата под формата на дял
" Когато компанията стане обществена, все едно се " жениш за " някого, с всичките му плюсове и минуси " споделя пред " Капитал " Димитър Белелиев. Ако това е по този начин, компанията му " АмонРа Енерджи ", която се занимава с търговия на слънчеви съоръжения, възнамерява " женитба " на 30 ноември, като задачата е да набере 15.6 млн. лева от вложителите, предлагайки 1.289 млн. акции на цена от 12.4 лева

Предлагането ще се състои на пазара за дребни и междинни предприятия - BEAM, като ще продължи два работни дни. А с цел да бъде сполучливо IPO-to, минималният брой записани акции ще би трябвало да е най-малко 200 хиляди или най-малко 2.48 млн. лева набрани средства. Кратка история с дълга предистория
Реклама
Кой е? Той е ръководител на съвета на шефовете на Централната енергоремонтна база (ЦЕРБ). Предприятието, основано през 1948 година и приватизирано през 2001 година, което прави ремонтите в най-големите енергийни компании на Балканския полуостров. До 2010 година е изпълнителен шеф на " Техенерго " АД, от 2007 година до 2010 година - Председател на Надзорния съвет на " Енергоремонт холдинг ", от 2003 до 2007 година - Председател на Съвета на шефовете на " Енергоремонт Варна " АД и " Енергоремонт Русе " АД.

Какво е " АмонРа Енерджи "? Компанията е учредена през лятото на 2020 година " С фотоволтаици започнахме да се занимаваме преди четири години " споделя Белелиев. " Още през цялото време, като ЦЕРБ, се концентрирахме в дребни и междинни централи " отбелязва предприемачът. Под дребни и междинни централи Белелиев има поради съоръжения за домове и дребни, междинни предприятия. По време на пандемията взема решение да раздели бизнесите си, като основава " АмонРа Енерджи ".
Димитър Белелиев, притежател и главен акционер на " АмонРа Енерджи ", както и ръководител на съвета на шефовете на " ЦЕРБ ".
Първоначално Белелиев навлиза в бизнеса със соларите посредством ЦЕРБ. " На нас какво ни е преимуществото: на всички места има трансформатори и мотори " споделя предприемачът. ЦЕРБ (или Централна енергоремонтна база) е най-старото и най-голямото дружество на Балканите бранша на поддръжката на огромни мощности в енергетиката. " Което значи, че на всички места ни познават. Това е като да се довериш на един плочкаджия да ти постави плочките, по-късно го питаш кой да ти смени парното и така нататък " С други думи: ЦЕРБ дава основата на бизнеса на " АмонРа ".
Реклама
Секторът се е трансформирал напълно за последните месеци. " Сега всеки приказва за фотоволтаици, предходната година по това време (есента на 2021г.) беше мъчно " споделя Белелиев. Увеличеното търсене се вижда и в доклада на компанията: през 2021 година " АмонРа Енерджи " генерира към 12 млн. лева доходи, прогнозите за първите девет месеца 2022 година към този момент са към 40 млн., като прогнозите са до края на годината да доближат 50 млн, през идната 2023 година - над 170 млн. лева, а до 2027 година над 400 млн. лева Разделяне на доставките от инсталациите

" Стигнах до следния извод: че би трябвало да разделим доставките и инсталациите " отбелязва предприемачът. " АмонРа Енерджи " е компания, която се се занимава само с доставка на съоръжение. " Защо ги разделихме? Защото логиките на доставките и инсталатора са доста разнообразни. Когато се занимаваш с съоръжения, логистиката постоянно ти куца, и постоянно има забавяне, изключително когато са дребни и междинни централи ". Което значи, че постоянно нужни частите за обособените планове са разнообразни. " Клиента постоянно чака. И стигнах до извода, че с цел да вървят нещата добре, би трябвало да ги разделя " отбелязва Белелиев.

Българският пазар е относително фрагментиран. Има десетки инсталатори на дребни и междинни уреди, като няма очевидно изразен водач с пазарен дял. Това е фокусът на " АмонРа ". Малките компании, които преди са се занимавали с инсталиране на слънчеви бойлери, окабеляване, климатици, покриви, а сега слагат слънчеви панели. " Ние сме се прицелили в тази група и значително я обслужваме сега ".

Целта на " АмонРа " е да се трансформира в място, където човек може да отиде и да си вземе всичко належащо за основаването на ВЕИ апаратура. " Почти сме го постигнали, само че в проекта ни е да отворим и една база в Стара Загора " отбелязва инженерът, като показва Раднево като набелязана дестинация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР