Амнести интернешънъл изпрати писмо до Европейската комисия, изразяващо опасения относно

...
Амнести интернешънъл изпрати писмо до Европейската комисия, изразяващо опасения относно
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл настоява ЕК незабавно да провери карантина срещу роми в България и Словакия

" Амнести интернешънъл " изпрати писмо до Европейската комисия , изразяващо опасения по отношение на третирането на ромските общности в България и Словакия по време на пандемията COVID-19. Доклади от България и Словакия сочат, че съответните държавни управления са наложили м ерки, в това число наложителни карантини, ориентирани изборно към ромски селища , които не се ползват към други групи или общото население .

Целенасоченото използване на тези ограничения поражда въпроси по отношение на спазването на условието за равно отнасяне според Европейската спогодба за правата на индивида и Директивата на Европейски Съюз за тъждество, изяснява организацията.

Според тях, въвеждането на ограничения в двете страни е съпроводено от все по-враждебна анти-ромска изразителност , която постоянно се подлага на политици и се употребява за заклеймяване и налагане на по-репресивни ограничения върху ромите общности по време на пандемията. Партия Българското национално придвижване ( Вътрешна македонска революционна организация ), младши сътрудник в ръководството на страната, о лимити ромските квартали като " същинско гнездо на заразяване ", които съставляват опасност за необятната част от популацията и прикани за прецизни ограничения за ограничение.

Без инспекция, тази омразна изразителност заплашва в допълнение да изолира маргинализирани групи в тези общества. Властите не би трябвало да употребяват пандемията за ориентиране и по-нататъшно заклеймяване на към този момент маргинализираното население, написа " Амнести интернешънъл ".
 Разнобой в Ямбол - кметът дава обещание да отвори ромския квартал, медиците не желаят
Разнобой в Ямбол - кметът дава обещание да отвори ромския квартал, медиците не желаят

Циганите пък заплашват с протест

Стотици хиляди роми в цяла Европа живеят в етнически разграничени в неофициални селища или лагери, постоянно като резултат от наложително изселване. Ромите в България и Словакия остават измежду най-неравностойните общности ; мнозина живеят в гъсто обитаеми доста генерации семейства, постоянно без достъп до чиста вода и канализация .

Задължителните карантини в България и Словакия са засегнали непропорционално ромите , живеещи в беднотия, които имат лимитирани спестявания и може да не са в положение да се устоят през карантинния интервал без приход. Ограничения по отношение на свободата им на придвижване са засегнали съществено способността им да се занимават с работа, в това число неофициална работа, от която доста фамилии зависят , излагайки ги на беднотия и по-нататъшно обществено изключване.

Отговорност на държавните управления в България и Словакия е да подсигуряват икономическите и обществените им права под карантина, в това число правата за храна, вода, санитария, жилища, здраве и съответен стандарт на живот .

" Амнести интернешънъл " добавя, че министърът на вътрешните работи на България Младен Маринов също заплашва с спомагателни насилствени ограничения " за отбрана на популацията ", в случай че ромите не съблюдават строги ограничения за физическо разграничаване.
 Роми желаят Джамбазки да им се извини
Роми желаят Джамбазки да им се извини

Тогава Джамбазки подлагал на критика разпускането на ограниченията против ковид
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР