Американците за пореден път изживяха ужаса от нападения и стрелби

...
Американците за пореден път изживяха ужаса от нападения и стрелби
Коментари Харесай

САЩ изживяха 13 часа на ужас заради нови стрелби

Американците за следващ път изживяха ужаса от набези и стрелби против почтени жители, като десетки бяха убити при две разнообразни офанзиви в щатите Тексас и Охайо, оповестиха международните организации. Поне 20 души починаха и 26 бяха ранени при пукотевица в търговски комплекс в Ел Пасо, заяви губернаторът на Тексас Грег Абът. Няколко часа по-късно мъж умъртви девет души на улица в Дейтън, Охайо. В първия случай явно става дума за закононарушение от ненавист, при втория претекстовете на стрелеца не са ясни. Убийствата са станали през интервал от 13 часа и са едни от най-кървавите през последните години в страната.

За нападението в Ел Пасо е арестуван 21-годишният Патрик Крусиъс от град Алън. Абът призна, че това е един от най-кървавите дни в историята на Тексас. Нападението бе осъществено в търговски комплекс, където се обитават магазин " Уолмарт " и молът " Сиело виста ".  В  " Уолмарт " е имало сред 1000 и 3000 клиенти сега на офанзивата. Властите проверяват версията за закононарушение, осъществено от ненавист. В Съединени американски щати по този начин се отбелязват обичайно дейности, ориентирани против хора поради тяхната раса, вяра или полова ориентировка. В интернет пространството се появи манифест, който се твърди, че е написан от стрелеца от Ел Пасо. В него се жигосва " нашествието " на латиноамериканци в Тексас и се прави отпратка към нападението против две джамии в новозеландския град Крайстчърч, където на 15 март бяха убити 51 души. Ел Пасо е на границата с Мексико и 80% от 680-хилядното му население са латиноамериканци. Трима мексиканци са измежду убитите при офанзивата. Няма данни за потърпевши български жители, оповестиха от Министерство на външните работи в София.

Най-малко 10 души са убити и 16 са ранени при пукотевица в американския град Дейтън, щата Охайо. Нападателят е бил погубен от полицията на мястото на престъплението. Стрелбата е почнала към 01.00 часа локално време. Тогава е бил подаден сигнал за пукотевица пред бар в квартала " Орегон " в града. Полицаи, които се намирали покрай местопроизшествието, се отзовали бързо и са съумели гръмнат нападателя, разгласи полицията. За стрелеца не се знае нищо, само че проверяващите биха желали допустимо най-бързо да открият неговата мотивация, добави полицията.

 

РЕАКЦИИ

" Стрелбата в Ел Пасо е освен трагична, само че е и акт на безволие. Заставам зад всички в тази страна в осъждането на този омразен акт ", написа американският президент Доналд Тръмп в Туитър. " Няма аргументи или извинения, които могат да оправдаят убийството на почтени хора ", сподели президентът и добави, че със брачната половинка му Мелания се молят за хората в Тексас. Кандидатите за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в Съединени американски щати следващата година упрекнаха Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия и нейните съдружници в Конгреса за всеобщи убийства като това в Тексас.  " Не е просто през днешния ден, това стана неколкократно тази седмица. Това стана и тук в Лас Вегас, където някакъв вманиачен мазета 50 души ", сподели сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс. " По целия свят хората гледат към Съединени американски щати и се чудят какво става. Какво е психическото здраве в Америка, където още веднъж и още веднъж виждаме неизразим смут ", добави Сандърс. Той разкритикува управлението на Републиканската партия в Сената, че е " по-загрижено за това да задоволи оръжейното лоби, в сравнение с да се вслуша в болшинството от американския народ ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР