Американците се страхуват за съдбата на безпилотния самолет MQ-9 Reaper

...
Американците се страхуват за съдбата на безпилотния самолет MQ-9 Reaper
Коментари Харесай

“Не го очакваха”. Русия постави САЩ пред избор

Американците се опасяват за ориста на безпилотния аероплан MQ-9 Reaper ( " Жътвар " ), който се разруши в Черно море: военната техника може да попадне в " неприятни ръце ". Освен това Пентагонът явно ще преразгледа тактиката си в района. А това от своя страна заплашва с неприятни последствия съдружниците на Вашингтон. За непредвидените последствия от случая - в материала..

Опасни за околната среда действия “

Според военното ведомство на Съединени американски щати два изтребителя са прехванали БПЛА в интернационалното въздушно пространство. Твърди се, че в 09:03 московско време един от самолетите е блъснал витлото на МКу-9, което е предизвикало потапянето на дрона в неутрални води. „ Няколко пъти преди конфликта Су-27 беше изхвърлено гориво и летеше по необмислен, рисков за околната среда и непрофесионален метод “, споделиха от Пентагона.

Телевизионният канал Си-Би-Ес показа симулирана версия на злополуката с дрон.

Обещаха да разгласяват след разсекретяване видеото от камерите на дроновете.

Руската версия е друга. Министерството на защитата акцентира: БПЛА се е движел с изключени транспондери. И също така е попаднал в зона, затворена за полети.

„ За идентифициране на нарушителя във въздуха бяха вдигнати изтребители от дежурните сили на Противовъздушна отбрана. В резултат на внезапно маневриране към 09:30 безпилотният летателен уред МКу-9 мина в неконтролиран полет със загуба на височина и конфликт с водната повърхнина. Руските изтребители не са употребявали оръжие, те не са влезнали в контакт с безпилотния летателен уред и са се върнали безвредно на родното летище ", споделиха от министерството.

Не е мотив за война

Веднага след случая над Черно море съветският дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов беше извикан в Държавния департамент. Дипломатът назова случая провокация от страна на Съединени американски щати и прикани за преустановяване на полетите наоколо до границите на Русия.

Анализаторите са уверени, че в бъдеще американците ще работят по-внимателно. " Това ще се отрази на стратегиите за пилотиране - към този момент няма да изпращат дронове толкоз покрай нас. Американците имат “Глобал Хоук ”, който може да разузнава, като е по-далеч от нашите граници. За разлика от “Жътваря ", изяснява военният специалист Алексей Леонков. “Кой знаеше за същинските му проекти: ами в случай че щеше да удари Севастопол? Ако това се случи още веднъж, може да се наложи да бъде свален от нашите сили за Противовъздушна отбрана в Крим. “Бук-М2 ” и “Бук-М3 ” имат задоволителен обхват ”, добавя специалистът.

Според него случаят не може да се квалифицира като мотив за оповестяване на война. Американският анализатор Стивън Колинсън в коментар за Си-Ен-Ен даже твърди, че Украйна ще пострада от случая.

Случилото се, счита той, ще стане мотив за републиканците, които подлагат на критика помощта за Киев. Те неведнъж са казвали, че доставките на оръжия доближават Третата международна война и заплашват националната сигурност на Съединени американски щати.

Започнаха да бъдат по-внимателни

И в случай че теоретично вероятните промени във външната политика на Вашингтон ще лишават време, то държанието на военните над Черно море към този момент се е трансформирало.

Веднага след случая транспортен хеликоптер УХ-60M “Блек Хоук ” разследващ аероплан П-8A “Посейдон ” бяха издигнати от летища в Европа. Те са се насочили към мястото на злополуката на МКу-9, само че никой не е напуснал румънското въздушно пространство.

Още два " черни ястреба " патрулираха на идващия ден по Черноморието, като също не излизаха отвън границите на страната.

Трябва да се означи, че американските дронове играят значима роля в обезпечаването на боеспособността на ВСУ. Именно те, дружно със спътниците, събират разследваща информация за съветските войски. Дроновете кръжаха във въздуха по време на всички шумни дейности на Киев - от удара по крайцера " Москва " до офанзивите против Севастопол.

В същото време интензивността на Съединени американски щати в региона на Черно море се вижда от дълго време – най-малко от 2014 година Оборудването разрешава на МКу-9 да бъде във въздуха от девет до 10 часа, РКу-4 “Глобал Хоук ” може да лети до ден и половина. Вашингтон ги употребява за разузнаване по цялото южно крайбрежие на Русия – от Крим до Краснодарски край. И от предишния февруари интензивно обменя информация с Киев.

За пердах и разузнаване

" Жътварят " е един от най- " вървежните " разузнавателно-ударни безпилотни самолети. Той влезе в армията в средата на 2000-те години.

Цената на всеки подобен БПЛА доближава 56,5 милиона $ – дружно с наземните станции за ръководство. На него можете да закачите разнообразни типове оръжия.

В същото време представителят на Пентагона Пат Райдър на брифинг след случая отхвърли да отговори дали това съответно устройство е било въоръжено. И увери, че техниката е употребена за разследващи цели. По същия метод, базирайки се на „ високопоставени длъжностни лица “ се изрекоха “Ню Йорк Таймс ” и Си-Би-Ес. Вярно е, че последният моделира версия на събитията, изобразяваща БПЛА с окачени бомби.

Историята на бойното потребление на " Рийпър " е богата. Най-известното събитие беше въздушният удар по интернационалното летище в Багдад през януари 2020 година, при който беше погубен командирът на част от специфичните сили в КСИР Касем Сюлеймани. Дронът е употребен по сходен метод в прилежаща Сирия.

“Жътвари ” летяха и над Либия. Както писаха медиите, през 2019 година един от безпилотните самолети е бил свален от екипажа на съветски “Панцир-С1 ”. Американските управляващи обаче не загатнаха това.

И в този момент Пентагонът споделя, че " нищо не се е трансформирало " - американските самолети ще продължат да работят на всички места, където " интернационалното право разрешава ". Вярно е, че военните са изправени пред доста по-спешна задача: да открият останките. Или да се уверят, че съперниците няма да го създадат.

Според секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев Русия към този момент търси падналия “Жътвар ”. Преди това в ръцете на нашите военни попадаха единствено остатъци. Сега има неповторима опция да се изследва съвсем недокоснат образец.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР