Американците разбират, че ако на Путин бъде позволено просто да

...
Американците разбират, че ако на Путин бъде позволено просто да
Коментари Харесай

Виктория Нюланд: Путинският подход към преговори е: „Което си е мое е мое, а това което е ваше – за него ще преговаряме“

Американците схващат, че в случай че на Путин бъде разрешено просто да „ отхапе “ парче от непозната страна, то по-късно той ще тръгне против НАТО

Съединени американски щати има канали за пряк контакт с Москва, те знаят по какъв начин да се свържат с нас, в случай че най-сетне са подготвени за сериозен диалог, споделя някогашният заместител държавен секретар

През март 2024 година Виктория Нюланд напусна поста заместник-държавен секретар на Съединени американски щати. От началото на кариерата си през 1991 година Нюланд работи в американското посолство в Москва и дава отговор за връзките с държавното управление на Борис Елцин. По-късно, към този момент на служба заместител на държавния секретар на Съединени американски щати тя идва на Майдана в Киев и обществено поддържа протестиращите срещу проруския президент Виктор Янукович. От първите дни на руско-украинската война Нюланд работи за изработването на отговора на Съединени американски щати на нахлуването на съветската войска. Държавният секретар Антъни Блинкен назовава напъните и „ незаменими “ за опълчването на съветската експанзия.

Интервю на Лилия Япарова, medusa.com

- За времето на Вашата работа в Държавния департамент, Вие се проявихте като последовател на твърдата политика по отношение на путинска Русия. Подкрепяхте доставките на оръжие за Киев, бяхте на Майдана. Кремъл тълкуваше този курс като: Съединени американски щати ни лишиха от късмет да изградим връзки с Украйна. Какво мислите за тази оценка?

- Не мисля, че Путин по този начин сензитивно реагира на всяка наша стъпка – просто всичките му желания се простират надалеч отвън границите на Русия.
Силна, самостоятелна и европейска Украйна на него му наподобява някакво проклинание – по аргументи, които, признавам, ми е мъчно да схвана.
Киев, прозападен, преуспяващ, само че и запазил връзките си с Москва, в някакъв миг би могъл да стане път на Запада, освен това преференциален път, за Русия. Но Путин сложи над всички личните си ползи, като разгласи, че това са ползите на всички руснаци.
А в неговите показа „ добра Украйна “ е една сервилна, върнала се в XX век, в послушание на Съюз на съветските социалистически републики, страна.
Но Украйна се занимаваше със себе си, със личните си работи, Съединени американски щати също се занимаваха със своите – в това число и в източноевропейския район.
А по-късно Путин два пъти нахлу в непознатата страна.
Мисля, че никаква примирителност от наша страна не би трансформирала желанията му. Просто бихме го „ нахранили “, в случай че бихме му отстъпили, само че, несъмнено, ние нямахме такова желание.
Защото Киев просто щеше да стане първия залък.
А дали ще се премине към разискване на мира и по кое време ще стане – това е решение на Украйна. Засега путинският метод към договарянията наподобява по този начин: „ Което си е мое е мое, а това което е ваше – за него ще преговаряме “.
Затова задачата на американската тактика в този момент е по какъв начин да подготвим Киев във военно, икономическо и политическо отношение, с цел да може той да се договаря от позиция на силата. За да може Путин и неговите военачалници да схванат, че те губят тази война и към този момент е време да се стигне до съглашение. И че това е в техен интерес.

- Тоест, крайната цел на американската тактика към този момент не включва възобновяване на границите на Украйна до положението от 1991 година?

- Не. Всички войни приключват с договаряния и задача на Украйна е да реши какви са нейните цели по отношение на териториите. Но тъкмо в този момент Киев не е задоволително мощен, с цел да стартира да се договаря.
Ние бихме желали Путин да остави всеки квадратен километър украинска земя. Но към този момент, до момента в който Украйна не е задоволително мощна – ние не знаем какво е допустимо в това отношение.

- Отстрани стартира да наподобява, че за доста американски и европейски политици войната към този момент се е трансформирала в бюрократична рутина, във фоново събитие, за смяната на което повече не им се желае да харчат пари?

- Не съм съгласна. Само преди две седмици демократи и републиканци дружно гласоподаваха за даването на помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $ (а това, желая да отбележа, са пари на американските данъкоплатци). При това в избирателен интервал, когато гласуването доста елементарно можеше да стане изключително „ партийно “. И това се случи без значение от това, че претендентът на републиканците Доналд Тръмп до последния миг призоваваше срещу това решение.
Това се случи, тъй като американците схващат, че в случай че на Путин бъде разрешено просто да „ отхапе “ парче от непозната страна, то по-късно той ще тръгне против НАТО, както и ще даде „ неприятен образец “ на диктаторите по целия свят.

- Доналд Тръмп дава обещание да завърши войната за 24 часа, в случай че стане президент.

- Когато беше първият опит да се урегулира обстановката, по време на Минските договаряния, Путин преговаряше недобросъвестно, трансформира ги в платформа за по-мащабно навлизане.
Така че, в случай че преустановяване на огъня се случи след обещаните от Тръмп 24 часа, на мястото на хората от улица „ Банкова “ (там се намира президентският офис на Володимир Зеленски-бел. ред.) бих била съществено разтревожена – какво ще стане този път? Путин фактически ли в този момент е подготвен за териториални отстъпки?
И непрекъснато бих се тревожила, „ че Кремъл просто си взема тайм навън, с цел да си отпочинат войските му, а след 6 дни или месеца, или години ще се върне и ще опита да открадне още повече земи.
Ние имаме потребност от контракти, които биха запазили мощна, самостоятелна, демократична и стопански жизнеспособна, европейски Украйна – нужни са гаранции, че Путин няма да се опита да направи същото още веднъж.
Именно по тази причина и половината от пакета помощ, утвърдена от Конгреса е предопределена за дълготрайни вложения в украинската войска. За да може, в случай че въпреки всичко се получи пауза, Путин да е наясно: за това време ВСУ ще стане по-силна. А не противоположното.

- Какво ще стане при Тръмп?

- Мен ме безпокои не толкоз неговия изолационизъм, колкото склонността му да угажда на други автократи и международни водачи с диктаторски обноски. Той симпатизира на Путин от дълги години.
И какво ще стане, в случай че изберат Тръмп, а той реши да изостави Украйна сама против Русия?
Ще получим Путин, който ще продължи своя поход на Запад — към този момент към териториите на НАТО. Тръмп ще изложи на заплаха всички нас и нашите съдружници.

- Междувременно Русия разгласи за търсене Володимир Зеленски — в Кремъл, наподобява, напълно не са подготвени да се договарят със сегашната украинска власт?

- Аз също съм оповестена за търсене от Кремъл, към този момент няколко години. Не знам както би могло да значи това за Зеленски в на практика смисъл – не мисля че той планира…по-добре да не не преставам.
Във всеки случай не мисля, че Путин е подготвен за почтени договаряния. Той би желал да види отпред на Украйна някой като Виктор Янукович, който беше подготвен да подчини Киев на Москва: да подложи личната стопанска система на плячкосване, а територията да даде за съветски военни бази. Зеленски не е подобен човек.

- Има ли Белият дом неофициални канали за контакт с Кремъл, с Путин?

- Винаги ги е имало, само че за своите пет мандата Путин поредно унищожава тези канали за връзки. Тези руснаци, с които към момента поддържаме връзка, нямат правото да водят договаряния, нито да оповестят нещо съдържателно.

- На какъв стадий бяха договарянията за Алексей Навални? ФБК твърди, че са го умъртвили в пандиза, тъй като е било на ръба да го разменят. Но съгласно The Wall Street Journal, сега, в който той умря, не е имало нито дефинитивно американско-германско съглашение, нито някакво предложение към Русия.

- Аз не желая да встъпвам в никакви детайлности, тъй като нашата първостепенна задача е да запазим опцията да работим за връщането на американците, които към момента са в Русия.
Но, въпреки всичко аз не считам, че гибелта на Навални е вследствие на договарянията за замяна: На Путин не му беше нужно да го убие, с цел да не допусне обмена, той просто би могъл да каже „ Не “.
Мисля, че на Путин просто не му харесваше какви препоръки даваше Навални на съветските гласоподаватели в навечерието на президентските избори — не искаше да усеща наличието на съперник в навечерието на преизбирането си.
Никога няма да научим детайлности.

- Кой във Вашингтон води такива договаряния за замяна?

- Въвлечено е цялото висше управление. Разговорите се водят на най-различни равнища: ние използваме и каналите на държавна сигурност и каналите на разузнаването.
Но от съветска страна никой с изключение на Путин не е акредитиран да подписва такива покупко-продажби. Въпреки това ние продължаваме да търсим нужната формула – без значение дали с Русия или Иран, Китай или Северна Корея. Да, Русия, за жалост, сложи себе си, паралелно с точно тези страни.

- Поддържат ли Съединени американски щати контакти с администрацията на съветския президент Путин – въпреки и неофициални?

- Имаме такива канали. В Русия знаят по какъв начин да се свържат с нас, в случай че най-сетне са подготвени за сериозен диалог.

- Засега очевидно Китай не се готви да се отрекат от Русия – Си беше на обиколка в Европа, която приканва да не върви „ на каишката “ на Съединени американски щати и да заеме по прагматична позиция. Путин незабавно по-късно отпътува за Пекин.

- Китай твърди, че е безпристрастен в този спор, а по-късно тихомълком попълня съветските военни потребности- Мисля, че е безусловно належащо да приказваме непосредствено с Китай – за това, че няма да му се получи да седи на два стола. Или подкрепяте Русия и жертвате репутацията си и външната си търговия — или ставате фактически неутрални.
Европа, която е необикновено скъп търговски сътрудник за Китай от ден на ден и повече се разочарова от позицията му. Мисля, че европейският и американският напън върху Пекин продължава и те в действителност няма да се удържат „ на двата стола “. Ще им се наложи да решат.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР