Американците планират да разположат военни бази във Финландия. Според вестник

...
Американците планират да разположат военни бази във Финландия. Според вестник
Коментари Харесай

“Столицата е на залп разстояние”. Какво са скроили САЩ срещу Русия

Американците възнамеряват да разположат военни бази във Финландия. Според вестник “Хелзинкин Саномат ” съглашение сред Вашингтон и Хелзинки може да влезе в действие още през идната година. Какво ще промени това в геополитиката?

Народът е срещу

Договорът се е подготвял, съгласно “Нюзуик ”, още от есента. Става дума най-малкото за център за поддръжка на изтребители F-35. Миналата година финландците закупиха 64 такива за подмяна на Ф-18.

В същото време, както посочи Микаел Антел, представител на финландското Министерство на външните работи, американски елементи могат да бъдат основани в страната, да съхраняват муниции и съоръжение. А също и да построяват нужните инфраструктурни уреди – с парите на Пентагона.

Той позволи, че може да има няколко бази. Въпреки че съгласно изследване на финландската телевизионна компания МТВ към половината от жителите са срещу военни уреди на НАТО. За са 39%.

Аванпостове на демокрацията

Според Дейвид Уейн, професор в Американския университет във Вашингтон, през 2021 година Съединени американски щати са имали почти 750 бази в 80 страни. Общата бройка на войските в чужбина доближава 173 000 военнослужещи. Част от информацията е класифицирана.

Американските уреди попадат в три категории:

Големи бази – с авариен парк от техника, многочислен персонален състав, ресурси от оръжие, муниции и опция за разполагане на спомагателен гарнизон ( “Рамщайн ” в Германия, “Диего Гарсия ” в Мавриций).

Оперативно-тактически обекти с по-малък боеприпас и контингент.

Така наречените “Листа от водна лилия ” - дребни секретни обекти с най-малък гарнизон за разузнаване или специфични интервенции.

Трябва да се означи, че последната категория е повишена мощно през последните две десетилетия. По това време Вашингтон виждаше това като замъци за своята „ световна конница “, което позволяваше да се вземат решение проблемите, без да се притегля прекомерно доста внимание.

Това освен подхожда на новите провокации, на първо място битката с тероризма, само че и до известна степен компенсира отпуснатостта на 90-те години. В последна сметка след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики американските войски напуснаха 60% от задграничните бази. Но инфраструктурата е оживяла.

Където слънцето в никакъв случай не залязва

Няма район в света без военно наличие на Съединени американски щати. Базите са на всички места – от Южна Америка до Австралия и островите в Тихия океан.

Навсякъде обаче има основни страни с най-многобройни контингенти. Лидери са трима:

Япония — към 53 000 военнослужещи в 120 военни обекта;

Германия – една база по-малко, 34 хиляди бойци и офицери;

Южна Корея — 73 обекта, 26 хиляди души.

В Европа американци няма единствено във Финландия (засега), Сърбия, Беларус и, несъмнено, Русия.

Но Пентагонът съхранява съвсем всички оръжия за всеобщо заличаване в чужбина в Стария свят. За точното му местонахождение научихме инцидентно - с помощта на отчета на комисията на Парламентарната асамблея на страните - членки на НАТО, оповестен по простъпка в Мрежата. Документът беше заличен, само че искащите имаха време да го прочетат.

Около 150 специфични муниции са ситуирани в пет бази в четири страни: “Бюхел ” в Германия, “Клайне Брогел ” в Белгия, “Волкел ” в Холандия, “Авиано ” и “Геди ” в Италия.

Единствената неевропейска база за ОМП е “Инджирлик ” в Турция. В същото време тук се съхраняват петдесет бомби Б-61, а в петте други имат „ единствено “ по 20. Мощността на тези бомби доближава 170 килотона тротил. Тези в Съединени американски щати имат 400 килотона.

Русия неведнъж е изтъквала, че изнасянето на нуклеарни оръжия зад граница нарушава ДНЯО. Във Финландия към момента не се приказва за основаване на складове - популацията е срещу. Но опцията за появяването на американски склад с атомни бомби е действителна опасност, която Москва би трябвало да има поради.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР