Американското списание New Yorker публикува уникален късометражен документален филм за

...
Американското списание New Yorker публикува уникален късометражен документален филм за
Коментари Харесай

Американско списание показа танца на кукерите от Разлог, Банско и други краища на страната

Американското списание New Yorker разгласява неповторим късометражен документален филм за известната българската традиция на кукерството. Той е със заглавие „ Във вените ми е “. Филмът е сниман в Разлог, Бела вода, Варвара, Банище, Драгичево, Ярджъловци, Калугерово и Банско и са снимани над 40 кукери, споделя уеб сайтът .

9-минутната лента е снимана единствено в границите на пет дни сред февруари и началото на март през 2022 година. Тя споделя за обичая по нашите земи.

Късометражното видео е дело на режисьора Килиан Лисаблиер. Той е имал предпочитание и концепция да опише за „ енигматичното и извънземно чувство “, което почувствал за първи път, когато следил нашенския бит.

„ Злото е да се не желаеме, злото е беднотията. Да няма благодат. Злите сили са това. Гоним ги, с цел да сме всички дружно. “

Тези думи идват на фона на картина, която стопира дъха: хубав танц на кукери в занимателен каданс, възрастни хора и дребни деца, мъже и дами, всички облечени в костюми с дълга четина и страховити маски.

„ Вярата е в основата на всичко. Ако не верваш в нещо, то не може да просъществува “, споделя един от героите.

Кукерството „ няма възрастова граница, сплотява разнообразни генерации – има и 5-годишни, и 80-годишни “, споделя различен. Млада жена споделя, че се е въодушевила от своя вуйчо, който е основал първия ѝ костюм, а момче признава, че прекъсването на карнавала „ Сурва “ поради пандемията го е предиздвикало да се разплаче.

„ Трябва да си там да го почувстваш – малко необяснимо. Обръщаш се, гледаш една войска, гледаш твоя наследник до тебе, пръв “, споделя различен от участниците във кино лентата на Килиан Ласаблиер.

„ Навсякъде, накъдето се обърне камерата, има история за описване “, споделя режисьорът пред „ Ню Йоркър “.

Музиката също е въодушевена от българския фолклор и „ Мистерията на българските гласове “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР