Американското министерство на правосъдието и 15 щата заведоха дело срещу

...
Американското министерство на правосъдието и 15 щата заведоха дело срещу
Коментари Харесай

САЩ срещу Apple: Дело за злоупотреба с монополно положение

Американското министерство на правораздаването и 15 щата заведоха дело против корпорация Apple за монополизиране на пазара на смарт телефони и подтискане на конкуренцията.

Според обвиняванията компанията употребява контрола си над iPhone за нелегално ограничение на противници и опциите на потребителите.

Според основния прокурор софтуерният колос е постигнал дял от над 65 % от американския пазар на смарт телефони не с конкурентни заслуги, а посредством нарушение на федералното антритръстово законодателство.

В жалбата се твърди, че Apple пречи на растежа на нови приложения и подрива достолепията на конкурентните артикули.

Според обвиняването Apple се пробва да попречи на нововъведенията и да задуши съперниците. Посочва се, че компанията " подкопава приложения, артикули и услуги, които биха създали потребителите по-малко подвластни от iPhone, а също предизвикват оперативната съгласуемост и по-ниските разноски за потребителите и разработчиците.

" Ние твърдим, че Apple е употребила тактика, която разчита на изключващо, антиконкурентно държание, което вреди както на потребителите, по този начин и на разработчиците ", съобщи Мерик Гарланд, основен прокурор на Съединени американски щати.

Жалбата изброява редица порочни практики на Apple, като блокиране на приложения с необятна функционалност, угнетяване на мобилните облачни стрийминг услуги, ограничение на цифрови портфейли на трети страни и понижаване на функционалността на смарт часовници от други производители.

" Както е посочено в нашата тъжба, твърдим, че Apple консолидира монополното си състояние не като прави личните си артикули по-добри, а като прави другите артикули по-лоши ", добави Мерик Гарланд.

Технологичният колос разгласи, че ще води енергична правосъдна борба и отхвърли изказванията. Делото заплашва правилата, които отличават продуктите на Apple на мощно конкурентни пазари, съобщи представител на компанията.

Според представителя правосъдна загуба би попречила на качествата на комранията да основава технология, която хората чакат от нея.

Европейските антимонополни регулатори ще проверяват Apple, Meta и Гугъл според пълномощията си по Закона за цифровите пазари на Евросъюза, оповестяват източници на Ройтерс.

Разследването ще бъде оповестено през идващите дни, а решения се чакат преди края на мандата на отрасловия заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер през ноември.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР