Американското издание The New Yorker създаде документален филм за България

...
Американското издание The New Yorker създаде документален филм за България
Коментари Харесай

The New Yorker направи документален филм за българските кукери

Американското издание The New Yorker сътвори документален филм за България и по-специално за кукерството. Лентата е озаглавена „ Kukeri: Dancing Evil Spirits Away “, режисирана е от Килиан Ласаблиер, а снимана и продуцирана от влиятелното американско списание. Видеото пресъздава традицията, излъчена от потомство на потомство в България.

Началните фрагменти на „ Kukeri: Dancing Evil Spirits Away “ са колкото спиращи дъха, толкоз и странни. В едно офис пространство солидни фигури с високи цилиндрични глави стоят неподвижни, съвсем докосвайки тавана. Те са покрити на всички места с косми, които наподобяват прекомерно дълги, с цел да бъдат наречени четина и наподобяват по този начин, като че ли чакат – какво, не сме сигурни “, написа в публикацията си журналистът Мая Челси.

Режисьорът на кино лентата Килиан Ласаблиер се допира до магията на кукерите посредством фотосите на френския фотограф Чарлз Фреже. Проектът включва изображения на маскарадни ритуали в цяла Европа, доста от които имат предхристиянски корени. Най-вече традицията кукерство, с нейните внушителни костюми, привлякла вниманието на Ласаблиер, написа още The New Yorker.

Ласаблиер възнамерява плана си месеци наред. Посещава разнообразни села в България, организира изявленията. Същинското снимане на кино лентата, който е с дълготрайност 10 минути, трае пет дни – в края на февруари и началото на март 2022 година Тогава режисьорът и екипът му посещават седем обитаеми места – Разлог, Банско, Бела вода, Драгичево, Варвара, Калугерово, Ярджиловци и се среща с повече от четиридесет кукери.

Накъдето и да се обърнете, камерата ви като че ли има история за описване “, написа режисьорът за прекарването. Запустелите монументи от руската ера акцентират пейзажа, както и „ селските къщи, изпълнени с живот и текстура “.

За интервютата доста от кукерите канят Ласаблиер и екипа му в дома си, където по стените висят маски и звънци, а на масата постоянно има „ бутилка домашна ракия “, написа още американското издание.

Една от дамите, записани в документалната лента, разказва какво тъкмо е това, което кукерите се пробват да изплашат с танците си:

Злото е беднотия “, споделя тя. „ Няма пшеница, царевица, картофи за ястие “. „ Злото е, когато не желаеме да сме дружно, “ добавя тя.

Саундтракът на кино лентата е въодушевен от „ Мистерията на българските гласове “ – албум, включващ записи на достоверни български национални песни.

В прочут смисъл наподобява като знамение и неизмеримо, че обичаят е оживял толкоз дълго – през османската окупация на България и по-късно през лагерите за насилствен труд под комунистическо ръководство, напомня списанието.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР