Американското издание Politico реши да подари на своите читатели сензация.

...
Американското издание Politico реши да подари на своите читатели сензация.
Коментари Харесай

Турция възпрепятства единодушието на НАТО и ЕС за Украйна

Американското издание Politico реши да подари на своите читатели " сензация ". Позовавайки се на дипломатически източници, се споделя, че Европейският съюз и НАТО скоро ще одобряват взаимна декларация, в която " изискват Москва неотложно да изтегли войските от Украйна " и " засвидетелстват цялостната си поддръжка " на режима в Киев.

Съобщава се, че планът на взаимна декларация, който е разработван повече от година, може да бъде признат или оповестен " идната седмица или при започване на 2023 година ", което се квалифицира като допустимо " дипломатическо достижение ".

Но какъв е смисълът на сходно „ достижение? Оказва се, че съгласно Politico „ забавянето на правенето на декларацията се дължи на напрежението сред Турция и Кипър и в началото е било планувано тя да бъде подписана на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид “. Тоест, става дума за превъзмогване на избрани различия в границите на западния лагер в украинското направление, чийто водач към момента е Турция, а не „ демарши на Унгария или несъгласия с доставките на оръжие на Италия “.

Но тъкмо в такава парадигма се крие многостранна конспирация. Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в изявление за Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че „ Турция прави доста добра работа “ като медиатор сред Русия и Украйна, защото „ има положителни връзки и с двете страни “.

Според него „ Европейски Съюз не може да стане медиатор в договарянията сред Русия и Украйна “, тъй като „ руснаците няма да одобряват това “. В същото време той добави, че „ Китай също не е подобаващ, защото клони към Русия “, „ Турция прави доста добра работа там, има положителни връзки и с двете страни “, само че „ най-хубавото, несъмнено, ще бъде Организация на обединените нации ”. Но френският президент Еманюел Макрон изрично се опълчва на посредническите старания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Наистина Турция, като медиатор, съумя в нещо. В Анталия с нейно присъединяване се организира среща на външните министри на Русия и Украйна. Но в бъдеще, както акцентира съветският президент Владимир Путин, „ Киев, отдалечавайки се от договореностите, реализирани на договарянията в Турция, докара този развой до задънена улица “.

Въпреки това турският президент Реджеп Тайип Ердоган не изключва свикването на среща на върха на водачите на Русия, Турция и Украйна за разрешаване на спора, настойчиво звъни в Москва и комуникира с Путин, изпраща емисари от друг сан в Киев, нарежда се в договарянията с други страни като „ приет медиатор и основен експерт на Запада по проблемите на Украйна. “ Този факт стартира съществено да нервира Европейски Съюз и НАТО, които изгубиха всички преговорни позиции с Москва. Брюксел също не е удовлетворен

От друга страна, Киев стартира да показва съмнение към Анкара като медиатор, смятайки, че тя е усетила спад на интереса към Украйна от страна на Европа и се пробва да запълни създалия се вакуум. Затова посланието, че подписът на Турция може да бъде предмет на взаимно публично обжалване от страна на Европейски Съюз и НАТО, се показва от Politico като нейния отвод да работи в украинско направление като артист, различен на Запада.

Все отново би трябвало да се има поради, че Русия се освободи от зависимостта от украинския пренос с помощта на „ Турски поток “ и „ Син поток “, предложи на Анкара статут на мощен районен енергиен хъб, демонстрирайки, че „ хоризонтите на връзките сред двете страни са по-широки от украинските проблеми “. Това е първото.

Второ. Може да наподобява, че излизането на Европейски Съюз и НАТО по взаимен формален апел дава на Украйна някакво „ решаващо преимущество “ в спора с Русия. През септември, след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър, че е „ пристигнало времето да се договорим за нова взаимна декларация, с цел да придвижим партньорството си напред “.

А при започване на месеца Европейският парламент се оплака, че „ макар ефикасното съдействие на място, забавянето е изключително видимо във връзка с дълго чаканата трета взаимна декларация “. Но когато Politico оповестява, че текстът на обръщението е „ като цяло с нищо неосезаем “, се оказва, че планината е родила мишка,

Последният образец за това е разногласието в Европейски Съюз за " четирите документа " - " поддръжката за Украйна, проекта за разноските на Унгария по линия на Европейския фонд за икономическо възобновяване, решението за заледяване на 6,3 милиарда евро за Будапеща и данъчната промяна ".

Първоначално унгарското държавно управление се опълчи на пакета, пробвайки се да свърже утвърждението си на самодейността за даване на режима в Киев на заем от 18 милиарда евро и установяването на минимална данъчна ставка за транснационалните корпорации с освобождението на средства от европейските фондове за Унгария.

Това обаче не се получи за Будапеща, той беше заставен да отстъпи. Сега Полша пое щафетата, ограничавайки се единствено до искания за минимална данъчна ставка, само че защото „ четирите документа “ са в един пакет, то в последна сметка се оказва, че „ поддръжката за Украйна “ в действителност е лимитирана от Варшава.

Ако от тази позиция оценим идната декларация ЕС-НАТО, тогава обстановката наподобява по този начин, че всеки член на съюза се пробва да реши проблемите си за сметка на другия. Нищо ново. Украинската рецесия е дълготрайна. Може да има разнообразни етапи. Сега има съответна военна фаза, само че нищо няма да свърши дотук. Ще има нови катаклизми и никой няма да може да излезе от тях единствено с изказвания и заявления.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР