Американското интернет-издание The National Interest публикува статия относно разработката на

...
Американското интернет-издание The National Interest публикува статия относно разработката на
Коментари Харесай

Апокалипсис: NI разказа за руско ядрено торпедо с мощност 100 мегатона

Американското интернет-издание The National Interest разгласява публикация по отношение на създаването на съветския план за безпилотна атомна подводница „ Статус-6 ”. Според анализатора Лайл Голдщайн, такова оръжие е способно единствено с един апокалиптичен удар да унищожи забележителна част от Съединени американски щати.

Според създателя, „ Статус-6” е кадърен освен да нанесе проваляне на значими стратегически обекти, само че и да унищожи бази на Военноморски сили, авионосни ударни групи, наземни авиационни бази. Комплексът може да бъде екипиран с термоядрени муниции с изключително висока мощ (до 100 мегатона).

Експертът по подводна война от аналитичния Център за стратегически и бюджетни оценки Брайън Кларк смята, че такова тежко торпедо ще бъде неуправляемо. Въпреки това Лайл Голдщайн е убеден, съветският военен уред е кадърен да преодолее всички нива на ПРО на Съединени американски щати.

Според данни на американското разузнаване, което сякаш съобщило за изпитването на торпеда от подводницата Б-90 „ Саров”на 27 ноември 2016 година, става дума за необикновено ужасно оръжие. „ Статус-6”, съгласно специалисти от NI, е кадърен да развие спринтьорска скорост до 100-185 км. с помощта на течнометалическия топлоносител. Такива индикатори сочат, че апаратът може умерено да се откъсне от всички известни противоторпеда.

Голдщайн също по този начин отбелязва, че перспективният комплекс съставлява развиване на руски план, от който се наложило да се откажат заради механически компликации, само че след половин век „ казусът с реактора е решен” и в този момент конструкторите още веднъж възобновили програмата. Във всеки случай такива средства за проваляне като „ Статус-6” (така нареченото „ оръжие за въздържане със 100-процентна работна гаранция”) дават нов подтик за развиване на съветския отбранително-промишлен комплекс.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР