Американското дуо Виктор Амброс и Гари Рувкун получиха Нобелова награда

...
Американското дуо Виктор Амброс и Гари Рувкун получиха Нобелова награда
Коментари Харесай

Американско дуо спечели Нобелова награда за медицина за откритието на микроРНК

Американското дуо Виктор Амброс и Гари Рувкун получиха Нобелова премия за медицина за откритието си на микроРНК и ролята ѝ в регулирането на гените.

Разбирането на регулирането на интензивността на гените е значима цел от десетилетия насам, съобщи журито.

Ако регулирането на гените се наруши, това може да докара до съществени болести като рак, диабет или автоимунитет.

„ Тяхното новаторско изобретение разкри изцяло нов принцип на генно контролиране, който се оказа от значително значение за многоклетъчните организми, в това число и за хората “, съобщи журито.

Сътрудничейки си, само че работейки поотделно, двамата организират проучвания върху 1 милиметров кръговиден червей C. elegans, с цел да дефинират за какво и по кое време се появяват клетъчни разновидности.

Техните реформаторски открития - генна регулация, която разрешава на всяка клетка да избира единствено подобаващи указания - са оповестени в две публикации през 1993 година

70-годишният Амброс е професор в Медицинския университет в Масачузетс, а 72-годишният Рувкун е професор в Медицинския университет в Харвард.

Двойката ще получи премията си, състояща се от тапия, златен орден и чек за 1 млн. $, от крал Карл XVI Густав на публична гала в Стокхолм на 10 декември, годишнината от гибелта през 1896 година на учения Алфред Нобел, който учредява премиите в своето наследство.

Миналата година премията за медицина бе присъдена на Каталин Карико и Дрю Вайсман за работата им по технологията на месинджър РНК (мРНК), която проправя пътя към имунизациите Covid-19.

Нобеловият сезон продължава тази седмица с оповестяването на носителите на премията за физика във вторник и на премията за химия в сряда.

Те ще бъдат последвани от дълго чаканите награди за литература в четвъртък и за мир в петък.

Наградата за стопанска система ще бъде връчена в понеделник, 14 октомври./ БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР