Американският вестник New York Times (NYT) заведе дело срещу OpenAI

...
Американският вестник New York Times (NYT) заведе дело срещу OpenAI
Коментари Харесай

New York Times заведе дело срещу Microsoft и OpenAI

Американският вестник New York Times (NYT) заведе дело против OpenAI и Microsoft, оповестява The Verge. Изданието упреква двете ИТ компании, че нарушават интелектуалната му благосъстоятелност, като са употребявали публикации и материали за образованието на AI логаритмите си.

Според NYT фирмите са " копирали и употребявали милиони " от публикациите на изданието и са се трансформирали в пряк съперник на вестника със личното му наличие. Вестникът дава за образец опциите на чатботовете на двете компании - ChatGPT и Copilot, да цитират непосредствено публикации на NYT, да им вършат резюмета или да основават наличие, което " имитира езика и стила на изложение ".

Изданието счита, че всичко това " подкопава и поврежда " връзките му с читателите, основава неправилни усещания в тях и лишава онлайн трафик, доходи от абонаменти и реклами. Според вестника AI моделите като цяло заплашват качествената публицистика, като пречат на изданията да пазят наличието си и да генерират доходи от него, с цел да се устоят.

NYT твърди, че се е опитвал да договаря с двете компании в продължение на месеци, с цел да си обезпечи, че ще получава " рационална стойност за потреблението на наличието. Изданието счита, че двете компании имат рентабилен бизнес въз основата на това наличие, само че не са постигнали съглашение.

Пред The Verge OpenAI разяснява, че почита правата на основателите на наличие и желае да работи с тях, с цел да подсигурява, че те също ще извличат изгоди от AI технологиите и нови бизнес модели. OpenAI твърди, че диалозите с NYT са били продуктивни и градивни, " по тази причина сме изненадни и разочаровани от това развиване на нещата ".

NYT счита, че нанесените вреди са в размер на " милиарди долари " и желае от съда двете компании да бъдат подведени от под отговорност за това. Друго искане е OpenAI и Microsoft да бъдат задължени да не употребяват повече наличие на NYT.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР