Американският технологичен гигант Meta бе ударен с рекордна глоба от

...
Американският технологичен гигант Meta бе ударен с рекордна глоба от
Коментари Харесай

Европа удари Meta с глоба за €1.2 милиарда евро

Американският софтуерен колос Meta бе ударен с рекордна санкция от 1.2 милиарда евро за неспазване на разпоредбите за дискретност на Европейския съюз. Санкцията е наложена от водещия регулатор за дискретност в Европейския съюз поради прекачване на голям брой персонални данни на европейски консуматори на Фейсбук в Съединените щати без да ги отбрани задоволително от практиките на Вашингтон за наблюдаване на данни.

Според органите на Европейски Съюз тези дейности са нарушили Общия правилник за отбрана на данните (GDPR). Наложената санкция е и най-големата по GDPR до момента, демонстрира решението на Ирландската комисия за отбрана на данните.

Компанията получи пет месеца да спре прехвърлянето на потребителски данни към Съединените щати.

Това решение е неправилно, безпричинно и основава рисков казус за безбройните други компании, прехвърлящи данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати “, обявиха в изказване в понеделник президентът на Meta по световните въпроси Ник Клег и основният юридически шеф Дженифър Нюстед.

Те подчертаха, че компанията ще апелира решението и ще търси прекъсване в съдилищата.
Фейсбук пусна платената си версия и в Европа
По-рано Amazon беше санкциониран със 746 милиона евро от Люксембург, а ирландският регулатор също наложи четири санкции против платформите на Meta Фейсбук, Instagram и WhatsApp, вариращи сред 405 милиона и 225 милиона евро през последните две години.

Дългогодишната борба за това къде Фейсбук съхранява данните си стартира преди десетилетие, откакто австрийският герой за неприкосновеността на персоналния живот Макс Шремс повдигна правосъдно оборване за риска от шпиониране на Съединени американски щати в светлината на разкритията от някогашния реализатор на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати Едуард Сноудън.

Meta сподели предишния месец, че чака нов пакт, улесняващ безвредното прекачване на персонални данни на жители на Европейски Съюз към Съединените щати, да бъде изцяло прибавен, преди да би трябвало да спре прехвърлянията.

Новият пакт би означавал, че предходното предизвестие, че прекъсването може да го принуди да спре услугите на Фейсбук в Европа, няма да се сбъдне.

Длъжностни лица споделиха, че новата рамка за отбрана на данните - контрактувана от Европейския съюз и държавното управление на Съединени американски щати през март 2022 година – може да бъде подготвена до юли, само че Meta предизвести, че има късмет тя да не е подготвена в точния момент.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР