Американският технологичен гигант Apple спечели правен спор с Европейската комисия

...
Американският технологичен гигант Apple спечели правен спор с Европейската комисия
Коментари Харесай

Apple спечели съдебен спор с Европейската комисия за 13 млрд. евро

Американският софтуерен колос Apple завоюва юридически спор с Европейската комисия за налози за 13 милиарда евро, които съгласно Брюксел компанията би трябвало да заплати на Ирландия, съобщи Си Ен Би Си.

Общият съд на Европейския съюз реши, че Европейската комисия не е съумяла да потвърдя, че ирландското държавно управление е предложило на американската компания специфични данъчни условия.

Дотук се стигна, откакто през август 2016 година Европейска комисия заключи, че държавното управление на Ирландия е предоставило на Apple противозаконни данъчни облечения и подреди да бъдат възобновени неплатени налози на стойност 13 милиарда евро.

По това време Еврокомисията съобщи, че Ирландия е разрешила на Apple да заплаща „ доста по-малки налози от други компании в продължение на доста години “. На процедура това значи, че американската компания е могла да заплаща корпоративен налог от 1% върху облагата си в Европа през 2013 година, като ставката е паднала до 0,005% през 2014 година

Ирландското държавно управление и Apple апелираха решението на Европейска комисия, като от софтуерния колос обявиха, че заповедта за връщане на 13 милиарда евро неплатени налози „ опонира на действителността и здравия разсъдък “.

Ирландия, Apple и Европейската комисия имат два месеца, с цел да решат дали желаят да апелират последното решение на съда, който е втори по значителност в Европейски Съюз, и да пренесат разногласието си към най-висшата инстанция.

След оповестението на решението на съда от ирландското държавно управление обявиха, че постоянно е било ясно „ че не е имало особено отношение по отношение на Apple и нейните дъщерни компании “.

„ Благодарим на Общия съд за отделеното време и за съобразяването с обстоятелствата. Радваме се, че той анулира решението на комисията “, съобщи представител на Apple пред Си Ен Би Си.

Това решение е извънредно значимо, защото делото против Apple играе основна роля в битката на Европейски Съюз против данъчните измами през последните години. То може да се отрази на метода, по който Брюксел третира други компании по въпроси с данъчното облагане.

Решението на съда ще се отрази и на дебатите по отношение на предлагания общ цифров налог в Европейски Съюз, който да подсигурява, че софтуерните колоси ще заплащат по-справедлив дял спрямо по-традиционните компании.

„ Независимо дали фирмите са американски, китайски, японски, корейски или европейски, става въпрос за обективна данъчна система “, разяснява външният министър на Испания Аранча Гонсалес.

Плановете на някои европейски страни, измежду които и Испания, да обложат с по-високи налози американските софтуерни колоси срещнаха мощен отпор от страна на Вашингтон, който заплаши да вкара мита върху вноса на редица артикули от Европа при въвеждане на сходен налог.

 „ Това, което споделяме, е, че справедливостта изисква всяка икономическа интензивност – без значение дали тя е се дава по аналогов или цифров път, да способства със обективен дял към общите налози “, добавя Гонсалес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР